Hoe vaak heb jij jezelf vergeleken met je favoriete Tiktokkers en Instagrammers? En hoe vaak keek je toen in de spiegel en zei je tegen jezelf: “Je zou zo gelukkig kunnen zijn… als je maar vijf kilo lichter was”? Als je dit ooit tegen jezelf hebt gezegd, of iets vergelijkbaars, dan is het mogelijk dat je een negatief lichaamsbeeld hebt.
Veel vrouwen (en ook mannen) maken zich zorgen over hun lichaamsbeeld. Deze zorgen zijn vaak gericht op het gewicht, het haar, de huid of de vorm of grootte van een lichaamsdeel. Door de invloed van de maatschappij, sociale media en culturele opvattingen zijn zij gaan denken dat het lichaamsdeel niet ‘normaal’ is of anders. En dat heeft een negatief effect op hoe iemand zijn of haar eigen lichaam ziet.
Constant geconfronteerd worden met beelden van anderen – die er wél goed uitzien volgens de populaire normen – kan ervoor zorgen dat je je ongemakkelijk voelt in je eigen lichaam. Wanneer dat gebeurt is er sprake van een negatief lichaamsbeeld, wat kan leiden tot angst, onzekerheid en een verslechterde mentale gezondheid. En dat niet alleen: het kan ook van invloed zijn op je relatie en seksleven, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Lichaamsbeeld en relaties
Onderzoekers van de Griffith University (Australië) wilden weten welke invloed het lichaamsbeeld heeft op de tevredenheid met relaties en het seksleven. Vooral omdat gedacht wordt dat mensen met een laag lichaamsbeeld vaak minder tevreden zijn met hun relaties, besloten ze dit te onderzoeken. Zijn mensen met een negatief lichaamsbeeld daadwerkelijk minder tevreden met hun relatie?
Om het te testen voerden de onderzoekers twee experimenten uit; één met 197 heteroseksuele stellen en een tweede met 98 stellen. Al deze stellen kregen verschillende body-image-vragen van de onderzoekers met vragen over hoe aantrekkelijk ze hun eigen lichaam vinden en die van hun partner.
Negatief lichaamsbeeld, minder tevreden
De resultaten tonen aan dat een negatief lichaamsbeeld indirect ook een negatieve invloed heeft op de relatie en het seksleven. Want hoe minder aantrekkelijk vrouwen en mannen zichzelf vinden, hoe minder ze geloven dat hun partner hen aantrekkelijk vindt. Maar vrouwen die hun lichaam niet aantrekkelijk vinden – en denken dat hun partner die mening deelt – zijn ook minder tevreden met hun relatie, terwijl de mannen dit ‘probleem’ niet hebben.
Volgens het onderzoek zijn vrouwen minder tevreden met hun relatie omdat ze denken dat hun partner niet tevreden is met hun lichaam. Voor vrouwen heeft het negatieve lichaamsbeeld dus indirect invloed op hoe tevreden zijn met hun relatie en seksleven. Bij mannen is dit niet het geval. Hoe hun partners denken over hun lichaam is voor mannen niet van invloed op hoe tevreden ze zijn met de relatie. Voor mannen is het belangrijker hoe aantrekkelijk zij hun partner vinden.
“Samen suggereren deze resultaten dat de aantrekkingskracht van vrouwen tot hun partner mogelijk minder van belang is voor de relatie en het seksleven dan hoe ze zich voelen over hun eigen lichaam”, zeggen de onderzoekers tegen PsyPost. “Voor mannen staat de aantrekkingskracht tot hun partner echter centraal in hoe tevreden ze zijn met de relatie en het seksleven.”
Gerelateerd onderzoek heeft onlangs aangetoond dat vrouwen de voorkeur van mannen verkeerd inschatten, wat mogelijk deels een verklaring is voor het verschil tussen mannen en vrouwen.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.