Wat is settelen? Dit is wanneer je dat wel en niet doet

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

De eerste prille verliefdheid gaat op den duur over in een stabiele, lange relatie. Als je al een tijd een relatie hebt dan is vaak de volgende stap om met je partner te gaan samenwonen. Dit is echter een grote stap waar veel mannen en vrouwen vaak moeite mee hebben.

Hoe weet je namelijk zeker of je klaar bent om te gaan settelen? En is je partner ook klaar voor deze volgende, spannende stap in jullie relatie?

Wat is settelen nu precies?

De eerste maanden, of jaren, van je relatie woon je nog apart van je partner. Je woont misschien nog bij je ouders, in een studentenhuis of hebt een eigen appartement of huurhuis. Je reist vaak heen en weer om elkaar vaak te zien, maar op den duur is de volgende stap om te gaan samenwonen. Je zult een plek moeten kiezen waar jullie samen willen settelen, maar wat betekent die term nu eigenlijk?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Als mensen het hebben over settelen dan hebben ze het vaak over gaan samenwonen met hun partner. Dit is ook eigenlijk wat de term grotendeels inhoudt: om ergens te gaan wonen, zich te vestigen en een regelmatig leven te gaan leiden.

Wanneer stellen gemiddeld gaan settelen

Een van de vragen die het vaakst gesteld wordt als het om settelen gaat, is op welke leeftijd dit gemiddeld het vaakst gebeurd. De laatste jaren beginnen stellen steeds later aan kinderen en nemen ze langer de tijd om elkaar te leren kennen voordat ze gaan samenwonen.

Uit een onderzoek bleek dat stellen elkaar gemiddeld 6,5 jaar kennen voordat ze in het huwelijksbootje stapten. Het samenwonen is vaak iets eerder en is meestal rond 2 à 3 jaar na de start van de relatie.1

Wanneer stellen gaan gaan samenwonen is ook afhankelijk van de leeftijd waarop stellen een relatie krijgen: bij een koppel wat tijdens hun middelbare schooltijd een relatie krijgt zal het vanzelfsprekend langer duren voordat ze gaan samenwonen, dan bij koppels die al een vaste baan hebben.

Millennials nemen meer tijd

Opvallend is dat het vooral bij millennials tegenwoordig langer duurt voordat ze klaar zijn om te settelen. Zowel mannen als vrouwen willen eerst carrière maken en andere doelen behalen voordat ze klaar zijn voor huisje, boompje, beestje.

Het wordt steeds normaler om eerst veel te reizen en financieel onafhankelijk te zijn, voordat een koppel gaat samenwonen. Vroeger was samenwonen en trouwen de eerste stap naar het volwassen worden, terwijl het nu vaak de laatste stap is. Daarnaast willen veel millennials zeker weten dat hun relatie stabiel genoeg is, voordat ze officieel gaan samenwonen en op den duur gaan trouwen. Het lijkt er dus op dat millennials een stuk praktischer denken en een stuk minder romantisch zijn ingesteld.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Als het gaat om settelen, samenwonen en trouwen zijn er grote verschillen te bekennen tussen mannen en vrouwen. In het algemeen zijn vrouwen er een stuk sneller aan toe om te gaan samenwonen en willen ze dit meestal rond dat ze 23 à 24 jaar oud zijn. Bij mannen ligt dit vaak anders. Gemiddeld zijn mannen tussen de 26 en 33 jaar oud voordat ze echt klaar zijn om zich te binden.

  • Vrouwen: 23 – 24 jaar oud
  • Mannen: 26 – 33 jaar oud

Er zijn ook nog verschillen te vinden tussen mannen die meteen na de middelbare school gaan werken en mannen die eerst nog gaan studeren. Voor mannen die meteen gaan werken, ligt de leeftijd rond de 24 jaar als ze klaar zijn om een gezin te stichten. Bij mannen die eerst een studie willen afronden is deze leeftijd een stukje ouder, namelijk rond de 28 jaar.

