Hoe krijg je weer vertrouwen in de liefde? In 17 stappen uitgelegd

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Liefde is als een spiegel, reflecterend en kwetsbaar. En als die spiegel breekt, lijkt het soms onmogelijk om de scherven weer tot een helder beeld te lijmen. Toch ben je hier, klaar om de moed te verzamelen en opnieuw te geloven in de warmte van verbinding en de mogelijkheid van een liefdevolle toekomst. Ondanks de tegenslagen die je mogelijk hebt ervaren, borrelt er diep vanbinnen een universele behoefte aan liefde en de wens om weer iemand te vertrouwen.

Gelukkig is het hart veerkrachtiger dan je denkt, en met de juiste inzichten en stappen kun je de deur naar je hart langzaam weer openen. Laten we samen ontdekken hoe je het vertrouwen in de liefde kunt herstellen, zodat je vol vertrouwen het pad van nieuwe relaties en daten kunt bewandelen.

1. Herken de oorzaak van wantrouwen

Je reis naar hernieuwd vertrouwen begint bij het doorgronden van je twijfels. Vraag jezelf af waarom je terughoudend bent in de liefde. Is er wellicht sprake geweest van eerdere teleurstellingen of zelfs verraad? Het beantwoorden van deze vragen kan pijnlijk zijn, maar het is een fundament voor herstel.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

2. Sta stil bij je eigen gevoelens

Het is tijd om je binnenwereld onder de loep te nemen. Erken elk gevoel, hoe klein of onbetekenend het ook lijkt. Boosheid, verdriet en angst zijn gevoelens die mogen bestaan. Door deze emoties te accepteren, verlies je minder energie aan het gevecht ertegen en leer je ze geleidelijk los te laten.

  • Erken je angst voor vertrouwen in de liefde.
  • Accepteer het gevoel van verdriet over het verleden.
  • Geef jezelf de toestemming om kwetsbaar te zijn.

3. Zet kleine stappen vooruit

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, zegt men wel eens. Neem de tijd en zet kleine, doordachte stappen. Begin bijvoorbeeld met het uitwisselen van dagelijkse beslommeringen met vrienden of collega’s. Dit helpt je om te wennen aan het idee van openheid over je liefdesleven.

4. Praat met vertrouwde mensen

Er zijn mensen in je leven die je al eerder je hart hebt toevertrouwd. Zoek deze vertrouwenspersonen op en bespreek je twijfels en angsten met hen. Hun perspectief kan verhelderend werken en je het steuntje in de rug geven dat je nodig hebt om verder te gaan.

5. Reflecteer op positieve relaties

Ondanks tegenslagen, zijn er vast relaties die jou positieve ervaringen hebben gebracht. Denk aan de momenten waarop iemand er voor je was, of een relatie die je geluk bracht. Het herinneren van deze positieve ervaringen kan je helpen het geloof in de mogelijkheid van een liefdevolle, vertrouwelijke band te herstellen.

6. Geef jezelf de tijd

Herstel heeft geen deadline. Het is belangrijk dat je je realiseert dat vertrouwen in de liefde tijd nodig heeft. Dat geldt zowel voor het genezen als voor het groeien. Laat je niet opjagen door de omgeving of door je eigen ongeduld. Het is oké om even alleen te zijn en te focussen op wat jij nodig hebt om je weer ‘heel’ te voelen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

7. Creëer nieuwe ervaringen

Nieuwe ervaringen kunnen helpen bij het opbouwen van een frisse blik op relaties. Doe eens iets wat buiten je comfortzone ligt, ontmoet nieuwe mensen of pak een oude hobby weer op. Deze activiteiten kunnen je helpen om meer in het hier en nu te leven en minder te piekeren over wat geweest is.

8. Wees bewust van rode vlaggen

Terwijl je opnieuw leert vertrouwen, is het kritisch om alert te zijn op waarschuwingssignalen. Rode vlaggen kunnen wijzen op ongezonde patronen die je in voorgaande relaties misschien over het hoofd hebt gezien. Door deze te herkennen kun je toekomstige pijn vermijden en kiezen voor partners die beter bij je passen.

9. Oefen met vertrouwen opbouwen

Vertrouwen komt niet van de ene op de andere dag terug. Het vraagt oefening. Je kunt klein beginnen, bijvoorbeeld door iemand te vertrouwen met iets onbeduidends. Als dat goed gaat, kun je langzaam grotere stappen zetten. Denk aan het delen van persoonlijke verhalen of het maken van afspraken.

10. Stel realistische verwachtingen

De sleutel tot gelukkige relaties is vaak een realistisch verwachtingspatroon. Niemand is perfect, en dat hoeft ook niet. Accepteer dat iedereen fouten maakt en dat dit bij het leven hoort. Wees realistisch in wat je verwacht van jezelf en anderen, want daarmee vermijd je teleurstellingen en kun je oprechter genieten van de liefde.

11. Zoek professionele hulp indien nodig

Als het vertrouwen echt diep geschaad is, schroom dan niet om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen om je emoties te begrijpen en te verwerken. Samen werk je aan het heropbouwen van je zelfvertrouwen, zodat je weer kunt openstaan voor liefde zonder het gewicht van het verleden.

12. Ontwikkel zelfliefde en zelfwaardering

Beminnen begint bij jezelf. Werk aan je zelfbeeld en leer jezelf waarderen. Als je van jezelf houdt, uit zich dat in positieve energie die anderen aantrekt. Het helpt je ook om standvastiger in je schoenen te staan en betere keuzes te maken in de liefde.

  • Stel doelen voor jezelf en vier het als je ze behaalt
  • Schrijf op wat je goed vindt aan jezelf
  • Gun jezelf de fouten en leer ervan

13. Leer van het verleden

Elke ervaring biedt een les. Reflecteer op vorige relaties en haal de leermomenten naar boven zonder te blijven hangen in spijt. Herken patronen die je wilt vermijden en besef dat elke stap, ook een misstap, bijdraagt aan jouw levenspad en persoonlijke groei.

14. Wees open maar voorzichtig

Sta open voor nieuwe ervaringen, maar verlies jezelf niet in een roes van verliefdheid. Door bewust te zijn van je eigen waarden en grenzen kun je een nieuwe relatie aangaan zonder jezelf te verliezen. Geef jezelf toestemming om langzaam vertrouwen op te bouwen.

15. Erken het belang van wederzijds respect

Liefde is een spel van geven en nemen. Een stevige basis van wederzijds respect is cruciaal voor een gezonde relatie. Laat zien dat je elkaars meningen, gevoelens en grenzen respecteert. Wanneer dit van beide kanten komt, bouw je samen aan een sterke en vertrouwensvolle band.

16. Vier de kleine overwinningen

Zelfs de kleinste stap voorwaarts is een feestje waard. Zie je dat je weer kunt lachen om een grap, of merk je dat je een dag hebt zonder dat de twijfel je in zijn greep houdt? Die momenten zijn het herinneren en vieren waard. Sta stil bij deze kleine successen, want daarmee voed je jouw vertrouwen.

  • Registreer de momenten waarop je je goed voelt
  • Beloon jezelf voor het nemen van kleine stappen

17. Wanneer je klaar bent: sta open voor nieuwe liefde

Vertrouwen in liefde terugwinnen kan een kronkelig pad zijn dat geduld vergt. Maar eens komt het moment dat je voelt dat je weer klaar bent voor de liefde. Wanneer je weer kunt genieten van het gezelschap van anderen en nieuwsgierig bent naar wat een nieuwe relatie te bieden heeft, weet je dat je klaar bent voor die spannende nieuwe hoofdstukken. Accepteer die gevoelens en laat het toe: liefde wacht op je.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie