Wanneer je zoekt naar de liefde, en ook wanneer je niet zoekt naar de liefde, kun je plots overdonderd worden door een bevlieging. Je ontmoet iemand en vrijwel meteen is die persoon de enige aan wie je nog kunt denken; alsof diegene permanent een plekje in jouw hoofd heeft ingenomen.
Misschien geniet je er ontzettend van: de hele dag door dagdromen over jullie samenzijn. Maar misschien ben je de gevoelens wel liever kwijt dan rijk, omdat je niet meer aan je normale dagtaken toekomt.
Wat is een bevlieging?
Het lastige aan een bevlieging is dat je vaak niet meteen kunt inschatten of deze zomaar opkomende verliefdheid tijdelijk is, of blijvend. Ken je deze gevoelens? Plots een berg aan vlinders in je buik, opvliegers, zenuwen wanneer je diegene weer gaat zien, gierende hormonen en je outfit twintig keer veranderen omdat het zó belangrijk voor je is dat jouw nieuwe vlam zijn of haar ogen niet van je af kan houden.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Bij een bevlieging komen alle verliefde gevoelens onverwacht opspelen en zijn deze gevoelens meteen overheersend: ze houden je de hele dag in bedwang en je bent nergens anders meer mee bezig.
Het lijkt alsof je je verstand bent verloren en alsof het rustige, down to earth stemmetje in jou opeens niets meer te zeggen heeft. Alle dingen die je voelt en de keuzes die je maakt zijn gecentreerd rondom de ideeën over de ander.
Het bijzondere aan een bevlieging is vooral dat zo snel als de verliefdheid is gekomen, deze zo snel ook weer voorbij kan gaan. Zonder dat je daar dan echt gigantisch liefdesverdriet van ondervindt.
Wanneer weet je of het echte liefde is?
Maar kun je er nu achter komen of alle emoties die jij voelt een gevolg zijn van een bevlieging of dat ze toch een teken zijn van blijvende verliefdheid? Dat is best lastig in te schatten, vooral omdat de vlinders op dat moment zo sterk zijn, dat je je nog maar moeilijk kunt voorstellen dat degene voor wie die vlinders vliegen níet de liefde van je leven is.
De één wordt daarnaast sneller verliefd dan de ander. Misschien zeggen jouw vrienden wel “Alwéér verliefd? Ik denk dat je gewoon heel graag met iemand wil zijn, en dat je jezelf daarom wijsmaakt dat je verliefd bent.” En dat terwijl je in werkelijkheid gewoon snel verliefd wordt en er veel potentiële partners voor jou rondlopen.
Gelukkig is er onderzoek gedaan naar blijvende liefde. Daaruit blijkt dat er toch wel wat verschillen zijn op te merken. Dit is wat je doet wanneer er sprake is van verliefdheid en niet een bevlieging:
1. Je wil perse bij je liefde zijn
Wanneer je echt verliefd bent speelt dopamine een belangrijke rol: een stofje in het brein dat ook actief is bij de ontwikkeling van verslavingen. Het stofje geeft je een goed gevoel en van dat goede gevoel wil je méér. Daarom wil jij koste wat het kost zo vaak mogelijk met jouw potentiële relatie zijn.
2. Je ervaart meer stress
Ben je verliefd? Dan ben je ook meer gestrest. Uit onderzoek blijkt dat verliefde mensen meer cortisol aanmaken. Cortisol is een hormoon dat reageert op adrenaline, de stof die als een gek door jouw brein giert wanneer je in een stresssituatie terecht komt. Cortisol zorgt er voor dat jouw lichaam weer rustig wordt en in balans komt.
Maar waarom zou je meer stress voelen bij verliefdheid? Simpel: het is ontzettend belangrijk om indruk te maken: je bent opgewonden, het is opeens essentieel dat je er fantastisch uitziet, leuk en grappig bent en hebt onzekere gevoelens of de ander wel ook als een blok voor jou valt. Best stressvol.
3. Je wil weten of de ander dit ook voor jou voelt
Bij een bevlieging heb je niet eens tijd om echt na te denken over wat de ander van jou vindt: je gaat helemaal op in je eigen gevoelens voor hem of haar. Maar wanneer je verliefd bent, is het doel uiteindelijk natuurlijk om samen te komen. Dan moet je wel weten hoe groot de kans is dat dat gaat lukken. Je houdt je dus veel bezig met indruk maken op de ander en probeert erachter te komen of die pogingen succesvol zijn.
4. Je gaat nieuwe dingen doen
Komt dit je bekend voor? Je bent verliefd en opeens ben je bezig met het ontdekken van nieuwe kanten van jezelf. Je verplaatst je nu regelmatig in de ander en vraagt je af hoe jij op hen overkomt. Omdat je zo graag een goede indruk wil maken doe je dingen die je normaal misschien niet zou doen: een nieuwe activiteit of sport, andere gespreksonderwerpen dan waar je normaal over zou praten, een nieuwe garderobe, anders eten en het ontdekken van nieuwe plaatsen. Wanneer je verliefd bent heb je een goede reden om de patronen te doorbreken waarin je al een tijd vastzat.
Hoelang duurt een bevlieging?
Omdat een bevlieging gepaard gaat met veel chemische processen in het lichaam, is het niet handig als dit effect blijvend is. Denk bijvoorbeeld aan de stress die adrenaline veroorzaakt: onzekerheid, vlinders, onrust, knikkende knietjes, weinig concentratie, zweethanden, geen eetlust en dagdromen. Allemaal leuk en aardig, maar niet erg praktisch wanneer je gewoon moet kunnen functioneren.
Maar hoe weet je nu of jouw gevoelens een bevlieging zijn of overlopen in echte liefde? Dit heeft te maken met het hormoon oxytocine. Oxytocine speelt een belangrijke rol bij hechting. Wanneer er veel van dit hormoon in het lichaam zit, hoe waarschijnlijker het is dat de bevlieging overloopt in een stabiele verliefdheid en uiteindelijk in een relatie. Dit is natuurlijk niet heel gemakkelijk te meten, maar je kunt het wel voelen.
Wanneer de stoffen adrenaline en dopamine wat minder aanwezig zijn, en je vervolgens meteen uitgekeken bent op de persoon die dat veroorzaakte, dan weet je: dit was een bevlieging. Een vaste tijdsperiode kunnen we je niet geven, maar door goed naar je lichaam te luisteren weet je vanzelf waar je behoefte aan hebt.
Hoe ga je om met een bevlieging?
Wanneer je bevlogen bent is het moeilijk om nog een realistische inschatting te maken van de werkelijkheid: je ziet de wereld en de ander opeens een stuk rooskleuriger dan reëel is. Zolang je dit in je achterhoofd houdt, kun je wat ons betreft gewoon genieten van die intense gevoelens. Wees er vooral op voorbereid dat de gevoelens die je ervaart tijdelijk kunnen zijn, en misschien net zo snel verdwenen zijn als dat ze opkwamen.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.