Natuurlijk zijn deze getallen maar gemiddeldes en is het per individu en koppel verschillend wanneer ze klaar zijn voor de volgende stap in hun relatie. Verder bleek ook nog dat als mannen ouder worden dan 33 ze juist minder zin krijgen in een relatie en liever single zijn. Timing is daarom essentieel als je een leuke man aan de haak wilt slaan.

huwelijk angst

Tekenen dat je partner klaar is om te settelen

Het is soms moeilijk om aan te voelen wanneer je partner klaar is om te settelen. Het is lastig om alle hints goed aan te voelen, maar toch zijn er een aantal dingen waaraan je kunt merken dat hij of zij er klaar voor is om te gaan samenwonen.

Allereerst, en ook vrij voor de hand liggend, is het als je partner het heeft over het kopen van een huis. Heeft je partner het vaker over de inrichting van jullie huis? Over de plaats? Dan denkt je partner serieus na om te gaan samenwonen met je.

Daarnaast is ook het gedrag naar jou van belang. Als jij de contactpersoon bent in noodgevallen en je de eerste bent met wie je partner alles deelt, dan is dat een teken dat je partner je enorm vertrouwt en een toekomst met je samen wil opbouwen.

Een ander teken dat je partner er klaar voor is, zie je aan de vriendengroep en levensstijl. Als vrienden van je partner zich gaan settelen, zal de stap voor je partner zelf ook gemakkelijker worden, waardoor het verlangen om dat zelf ook te gaan doen groter zal worden.

Verder is het belangrijk dat je partner onafhankelijk is en niet meer voor alles met zijn ouders contact heeft. Plant je partner ver vooruit? Over vakanties volgend jaar of concerten die pas over een aantal maanden plaatsvinden? Ook dat is een teken dat je partner jou in de toekomst nog naast zich wil hebben.

man vrouw

De juiste persoon om de volgende stap mee te zetten

Twijfel je zelf nog of je wel klaar bent om de volgende stap in je relatie te gaan zetten en te gaan samenwonen? Het is hiervoor belangrijk dat je rationeel en logisch kunt nadenken. Je kunt nog niet goed een beslissing maken over zo’n grote stap als je nog tot over je oren verliefd bent. Je zult namelijk dan vaak overhaast keuzes maken en geleid worden door gevoelens en hormonen. Er zijn wel een aantal zaken waaraan je kunt merken dat je klaar bent voor deze volgende stap in je relatie.

Enorm belangrijk is dat je partner en jij de volle honderd procent voor elkaar willen gaan en dat jullie een toekomst met elkaar zien. Jullie doen je best om elkaar te begrijpen en denken op dezelfde manier over de toekomst. Wil jij bijvoorbeeld midden in de stad wonen, maar je partner liever op het platteland? Wil je partner een gezin met 6 kinderen en moet jij er juist niet aan denken? Dit zijn zaken die je van te voren goed moet bespreken.

Komen jouw dromen en visies overeen met deze van je partner? Dan is dit een goede indicatie dat jullie relatie ook stand zal houden als jullie gaan samenwonen.

Eerlijkheid, respect en acceptatie

De persoon waarmee je wilt gaan settelen moet echt je maatje zijn en degene zijn waarmee je de rest van je leven door wilt brengen. Natuurlijk moeten jullie eerlijk tegen elkaar zijn, en op een goede manier conflicten kunnen oplossen. Verder is het heel belangrijk om elkaar te accepteren.

Geef elkaar de ruimte als het nodig is; ook als jullie gaan samenwonen. Maak afspraken over wanneer jullie vrienden over de vloer hebben en hoe jullie het willen aanpakken over de kosten en het huishouden. Op die manier is de kans van slagen een stuk groter.

Je moet ‘jullie’ als een team zien en elkaar motiveren om het uiterste uit het leven te halen. Ook moeten jullie je kwetsbaar durven op te stellen, emotioneel kunnen zijn en elkaar steunen bij moeilijke momenten.

Samenwonen en settelen is een hele stap en zal een grote verandering zijn voor de levens van jullie allebei. Maar als jullie er allebei klaar voor zijn, goed over de toekomst hebben gepraat en enorm veel van elkaar houden, dan houdt niks jullie nog tegen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie