Wat is phubbing en waarom is het een probleem?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
7 minuten leestijd

Miljoenen apps, triple-camera’s, beauty-filters en social media; er is geen twijfel dat smartphones ons leven hebben veranderd. En niet alleen je eigen leven, maar ook dat van je partner. Er zijn ook geen twijfels over dat smartphones onbedoeld conflicten in een relatie kunnen veroorzaken.

Een appje van je partner lezen zonder te reageren, wie doet het niet? Het is een onschuldige handeling met soms grote gevolgen. Dankzij de blauwe vinkjes weet je partner namelijk ook dat je het bericht hebt gelezen, maar niet de moeite hebt genomen om het te beantwoorden. De leesbevestigingen laten hem of haar verward achter, om uiteindelijk een drama te creëren om niets.

Waarom reageert hij/ze niet? Heb ik iets verkeerd gezegd? Ben ik niet belangrijk genoeg? Geeft hij/ze wel prioriteit aan de relatie? De eenvoudige symbolen in een app die niet van kleur veranderen: ze staan soms garant voor een felle discussie over relatiewaarden. Sommigen hebben er zelfs ruzie over en komen er na een half uur pas achter dat het helemaal niets betekende. Hij of zij was simpelweg te druk met werken, of in slaap gevallen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Dit is slechts een van de voorbeelden van het smartphone-effect in een relatie. En het is nog niets in vergelijking met een andere slechte relatiegewoonte. We hebben het over phubbing: je partner negeren terwijl je op je smartphone zit.

Wat is phubbing?

Phubbing is de handeling waarbij je iemand beledigt door deze persoon geen aandacht te geven terwijl je je smartphone gebruikt. Je behandelt anderen alsof ze niet belangrijk zijn en geeft je smartphone voorrang. De misschien wat vreemde term is een samenvoeging van ‘phone’ en ‘snubbing’, waarbij de laatste de Engelse vertaling van negeren is.

Phubbing werd in mei 2012 voor het eerst als term bedacht. Een Australisch reclamebureau creëerde het woord om een groeiend fenomeen te beschrijven. Dat fenomeen kent iedereen: mensen die hun vrienden en familie negeren en in plaats daarvan door hun telefoon scrollen. Kort daarna werd de ‘Stop Phubbing’-campagne gelanceerd. Inmiddels is de term phubbing zelfs in de Nederlandse VanDale te vinden.

phubbing (communicatiemedia)

1 het negeren van je gesprekspartner door bezig te zijn met je smartphone1

Hoewel je het woord ‘phubbing’ niet dagelijks in de mond neemt, is de handeling iets dat elke dag tegenkomt in je relatie. Eén onderzoek toonde aan dat meer dan 17 procent van de mensen minstens vier keer per dag iemand phubben. En bijna 32 procent van de mensen gaf aan dat ze twee tot drie keer per dag genegeerd worden doordat iemand prioriteit geeft aan de smartphone.2

like

Waarom is het een probleem?

Het is duidelijk dat de telefoon je niet dwingt om door Instagram te scrollen, terwijl je televisie kijkt met je partner. De smartphone is niet het probleem, dat zijn de mensen die de smartphone gebruiken. Maar toch is de smartphone de oorzaak van een aantal unieke relatieproblemen, die 20 jaar geleden bovendien nog niet bestonden.

En omdat je je telefoon elke dag gebruikt, is het een stukje technologie dat iedere dag een aantal subtiele conflicten kan veroorzaken. Zonder dat je het doorhebt negeer je je partner meerdere keren per dag, en dat heeft een negatief effect op je relatie. Hoewel het gedrag misschien niet zo belangrijk lijkt, suggereert onderzoek dat phubbing je relatie en zelfs je eigen mentale gezondheid kan schaden.

De gevolgen

Phubbing is niet onschuldig, hoewel het wel zo lijkt. Want terwijl het gebruik van je smartphone tot je dagelijkse routinematige handelingen behoort, is het direct van invloed op de kwaliteit van je relatie. Phubbing onderbreekt je vermogen om aanwezig te zijn tijdens een gesprek en contact te maken met de mensen om je heen. Conflicten over het gebruik van telefoons zijn de drijvende krachten achter de relatieproblemen.

  • Je voelt je verwaarloosd als je partner geen aandacht voor jou heeft, maar wel voor de smartphone.
  • Je raakt teleurgesteld als taken niet gedaan worden, omdat de telefoon alle aandacht vroeg.
  • Je tijd samen wordt verstoord door appjes, e-mails en andere meldingen.

insta hand

Wat zeggen de onderzoeken?

Het fenomeen lijkt misschien een irritant onderdeel van het moderne leven, maar uit onderzoek blijkt dat het je relaties kan schaden. Ironisch genoeg is phubbing bedoeld om je met iemand te verbinden, via sociale media of door berichten te versturen, maar het kan tegelijkertijd de persoonlijke relatie met de mensen om je heen verstoren. En vooral de relatie met je partner. Dit is wat de onderzoeken daarover te vertellen hebben.

  • Eén onderzoek toont aan dat sms’en tijdens een face-to-face gesprek dit gesprek voor alle betrokken minder bevredigend maakt, zelfs voor de phubber.3
  • Een ander onderzoek wijst uit dat partners die elkaar phubben, vaker kampen met depressies.4
  • In het geheel kan smartphonegebruik en phubbing ook van invloed zijn op huwelijken. In een ander onderzoek komt namelijk naar voren dat phubbing de tevredenheid in een huwelijk vermindert.5
  • Het effect van phubbing is volgens onderzoek het meest aanwezig bij de mensen die genegeerd worden doordat een ander prioriteit geeft aan de smartphone. Phubbing vormt een bedreiging voor de ‘fundamentele behoeften’, zo bleek uit de studie.6

Het phubben van je partner is bovendien de start van een vicieuze cirkel. Onderzoek toont aan dat mensen die gephubbed worden eerder geneigd zijn zelf ook naar hun telefoons te grijpen. Zij proberen dan ook contact te maken met hun sociale media-netwerk om die leegte te vullen. Maar jammer genoeg helpt ook social media niet om je beter te voelen over je relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie