Veel stellen die besluiten om in relatietherapie te gaan, doen dat pas na jaren van problemen. Relatietherapie wordt dan ook vaak gezien als laatste redmiddel. In de praktijk valt te zien dat relatietherapie echter veel kan helpen, maar dat het vaak nog te laat wordt ingezet. Vaak weten mensen niet precies wat relatietherapie is, waardoor ze ook niet weten of ze ervoor moeten kiezen.
We vertellen je wat een relatietherapeut doet, hoe het traject eruit ziet, voor welke problemen je een relatietherapeut kunt inschakelen en waarom je beter niet te lang kunt wachten. Ben je geïnteresseerd in relatietherapie? Lees dan verder.
Wat is relatietherapie?
Het doel van relatietherapie is per koppel verschillend. Vaak is het doel om wederzijds begrip te stimuleren en te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Soms zorgt dit ervoor dat de relatie nieuw leven wordt ingeblazen of is een liefdevolle breuk de beste uitkomst. Er zijn in relatietherapie een aantal grote vragen die beantwoord kunnen worden.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Wat verwacht je van elkaar? Willen jullie elkaar in deze verwachtingen tegemoetkomen? Wat zijn de redenen dat het nu niet lukt? Welke stappen moeten er worden genomen om een gezonde relatie te creëren? Vaak is goede communicatie het onderdeel waaraan het meest gewerkt dient te worden.
Wanneer kies je voor relatietherapie?
Er zijn verschillende problemen waarmee je naar een relatietherapeut kunt stappen. Vaak denken mensen dat dit alleen een optie is als verder alles al is geprobeerd, maar vaak is het verstandiger om al eerder aan de bel te trekken. Want voorkomen is immers beter dan genezen, alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan.
Problemen die vaak bij relatietherapeuten worden neergelegd zijn onder andere tegenstrijdige relatiebehoeften, moeizame communicatie, wantrouwen, verschillen in behoefte, andere normen en waarden, het uit elkaar groeien of individuele klachten van een van de partners. Ook komt er vaak ruzie voor in de relaties of gaat het over kwesties van elkaar vrijheid geven. Daarnaast zijn er nog tal van andere redenen waardoor koppels bij een relatietherapeut terecht komen.
Het traject van relatietherapie
Afhankelijk van hoe hardnekkig de problemen zijn kan het traject van relatietherapie enorm verschillen. Meestal bestaat een traject uit een serie van ongeveer 10 gesprekken. Maar korter is ook mogelijk als je kiest voor een kortdurende therapie, of langer mocht dit nodig zijn. Tijdens relatietherapie wordt allereerst het probleem duidelijk gemaakt. Door doorvragen, vragenlijsten en opdrachten breng je samen met je partner in kaart wat er nu eigenlijk aan de hand is. Dit is de eerste, en erg belangrijke stap, van relatietherapie.
Opdrachten om problemen aan te pakken
Nadat het probleem duidelijk is, is een van de belangrijkste taken van de relatietherapeut om verschillende technieken te bieden om deze problemen aan te pakken. Dit zijn bijvoorbeeld opdrachten om effectiever en beter met elkaar te communiceren. Als de basis voor de therapie kunnen verschillende technieken gebruikt worden zoals Emotionally Focused Therapy, een van de bekende therapievormen.
Ook zul je hierdoor jezelf en je partner beter leren kennen, waardoor meer inzicht wordt verkregen over het ontstaan van relatieproblemen. Verder focussen opdrachten op het herkennen van signalen om minder snel ruzie te maken en om elkaar op een effectieve manier te steunen en naar elkaar te luisteren.
In welke situaties kiezen voor relatietherapie?
Vaak wordt er te lang gewacht om een relatietherapeut in te schakelen. Relatietherapie kan echter al helpen als je bepaalde gedachten over je partner ontwikkelt. Denk hierbij aan gedachten als: “je begrijpt me nooit”, “je snapt het toch niet”, “ik ben liever alleen” of “ik kan dat gezeur niet erbij hebben”. Dit kan je natuurlijk negeren of er steeds vaker ruzie over maken.
Een goede oplossing is om dan te kiezen voor relatietherapie, zodat je tijdig aan de gedachten en problemen kunt gaan werken. Aan de andere kant is het mogelijk dat je vecht voor een relatie die het niet waard is. En ook daarbij kan de relatietherapeut helpen om dit in te zien. Er zijn een aantal specifieke situaties waarbij relatietherapie kan helpen. Hieronder bespreken we drie voorbeelden waarbij therapie zeker van pas kan komen.
1. Moeizame communicatie
Een van de belangrijkste redenen waardoor koppels kiezen voor relatietherapie, is door moeizame of zelfs destructieve communicatie. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je niet altijd je problemen deelt met je partner, of dat discussies vaak leiden tot ruzies. Terwijl dat helemaal niet hoeft, als je weet hoe je met elkaar moet communiceren.
Als je merkt dat de communicatie met je partner niet meer goed is of jullie vaak ontspoorde ruzies hebben, dan kan een relatietherapeut hier enorm bij helpen. Zo kan een therapeut helpen met de vraag hoe je conflicten oplost zonder ruzie. Want als je een meningsverschil hebt, dan hoeft het niet te leiden tot een ruzie.
Zo zijn er verschillende tips en adviezen om de communicatie tussen koppels te verbeteren. Denk hierbij aan het leren kennen van elkaars taal- en woordgebruik, de focus leggen op het doel van het gesprek, kritiek op een juiste manier uiten en het maken van goede afspraken.
2. Vertrouwen en elkaar vrij laten
Als een van beide partners is vreemdgegaan of iets anders heeft gedaan om wantrouwen op te wekken, dan kan relatietherapie ook helpen. Ook hier kan een verbeterde communicatie zeker helpen. De relatietherapeut kan tevens helpen met de vraag ‘hoe vrij laat je elkaar’. Soms kan het zijn dat je je partner minder vrij durft te laten door een vroegere affaire.
Er zijn ook stellen die behoefte hebben aan eigen ruimte, maar die moeite hebben met het vinden van de juiste balans. De relatietherapeut kan je dan helpen met de vraag hoe je je eigen leven kunt hebben zonder elkaar kwijt te raken. En omdat de gesprekken persoonlijk zijn, leer je daar meer van dan uit een relatieboek.
3. Uit elkaar groeien
Een derde mogelijkheid waarbij relatietherapie kan helpen, is als jullie uit elkaar aan het groeien zijn. De vraag die dan vaak bij de therapeut wordt gelegd is hoe je het gevoel voor je partner weer terug vindt. Ook kan de relatietherapie helpen om de intimiteit met je partner te verbeteren. Een relatietherapeut kan je helpen uit een sleur te komen en de spanning terug te brengen in de relatie.
Bij elke vorm van relatietherapie en wat het probleem ook is, is het belangrijkste dat jullie allebei ervoor willen gaan. Jullie moeten beiden openstaan voor verandering en dit vraagt daadkracht van jullie beiden. Houd er rekening mee dat er actief gewerkt moet worden aan de relatie en dat je het moet zien als een doorstart voor jou en je partner.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.