Uit het niets ontvang je een appje: “Kunnen we vanavond praten?” Hoewel een doodnormaal gesprek helemaal geen angstgevoelens oproept, weten we allemaal dat dit geen doorsnee gesprek gaat worden. De ‘we moeten praten’-zin is een waarschuwing: een signaal dat duidt op een relatieprobleem en misschien wel naar een op handen zijnde relatiebreuk. Maar er zijn meer woorden die erop kunnen wijzen dat je partner van plan is om het uit te maken, zelfs als deze er niet over begint of erover praat.
Volgens nieuw psychologisch onderzoek van de University of Texas kunnen kleine woorden – die in alledaagse gesprekken worden gebruikt – aanwijzingen zijn voor een naderende break-up. Zelfs maanden voordat een van beide partners beseft waar en hoe hun relatie eindigt. Hoe? Het komt allemaal neer op de subtiele veranderingen in hun taalgebruik.
Onderzoekers van de universiteit analyseerden meer dan een miljoen berichten van 6.800 Reddit-gebruikers die hun break-up bekendmaakten op het platform. Van deze gebruikers werden de berichten in het jaar ervoor en het jaar erna verzameld. Op basis van een analyse ontdekten de onderzoekers dat de taal die zij gebruikten zo’n drie maanden voor de breuk al begon te veranderen, om pas na ongeveer zes maanden na de break-up weer terug te keren naar normaal.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
De verschillen in de taal werden zowel opgemerkt bij degenen die werden gedumpt als degenen die zelf het initiatief namen om uit elkaar te gaan. Voor alle gebruikers veranderde hun taalgebruik, dat persoonlijker en informeler werd – iets dat duidt op een afname van analytisch denken. De onderzoekers zeggen dat deze opvallende patronen op de dag van de breuk een hoogtepunt bereiken.
Ik en wij
Nu vraag je je waarschijnlijk af welke woorden dat precies zijn? Uit de studie blijkt dat mensen die een break-up overwegen meer de woorden ‘ik’ en ‘wij’ gaan gebruiken. Het onderzoek suggereert dat het toegenomen gebruik van persoonlijke voornaamwoorden – zoals ik, jij, je, hij of zij – erop kan duiden dat een breuk aanstaande is. De onderzoekers zeggen dat het gebruik van het woord ‘ik’ verband houdt met depressie en verdriet, en een belangrijk teken is dat iemand een ‘zware cognitieve belasting’ draagt.
“Het lijkt erop dat zelfs voordat mensen weten dat er een breuk gaat gebeuren, dit hun leven begint te beïnvloeden”, zegt studieauteur Sarah Seraj van de UT in Austin. “We merken niet echt hoe vaak we voorzetsels, lidwoorden of voornaamwoorden gebruiken. Maar hoe en hoeveel je deze woorden gebruikt, verandert wanneer je persoonlijke onrust meemaakt, wat veel zegt over je emotionele en psychologische toestand.”
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.