Als je een relatie hebt, en zeker als die al een tijdje duurt, dan kan het lastig zijn om er een punt achter te zetten; ook als je diep in je hart weet dat dat beter is. Gevoelens kunnen veranderen, maar ook jouw mening over je partner kan veranderen.
Was je eerst dolverliefd en wilde je mindere kanten liever niet zien? Na verloop van tijd ga je je daar wellicht toch aan storen en is het beter om een punt te zetten achter de relatie. Maar wanneer doe je dat en vooral: hoe doe je dat? Feit is dat het hoe dan ook altijd een onaangename beslissing is; al kan de opluchting heel groot zijn als het eenmaal achter de rug is.
De relatie per direct uitmaken
Een relatie verbreken is meestal een pijnlijke aangelegenheid. Er zijn wel stellen die in goede harmonie uit elkaar gaan, maar er kunnen zich ook situaties voordoen waarbij je je relatie per direct beëindigt.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Als dat gebeurt is er doorgaans geen sprake van ‘goede harmonie’ en beland je vaak in een rollercoaster omdat er ineens met spoed van alles moet worden geregeld. Maar als er een dringende reden is, mag dit je er nooit van weerhouden om voor jezelf te kiezen en de relatie per direct te verbreken.
1. Als je partner vreemdgaat
Het komt nog steeds voor dat sommige partner een dubbelleven leiden. Het is de reden waarom websites als Second Love en Victoria Milan hoogtij vieren. Jij denkt dat je gelukkig bent en een fijn leven hebt met je partner, maar ondertussen houdt hij er nog een tweede leven, soms zelfs met kinderen, op na.
Als je hier achter komt is dat vaak een grote schok. Je hele wereld stort in als er ineens nog een partner blijkt te zijn die op zijn of haar beurt dacht ook de enige te zijn. Je moet dan wel heel stevig in je schoenen staan wil je je relatie dan toch nog willen redden. Als je dit overkomt is het in ieder geval een heel goede reden om je relatie per direct te verbreken.
2. Als je verliefd bent op een ander
Een affaire beginnen is spannend en opwindend. Maar voor je vriend of vriendin is het natuurlijk verre van leuk om bedrogen te worden. Als je verliefd wordt op een ander en tot de conclusie komt dat je liever met die ander verder wilt, dan is het een goede reden om je huidige relatie te verbreken. Dit is eerlijker dan stiekem je nieuwe liefde te blijven zien.
Het zal heel pijnlijk zijn voor degene die je achterlaat, maar uiteindelijk is het wel de enige juiste keuze die je kunt maken. Bedenk dus van tevoren goed waar je aan begint. Je weet nu wat je hebt aan je huidige relatie. Een verliefdheid op een ander kan na verloop van tijd verdwijnen, en dan sta je met lege handen. Overweeg dus heel goed of je nieuwe liefde dusdanig de moeite waard is, om je leven met je huidige partner ervoor op te geven.
3. Als je niet meer van de ander houdt
Verliefdheid is iets anders dan ‘houden van’. Als je net een relatie hebt dan zijn jullie waarschijnlijk stapelverliefd. Jullie willen niets liever dan dag en nacht bij elkaar zijn. Na verloop van tijd gaat dat gevoel over in ‘houden van’. Jullie relatie komt in rustiger vaarwater en de heftige verliefdheid en de nachtenlange vrijpartijen worden minder. Dat is normaal en geen reden om je relatie te verbreken.
Sommige mensen vinden dit juist wel reden om een punt achter hun relatie te zetten. Zij willen de verliefdheid eeuwig blijven voelen en houden het om die reden met niemand lang vol. Maar het ‘houden van’ moet natuurlijk wel blijven. Als dat gevoel na verloop van tijd ook is verdwenen en je de ander niet meer ziet als je geliefde, maar meer als een broer/zus, dan is het eerlijker om de relatie te beëindigen.
4. Als je een verslaafde partner hebt
Als je partner verslaafd is, dan legt dit een zware wissel op een relatie. Verslavingen kunnen van alles zijn. Alcohol en drugs zijn de bekendste en vaak de meest destructieve verslavingen. Maar je partner kan ook verslaafd zijn aan gokken, gamen of verslaafd aan seks.
Als hier sprake van is kun je proberen hulp te zoeken, maar daar moet de verslaafde partner dan wel voor open staan. Als dat niet het geval is, is een verslaving een heel goede reden om uit een relatie te stappen.
5. Als je te maken hebt met huiselijk geweld
Vooral vrouwen, maar soms ook mannen, zijn het slachtoffer van huiselijk geweld. En helaas komt het heel vaak voor dat iemand die dit overkomt, de gewelddadige relatie veel te lang laten voortduren. Houd voor ogen dat niemand, dus ook je partner niet, het recht heeft om je te slaan of op een andere manier te mishandelen.
Als er een keer een klap valt en je partner betoont oprecht spijt, dan kun je dat misschien nog accepteren. Maar iedere volgende keer is reden om per direct te vertrekken of beter nog: je partner het huis uit te zetten. Zeker als er kinderen in het spel zijn en al helemaal als ook zij lichamelijk of geestelijk worden mishandeld. Dit is een échte reden om de relatie zo snel mogelijk te uit te maken, eventueel met hulp van instanties.
6. Als jij en je partner niet op hetzelfde niveau zitten
Vaak zoeken mensen een partner van ongeveer hetzelfde niveau; datingsites voor hoogopgeleide singles zijn daar het voorbeeld van. Er zijn wel relaties tussen een schoonmaakster en een accountant, of de directeur van een zorginstelling en een stratenmaker, maar meestal werkt een relatie toch het beste als jullie zo ongeveer op hetzelfde niveau zitten.
Als je iemand ontmoet en het blijkt dat het niveau erg verschilt, vraag je dan af of je dat op de lange termijn kunt blijven waarderen. Als jij graag discussieert over de politiek of de situatie op de beurs terwijl je partner liever soaps kijkt, dan is de kans groot dat dit op de lange termijn gaat botsen. Het is dan soms echt beter om de relatie in een vroeg stadium te beëindigen.
7. Als je beperkt wordt in je vrijheid
In bepaalde culturen is het heel normaal dat de vrouw doet wat de man zegt. Maar in Nederland is dit zeker niet de norm. Als jij van je partner geen vrijheid krijgt om te gaan en staan waar je wilt en te doen wat je wilt, dan moet je je serieus afvragen of de relatie waar je in zit wel goed voor je is.
Als jij niet met vriendinnen mag afspreken, niet de stad in mag en over elke euro die je uitgeeft verantwoording moet afleggen dan is er sprake van onderdrukking. Dit is destructief en schadelijk voor je welzijn.
Overleggen over zaken is normaal, maar een partner hebben die bepaalt wat er gebeurt zonder dat jij daar ook maar enige zeggenschap over hebt? Het zal je uiteindelijk opbreken. Overigens zijn het echt niet alleen vrouwen die in een dergelijke situatie zitten, ook mannen overkomt dit.
8. Als de kinderwens een probleem vormt
Als jij graag kinderen wilt, of als je dat juist pertinent niet wilt, en je partner denkt er juist heel anders over, dan is dat een geldige reden om een relatie uit te maken. Het is zeker geen goed idee om als vrouw stiekem te stoppen met de pil en je vriend voor het blok te zetten met een zwangerschap. En het is ook geen goed idee om je vriend aan het lijntje te houden dat je ‘ooit’ wel kinderen met hem wilt terwijl jij zeker weet dat je ze niet wilt.
Als dit een twistpunt is, dan kunnen jullie beter de relatie beëindigen voor het te laat is. Dit is wanneer jullie beiden nog de leeftijd hebben om de keuze te maken. Dit is beter dan doorgaan, terwijl jullie beiden weten dat de meningen op dit belangrijke punt sterk van elkaar verschillen. Zo voorkom je het verwijt dat er kinderen zijn die door één ouder niet zijn gewenst, of dat er juist geen kinderen zijn terwijl één partner ze dolgraag wel had willen krijgen.
9. Als je een manipulatieve partner hebt
Als je partner je stelselmatig manipuleert kan dit ervoor zorgen dat je er uiteindelijk aan onderdoor gaat. Manipulatie kan op verschillende manieren voorkomen; bijvoorbeeld als je door je partner wordt geconfronteerd met ‘als-dan’ of ‘als niet-dan’ situaties.
Als je partner dreigt met zaken als “Als jij nu naar je vriendin gaat dan vallen er klappen,” of “Als jij niet bij me blijft, dan pleeg ik zelfmoord,” dan is er sprake van een alarmerende situatie. Zeker bij dreigen met zelfmoord of ander onomkeerbaar geweld is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen.
Iemand die openlijk dreigt met zelfmoord doet dit vaak niet, maar je kunt het niet uitsluiten. Zeker als je partner dreigt om anderen iets aan te doen als er iets gebeurt wat hij niet wil, is de situatie zeer ernstig en is het belangrijk professionele hulp in te schakelen. Kies voor jezelf en verbreek de relatie als blijkt dat er geen verbetering optreedt.
10. Als je partner zich bezighoudt met criminele activiteiten
Als je partner op het verkeerde pad terechtkomt en betrokken is bij inbraken, overvallen, drugshandel of andere criminele activiteiten, dan is dit een goede reden om de relatie direct uit te maken. Het is misschien prettig om te profiteren van luxe als het geld met bakken binnenkomt, maar vergeet niet dat je medeplichtig bent en dus samen met je criminele partner in de gevangenis kunt belanden als hij of zij gepakt wordt.
Als er kinderen in de relatie zijn zullen die bij familie of in een pleeggezin moeten worden ondergebracht als beide ouders vast zitten. Dit is een situatie die je vast en zeker niet wilt. Als er sprake is van gewelddadige situaties is dit zeker aanleiding om zo snel mogelijk een punt achter je relatie te zetten.
11. Als je partner alleen aan zichzelf denkt
Als je een relatie krijgt dan wil je in de smaak vallen. Dus alles wat je geliefde leuk vindt, vind jij ook leuk. Maar het moet niet zo zijn dat alle aandacht naar jouw partner en zijn hobby’s en liefhebberijen gaat. Het is geven en nemen; als de balans er niet is, dan is een relatie moeilijk vol te houden.
Bijvoorbeeld, als hij fanatiek amateursporter is, dan is het natuurlijk leuk als jij hem tijdens wedstrijden aanmoedigt. Maar als jij graag naar klassieke concerten gaat en je partner wil nooit met jou mee, en verdraagt het niet als jij thuis naar een klassieke radiozender luistert, dan moet je je serieus afvragen of jullie wel zo goed bij elkaar passen.
Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor vakanties. Houd jij van culturele rondreizen en ligt je partner het liefst aan het zwembad van een Turks 5-sterren resort, dan kunnen jullie natuurlijk besluiten om apart op vakantie te gaan. Maar of je dat op de lange termijn zo leuk zult vinden is de vraag.
12. Als anderen je vertellen dat je opgelicht wordt
Zowel mannen als vrouwen lopen het risico om via internet te worden bedrogen. Ze ontmoeten iemand via een datingsite of Facebook en worden smoorverliefd: zonder deze persoon ooit te hebben ontmoet. Zodra de verliefdheid een feit is, komen de verhalen en de vragen. Er is geld nodig voor een zieke moeder, een kapotte auto of wasmachine.
Of er is een schuld die moet worden afgelost, want de schuldeiser dreigt met verdere stappen. En jij bent degene die moet helpen, want jullie houden toch van elkaar. Hoe groot de druk ook is: doe het niet. Verbreek de online relatie en maak zeker geen geld over.
Als het om iemand gaat die in het buitenland woont, volgens zijn profiel op de datingsite, dan is de kans groot dat deze persoon helemaal niet bestaat. Als het om een Nederlander gaat die je misschien zelfs hebt ontmoet, is de kans aanwezig dat hij of zij er naast jou nog meer van dit soort ‘relaties’ op nahoudt met als doel zoveel mogelijk geld binnen te halen.
Zodra je bent ‘kaalgeplukt’ word je gedumpt en blijft je achter met enorme schulden, waarna het jaren duurt voordat je ze hebt afgelost. Hoe moeilijk het ook is: stap uit een dergelijke relatie voordat je erdoor in enorme problemen komt.
Neem de beslissing om te stoppen op tijd
Als je een relatie hebt en je bent niet meer gelukkig, dan kun je twee dingen doen: je kunt proberen de situatie te veranderen, of je stopt met de relatie. Als je wilt stoppen, is het wel zo eerlijk om dat te zeggen.
Een goed moment komt er maar zelden, dus je kunt het dan maar beter zo snel mogelijk duidelijk maken. Zeker als een relatie nog pril is, is het wel zo eerlijk om ermee te stoppen als je tot de conclusie komt dat dit niet is wat je wilt. Een relatie jaren laten voortduren terwijl je al vanaf het begin zeker weet dat je met deze partner niet oud wilt worden, is heel oneerlijk.
Het is heel pijnlijk voor je partner om op het moment dat je het uitmaakt te horen te krijgen dat je dit eigenlijk 3 jaar eerder al had willen doen, maar dat het er om de één of andere reden gewoon niet van is gekomen.
Zoek hulp als het niet anders kan
In de situatie waarin je je relatie eigenlijk per direct moet uitmaken, is het zaak om dit ook echt te doen. Als er sprake is van geweld kan het soms noodzakelijk zijn om hulp in te roepen om je relatie te beëindigen. Als je niet weg durft, omdat je bang bent dat er dan dingen gebeuren, kun je bijvoorbeeld proberen weg te komen als je partner niet thuis is.
Wanneer dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat je voortdurend in de gaten wordt gehouden, kun je anoniem contact opnemen met de politie of een hulpinstantie. En probeer een vriend of vriendin of een familielid in vertrouwen te nemen en samen een ‘ontsnappingsplan’ te bedenken om jezelf en je eventuele kinderen in veiligheid te brengen.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.