Vriend is lui? 11 tips en manieren om ermee om te gaan

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Je bent het zat om al het werk altijd alleen te moeten doen. Niet alleen je eigen rommel ruim je op, ook die van je vriend. Zelfs nadat hij een boys-only-avondje heeft gehad, ben jij degene die het huis weer spik en span maakt. Hij is namelijk zo lui dat je bijna alle huishoudelijke taken in je eentje moet doen. Daardoor krijg je soms zelfs het gevoel dat je alleen maar een dienstmeid voor hem bent – niet een gelijkwaardige partner. En dat zorgt ervoor dat jij je niet gelukkig voelt in je relatie.

Als je te maken hebt met een vriend die lui is, dan komt alles op jou terecht. Van het opruimen en stofzuigen tot de was doen en koken: hij laat alles aan jou over. Wanneer je niets zou doen, of alleen je eigen portie, dan zouden de dagen voorbijgaan en het huis steeds viezer en rommeliger worden. Er is een storende onbalans in de relatie en daar ben je eigenlijk wel een keer klaar mee. Daarom vraag jij je af: hoe ga je om met een vriend die lui is?

Waarom is hij lui?

Mannen zijn soms lui. Net zoals vrouwen dat soms zijn. Maar sommige mannen zijn niet soms lui, maar bijna altijd. Hoe dat komt? Omdat sommige mensen gewoon meer energie hebben dan anderen. Of het een man of vrouw is, doet er niet eens toe. Iedereen is anders en de ene man kan daardoor luier zijn dan de ander. Hoe lui een man is heeft daarom vooral met het karakter van de man te maken. Maar de relatiedynamiek speelt ook een rol.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Heb jij jezelf vanaf het begin een dienende rol gegeven en deed je alles voor hem? Dan is het niet verrassend dat hij nauwelijks iets doet in huis. Sommige patronen sluipen langzaam in een relatie en zo kan een man ‘lui’ worden terwijl hij dat eigenlijk niet is. Sommige mannen zijn gewoonweg lui omdat het kan.

In andere gevallen verwachten mannen dat de vrouw bepaalde taken uitvoert omdat het zo hoort. Oftewel: er is niet één reden waarom mannen lui kunnen zijn. Van een gebrek aan motivatie tot overbelast zijn door werk: er zijn talloze redenen te bedenken.

Als de man in je leven lui is, probeer dan te begrijpen wat de oorzaak van de luiheid kan zijn. Misschien heeft hij wel een medische aandoening die de vermoeidheid veroorzaakt of misschien heeft hij gewoon moeite om zich te concentreren en dingen te voltooien. Om het probleem op te lossen, kan het helpen om een open gesprek met hem te hebben.

11 tips voor omgaan met een luie man

Het kan moeilijk zijn om met een luie partner om te gaan. Het voelt oneerlijk. Terwijl jij alles geeft wat je kunt geven, krijg je er niets voor terug. Dit kan leiden tot spanningen in de relatie en tot nog grotere problemen als er niets veranderd. Maar zover hoeft het niet te komen. Dit zijn elf tips over hoe je met een luie partner kunt omgaan.

1. Stel grenzen

Om te beginnen is het belangrijk dat je duidelijke grenzen stelt. Grenzen waarvan je verwacht dat ze worden gerespecteerd. Als hij iets doet wat niet acceptabel is, dan moet je hier duidelijk over zijn. Je moet ook duidelijk zijn over wat je van hem verwacht en benadrukken dat zijn luie gedrag niet wordt geaccepteerd.

2. Maak duidelijke afspraken

Maak samen met hem een taakverdeling en houd je eraan. Dit zorgt ervoor dat er geen verwarring is over wie verantwoordelijk is voor welke taken. Je bent er dan ook zeker van kunt dat alles op tijd wordt gedaan. Deze duidelijkheid kan helpen om de drama te verminderen, want als het op papier staat kan hij er niet onderuit.

3. Deel je gevoelens

Voel je frustraties over de huishoudelijke taken die niet worden gedaan? Praat met je partner over hoe je je voelt en wat het met je doet. Luister naar zijn perspectief en probeer te begrijpen waarom hij niet de taken oppakt. Het heeft geen nut om hem te beschuldigen. Leg de aandacht op verandering: hoe jullie samen kunnen werken om een oplossing te vinden.

4. Vraag om hulp

Als je weet dat hij lui is en niets uit zichzelf doet, kun je misschien denken dat hij niet wil helpen. Maar misschien wil hij dat wel. Heb je hem weleens om hulp gevraagd? De meeste mannen reageren beter op hulpvragen dan om dwingende verzoeken. Dit kan hem ook het gevoel geven dat hij nodig is.

5. Stel gezamenlijke doelen

Stel ook gezamenlijke doelen met betrekking tot jullie relatie of huishouden en maak afspraken over hoe jullie deze doelen willen bereiken. Altijd een schoon en leefbaar huis? Maak er afspraken over die kunnen variëren van dagelijkse taken, zoals het opruimen van de keuken na het avondeten, tot grotere projecten, zoals het opknappen van de zolder.

6. Neem hem bij de hand

Misschien is hij niet eens echt lui, maar onzeker of onwetend hoe de taken gedaan moeten worden. Neem hem daarom bij de hand en geef hem de kans om te leren. Het excuus van ‘dat hij niet weet hoe het moet’ gaat dan bovendien niet meer op. Hem helpen om het te leren kan er ook voor zorgen dat hij zich meer betrokken voelt bij de huishoudelijke taken en minder bekritiseerd.

7. Beloon hem

Als hij iets goed doet, bemoedig hem dan met positieve woorden. Zeur niet alleen maar wanneer hij iets fout doet. Goed gedrag belonen werkt beter dan slecht gedrag straffen. Een simpele ‘Wow, dat doe je zoveel beter dan mij’ doet wonderen. Zulke zinnen kunnen helpen bij het creëren van een positieve omgeving waarin hij meer gemotiveerd is om dingen te doen.

8. Zorg voor voldoende rust

Als je partner moe is, zal hij minder geneigd zijn om productief te zijn. Geef hem de tijd en ruimte om te herstellen van een drukke dag of week en kom niet meteen met taken en verwachtingen. De beste manier om zijn luiheid te versterken is door hem meteen na thuiskomst te vragen een taak te voltooien.

9. Laat het los

Sommige dingen gaan nu eenmaal niet zoals we willen dat ze gaan. Je hebt alleen controle over jezelf, niet over iemand anders. Probeer de verwachtingen van een ander daarom los te laten, want als je dat niet doet raak je alleen maar teleurgesteld.

10. Probeer begrip te tonen

Probeer te begrijpen waarom je partner lui is. Misschien voelt hij zich niet goed genoeg? Heeft hij het gevoel dat hij alles verkeerd doet? Of misschien is hij beperkt door andere factoren in zijn leven die niets met de relatie te maken hebben? Probeer inzicht te krijgen in wat er schuilt achter zijn gedrag.

11. Probeer een oplossing te vinden

Uiteindelijk is luiheid in veel gevallen een probleem dat op te lossen is. Probeer samen naar mogelijkheden te zoeken waar jullie beiden mee kunnen leven. Dit kan helpen bij het verminderen van de spanning en stress in de relatie. Zolang jullie er beiden aan willen werken is er nog niets verloren.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie