Door de komst van sociale media en apps zoals Snapchat, is de kans op online afpersing ook steeds verder toegenomen. De afgelopen jaren komen termen zoals sextortion daarom ook vaker voor. In het nieuws vind je vaak berichten over de aanhouding van afpersingsverdachten die hebben gedreigd om seksueel getint materiaal te verspreiden.
Er zijn verschillende onderzoeken waar soms wel tientallen personen worden aangehouden. Vaak zijn dit mannen die zich voordoen als vrouw om zo slachtoffers te benaderen.
Jonge criminelen en grote zaken in het nieuws
Sextortion is de afgelopen maanden veel in het nieuws geweest. Vaak zijn het grote zaken waarbij soms wel tientallen slachtoffers zijn afgeperst. Zo zijn er bijvoorbeeld in de omgeving van Leiden acht jongens tussen de 15 en 18 jaar opgepakt die verdacht zijn van het chanteren van leeftijdsgenoten.1
Vaak waren de slachtoffers jongens. De verdachten deden zich op sociale media voor als meisjes om contact te leggen. Daarna vroegen ze om naaktfoto’s te sturen, waarna werd gedreigd om de beelden openbaar te maken tenzij er werd betaald.
In sommige van deze zaken gaat het om bedragen van zo’n duizenden euro’s. Ook zaken in de omgeving van Delft en Zoetermeer zijn veelvuldig in het nieuws geweest. Het gaat vaak om jongeren, waarbij de jongste slachtoffers soms maar 13 of 14 jaar oud zijn.
Vermoedelijk nog veel meer slachtoffers
Ook al zijn er tegenwoordig vrij veel zaken in het nieuws die gaan over sextortion, er wordt verwacht dat er nog veel meer slachtoffers zijn. Veel slachtoffers schamen zich namelijk en zijn bang dat werkgevers of familieleden erachter komen. Hierdoor doen ze geen aangifte bij de politie, waardoor er waarschijnlijk nog een hoop afpersers op dit moment actief zijn.
Ben je slachtoffer van sextortion? Dan wordt door de politie ten allen tijden aangeraden op aangifte te doen zodat de daders opgepakt kunnen worden.
Wat is sextortion precies?
Nu het begrip sextortion zo veelvuldig in het nieuws is, is het belangrijk om te weten wat er precies mee bedoeld wordt. Sextortion is de afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. Dit kan bijvoorbeeld een naaktfoto of video zijn. Tevens is het mogelijk dat er webcambeelden worden gemonteerd, zodat het net lijkt alsof het slachtoffer seks heeft met een minderjarige.
Er zijn verschillende manier waarop de afpersing plaatsvindt. Vaak dreigt de afperser dat de beelden door worden gestuurd naar vrienden of familie, of dat deze op het internet worden geplaatst, tenzij er geld wordt overgemaakt. Deze animatie van Helpwanted legt sextortion uit.
Wat zijn de verschillen met sexting en grooming?
Zoals hierboven staat uitgelegd, is sextortion de afpersing met seksueel getinte foto’s of video’s van het slachtoffer. Toch zijn er nog tal van andere termen die rondgaan over online seksueel geweld. Het is namelijk een verschijnsel dat is toenemende mate voorkomt en een grote impact heeft op de slachtoffers. Het is hierbij ook van belang om de verschillen met andere termen te weten, zoals sexting en grooming.
Uitleg over sexting en het verschil met sextortion
Een andere term die vaak gehoord is, is sexting. Dit is een relatief nieuwe term die ontstaat uit de Engelse woorden sex en texting. De term is eigenlijk een verzamelnaam voor het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of video’s. In essentie is sexting onschuldig en behoort het tegenwoordig vaak tot de seksuele ontwikkeling van jongeren.
Het is echter wel belangrijk om te weten dat er ook een hoop risico’s bij sexting komen kijken. Zo kan het namelijk gebeuren dat de beelden in de verkeerde handen terechtkomen en misschien wel ongewild verspreid worden. Er is dan vaak sprake van shame sexting. Mocht er worden gedreigd met het doorsturen van de beelden als chantagemiddel, dan wordt er gesproken van de term sextortion.
Bron: Politie
Het verschil met de term grooming
Een andere term die veelvuldig terugkomt is grooming. Dit is de term die wordt gebruikt voor digitaal kinderlokken; het benaderen van kinderen voor seksueel contact. Dit is sinds 2010 strafbaar in Nederland en is dus ook verboden. Aangezien kinderen vrij kwetsbaar zijn en niet alle risico’s weten van het internet, is het belangrijk om hier als ouders duidelijke afspraken over te maken.2
Heb je een kind? Leer je kind dan bijvoorbeeld dat hij of zij kritisch moet zijn met het accepteren van vriendschapsverzoeken en dat ze nergens hun telefoonnummer moeten achterlaten. Het is ook belangrijk om aan te geven dat ze niet zomaar met iemand moeten afspreken die ze alleen van het internet kennen. En als ze dit toch doen, dit nooit alleen doen.
Om grooming of sextortion te voorkomen is het ook van belang om te vertellen dat ze geen uitdagende foto’s of filmpjes op het internet moeten plaatsen, aangezien dit een hoop gevaren en risico’s met zich mee brengt.
Hoe gaan de daders van sextortion te werk?
De daders van sextortion gaan vaak op dezelfde manier te werk. Vaak doen ze zich voor als meisjes om op die manier in contact te komen met jongens. Een van de meest gebruikte vormen van sociale media van sextortion is Snapchat. Er wordt aan de jongens gevraagd om naaktfoto’s of andere seksueel getinte foto’s of video’s te sturen. Als dit is gebeurd begint het afpersen.
Er wordt gedreigd om te beelden openbaar te maken of ze door te sturen aan vrienden of familie, tenzij ze een bepaald bedrag overmaken. Op deze manier worden er soms wel duizenden euro’s buitgemaakt.
“Ik was anoniem aan het chatten op Omegle met een mooie vrouw. Ze had alleen een beha aan. Ze zei dat ik me ook uit moest kleden en m’n piemel moest laten zien. Daarna zou zij haar billen en borsten laten zien. Ze heeft dit stiekem gefilmd en dreigt dit nu naar al m’n Facebookvrienden te sturen als ik niet betaal. Ik wil echt niet dat het filmpje verstuurd wordt. Ik schaam me echt. Help, wat te doen bij chantage?” – Joris (18)
Mogelijke manieren om het te voorkomen
Er zijn een aantal belangrijke tips waarmee je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt van sextortion. Allereerst is het belangrijk om voorzichtig te zijn met vriendschappen op het internet. Je weet namelijk nooit helemaal zeker of die persoon eerlijk met je is. Stuur daarom ook nooit zomaar seksueel getinte foto’s.
Wil je dit toch doen? Zorg dan dat je er helemaal zeker van bent dat je de ontvanger vertrouwt en fotografeer geen herkenbare zaken zoals tatoeages of piercings en stuur in ieder geval geen foto waar je gezicht op zichtbaar is.
Word je toch afgeperst? Dan is het belangrijk om niet te betalen. Je hebt namelijk geen zekerheid dat de foto’s niet op internet belanden als je betaalt, waardoor de kans bestaat dat je nog verder wordt afgeperst en dat er om nog meer geld wordt gevraagd. Neem altijd screenshots van de gesprekken, bewaar berichten en contacteer de politie.
Wat kun je eraan doen?
Het voornaamste doel van de afperser is vaak om nog meer geld af te troggelen van het slachtoffer. Er zijn een aantal belangrijke tips waardoor je sextortion kunt voorkomen, of het zo goed mogelijk kunt oplossen als het jou, of iemand in je omgeving, toch is overkomen.
1. Niet ingaan op dreigementen
Allereerst is het van groot belang dat je nooit ingaat op dreigementen. Als je hier namelijk wel op ingaat en het geld overmaakt, dan kun je nog verder gechanteerd worden. Het is totaal geen garantie dat de chantage stopt als je doet wat er gevraagd wordt, dus luister vooral niet naar de afpersers.
2. Verzamel bewijs
Daarnaast is het van belang om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Maak schermafbeeldingen van de berichten die zijn verstuurd, bewaar alle gesprekken en probeer informatie van de afpersers te achterhalen. Dit kan je namelijk veel helpen als je naar de politie gaat om aangifte te doen.
3. Doe aangifte
Aangifte doen is erg belangrijk, aangezien dit er voor zorgt dat de afpersers kunnen worden opgepakt en er niet nog meer slachtoffers worden gemaakt.
4. Blokkeer de persoon
Heb je al het bewijs en heb je aangifte gedaan? Zorg er dan voor dat je de persoon in kwestie op alle kanalen verwijdert en blokkeert zodat je niet meer benaderd kunt worden. Rapporteer het profiel van diegene ook op sociale media.
5. Neem contact op met de bank
Heb je toch geld overgemaakt naar de afperser? Dan kun je contact opnemen met de bank of het wisselkantoor waarmee dit is gebeurd. Vertel duidelijk wat de situatie is en wat jou is gebeurd, zodat er een onderzoek kan worden gestart naar de persoon.
6. Zoeken op jezelf
Ben je bang dat jouw beelden toch op internet terecht zijn gekomen? Zoek jezelf dan eens op internet op om erachter te komen. Kom je foto’s of video’s van jezelf tegen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de site.
Vertel dat je jouw foto hebt teruggevonden en dat je geen toestemming hebt gegeven voor te plaatsing. De beelden worden dan zo snel mogelijk verwijderd. Vermeld ook duidelijk in je bericht als je jonger bent dan 18 jaar.
6. Praat erover
Probeer het niet alleen op te lossen. Vraag een vriend of vriendin, familielid of iemand anders om je te helpen. Praat erover met anderen die je hulp kunnen bieden.
De gevolgen van sextortion voor de slachtoffers
Sextortion kan een hoop ernstige gevolgen hebben voor het slachtoffer. Mocht je in de val zijn getrapt, dan kun je allereerst maar liefst honderden euro’s kwijtraken aan de afpersers. Verder brengt het natuurlijk een hoop stress met zich mee, waardoor slachtoffers te maken kunnen krijgen met psychische problemen.
Sextortion heeft een enorme impact op slachtoffers, waardoor het ook van belang is om contact te zoeken met de juiste hulpverlening. In Nederland zijn er op het moment verschillende instanties waar je terecht kunt als je slachtoffer bent geworden van sextortion, zodat je op een juiste manier geholpen kunt worden.
Ontmoet lotgenoten online
In de Slachtofferhulp Community kun je ervaringen van anderen lezen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik, een vraag stellen of je eigen ervaring delen. Veilig en anoniem.
Bezoek Slachtofferhulp Community
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.