Waarom jij je relatie niet moet vergelijken met die van anderen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

Met sociale media op de voorgrond van onze levens is het moeilijk om de levens van anderen te negeren. Elke dag word je geconfronteerd met de hoogtepunten van anderen. Het ene koppel plaatst een foto van een romantisch uitje, het andere stel is zojuist verloofd – en deelt dat groots met iedereen die hen volgt. Van koppels die elkaar liefdesberichten versturen tot de viering van relatiemijlpalen: er is geen ontkomen aan. En daardoor kun jij je relatie gaan vergelijken met die van anderen.

Hoewel we allemaal weten dat het niet goed is om je relatie met die van iemand anders te vergelijken, kan niemand zeggen dat ze het nog nooit hebben gedaan. Vergelijken is menselijk gedrag. Het is ook bijna onmogelijk om je relatie níet te vergelijken met die van anderen als bijna elk aspect van iemands relatie breed wordt gedeeld op sociale media. En zelfs als je er een hekel aan hebt, wordt je feed gebombardeerd met berichten van koppels die dolgraag willen laten zien hoe ‘gelukkig’ ze zijn met hun partner. Ook als ze dat niet zijn. En dat is het probleem.

Het is fake news

In de regel zijn alle berichten op sociale media een vorm van fake news. Ze tonen namelijk alleen de hoogtepunten, niet de dieptepunten. Je ziet de perfecte Insta-kus in de regen, niet het gekibbel over de paraplu dat eraan voorafgaat. Je denkt na over de prachtige gouden verlovingsring die een vriendin laat zien en hoe jij het moet doen met een goedkope uitvoering. Maar je denkt niet na over de persoonlijke lening die ervoor nodig was en wat ze er allemaal voor moeten laten. Het gras is altijd groener bij de buren.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Jezelf vergelijken met anderen is echter ongezond. Het is een recept voor een ongelukkig leven. Onderzoeken tonen aan dat het vergelijken van jezelf met anderen – die beter af lijken – je zelfrespect kan verminderen. Je loopt ook een hoger risico op een slechte lichamelijke gezondheid en je bent kwetsbaarder voor depressieve symptomen en sociale angst. Als je daarentegen ook nog je relatie vergelijkt met die van anderen, dan is dat niet alleen slecht voor je eigen geluk en tevredenheid, maar voor die van je partner.

Waarom vergelijken niet goed is

Volgens recent onderzoek leidt het vergelijken van je relatie met die van anderen tot minder tevredenheid met de relatie. Of je het nu doet om de ontevredenheid over hun eigen partner te uiten of jezelf afvraagt of je niet iemand verdient die aantrekkelijker, romantischer of rijker is: het is slecht voor je relatie.

Onderzoekers ontdekten dat mensen die zichzelf vaak vergelijken met andere koppels minder tevreden zijn met hun relatie, zich minder toegewijd voelen en minder intimiteit hebben. En dat wordt niet zozeer veroorzaakt door een ontevredenheid met wat ze hebben, maar eerder door wat ze denken te missen.

6 redenen waarom het niet goed is om dat te doen

Heb je er wel eens aan gedacht waarom jij en je partner geen gezamenlijke fotoshoot doen? Of waarom alle koppels in je feed romantische etentjes hebben en jullie elkaar alleen ontbijt op bed brengen? Ondanks dat het altijd supergezellig is als jullie dat doen? Dan is dat waarschijnlijk het gevolg van leven door de lens van sociale media, wanneer jij je relatie onbewust op een negatieve manier vergelijkt met die van anderen. Dit zijn zes redenen waarom het niet goed is om dat te doen.

1. Je kunt ontevreden worden met je partner

Vroeg of laat kun je ontevreden worden over je partner, simpelweg omdat je partner niet doet wat andere partners wel doen. Of beter gezegd: omdat je partner zich niet gedraagt of eruitziet als wat je door sociale media bent gaan verwachten. Vanwege de berichten van andere koppels op sociale media kun je wrok gaan voelen voor wat je partner niet doet.

2. Het is niet eerlijk

Als je je relatie vergelijkt met die van anderen, dan vergelijk je appels met peren. Het zijn twee totaal verschillende dingen die je niet met elkaar kunt vergelijken. Jij bent anders en je partner is anders. Je partner heeft misschien niet de kwaliteiten als die andere partner, maar daar kan je partner niets aan doen. Je partner heeft andere kwaliteiten. Je relatie vergelijken met die van anderen is daarom niet eerlijk, omdat je je eigen relatie daarmee tekortdoet.

3. Je ziet niet alles

Terwijl je alles persoonlijk meemaakt in je eigen relatie, word je alleen blootgesteld aan de hoogtepunten van de relaties van anderen. Je krijgt niet alles te zien van de relaties van anderen, alleen het allerbeste. Iedereen wil er gelukkig uitzien op sociale media. Niemand heeft het over de dagelijkse conflicten, geldproblemen en andere relatieproblemen. Het is voor anderen makkelijker dan ooit om te bepalen wat je krijgt te zien. En nog belangrijker: wat je niet krijgt te zien.

4. Je mist de positieve aspecten

Wanneer je de aandacht legt op wat je anders zou willen, loop je het risico dat je alle andere positieve aspecten van de relatie mist. Je piekert over het negatieve en mist het positieve. In een story van vandaag zie je bijvoorbeeld dat een bevriend koppel gezellig aan het picknicken is. ‘Dat zou ik ook wel graag willen doen’, denk je. Maar je partner ziet dat niet zitten.

Nu kun je negatief gaan denken over mindere punten van je partner, maar daarmee vergeet je misschien dat je partner wel je kleren strijkt, elke dag het eten kookt en veel meer voor je doet dan een gemiddelde partner.

5. Het doet wat met je partner

Stel je eens voor dat je partner tegen jou zou zeggen: “Ik wou dat je meer als [naam iemand anders] was. Dan had ik mij wel [aantrekkelijk/gewild/mooi/gewaardeerd] gevoeld.” Hoe zou jij je voelen? De kans is groot dat je je niet gewaardeerd voelt door je partner. En de kans is nog groter dat je je waardeloos voelt, alsof je niet goed genoeg bent. Wanneer jij je relatie met die van anderen vergelijkt, en die aangeeft aan je partner, dan is dit precies hoe jij je partner laat voelen.

6. Het maakt je blind voor wat belangrijk is

Vergelijkingen kunnen je blind maken voor de dingen die belangrijk voor je zijn. Omdat je zo gefocust bent op wat je mist, mis je waar het echt om gaat. Je vergeet waarom je de relatie bent begonnen en wat voor moois het je heeft gebracht. Doordat je de aandacht legt op wat op dat moment belangrijk lijkt, neem je de aandacht weg van de dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie