Vreemdgaan: is het een keuze of fout om te vergeven?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 1 op de 5 echtscheidingen worden veroorzaakt door vreemdgaan. Het is daarom niet zo gek dat fysiek bedrog in een relatie als iets heel negatiefs wordt gezien. Toch zijn er ook mensen die denken dat vreemdgaan een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan een relatie.

Maar waarom vinden we vreemdgaan in onze huidige cultuur zo erg? Is het een laffe daad of een ongewenste fout? Wanneer kun je vreemdgaan vergeven en wanneer niet? Vragen, vragen en nog eens vragen waarop we het antwoord geven.

Wat is vreemdgaan precies?

Om te weten waarom vreemdgaan zo erg is, is het eerst belangrijk om te weten wat we verstaan onder het begrip. Binnen het wetenschappelijk onderzoek is er namelijk nog geen duidelijke definitie. De meeste mensen zien vreemdgaan als iets seksueels, maar vreemdgaan kan ook liegen zijn, of aandacht hebben voor een ander zonder dat er seks in het spel is.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Een goede manier om vreemdgaan te definiëren is om het te zien als het overtreden van afspraken in de relatie. Als jullie hebben afgesproken wat de grenzen zijn, dan is het ook duidelijker wat als overspel wordt gezien en wat niet.

Waarom is vreemdgaan zo erg?

Er zijn meerdere redenen waarom mensen vreemdgaan als iets slechts zien. Allereerst komt dit omdat het zorgvuldig opgebouwde vertrouwen binnen een relatie hard wordt aangetast. Het heeft zelfs zo’n enorme impact op de relatie dat het ervoor kan zorgen dat erna helemaal geen vertrouwen meer mogelijk is. Vreemdgaan kan daardoor het einde van een relatie betekenen, hoewel dit niet altijd het geval is. Het verschilt namelijk per persoon hoe zwaar er wordt getild aan vreemdgaan.

Waar het voor de een direct het einde van de relatie betekent, kan een ander een eenmalig slippertje nog wel accepteren. Sommige mensen zien vreemdgaan als het kapot maken van een relatie, terwijl anderen niet zo in monogamie geloven en daardoor vreemdgaan ook niet het einde van een relatie vinden. De meningen verschillen dus hoe erg het is en hoe erop gereageerd moet worden.

Een fout of een keuze?

Als je wordt bedrogen door iemand van wie je zielsveel houdt, dan doet dit waarschijnlijk enorm veel pijn. Je wereld stort in elkaar en je hart wordt gebroken. Het is dan ook belangrijk om te begrijpen dat je partner ervoor heeft gekozen om je te bedriegen. Ook al zegt je partner dat het een fout is, die hij of zij heeft gemaakt, is het belangrijk om dit niet te accepteren als een gevalletje van onmacht.

Vreemdgaan is namelijk een laffe daad en een bewuste keuze die is gemaakt. Je partner heeft ervoor gekozen om je te bedriegen, en heeft niet een ongewenste fout gemaakt. Het is niet iets wat je per ongeluk doet omdat je het niet zelf in de hand hebt. Je partner kan ervoor kiezen om trouw te zijn. En dus ook om ontrouw te zijn.

Wat jij er vervolgens mee doet is je eigen keuze. Vind je het niet verschrikkelijk en geloof je niet zo in monogamie? Dan is het misschien een goed idee om afspraken met je partner te maken en te kiezen voor een open relatie. Vind je vreemdgaan wél heel erg? Dan zul je moeten kijken of je nog een toekomst ziet met je partner.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Je relatie beëindigen na vreemdgaan

Een einde aan je relatie maken nadat je partner is vreemdgegaan klinkt voor veel mensen als een logische keuze. Toch gebeurt dit vaak niet en blijven veel koppels nog samen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen hun relatie beëindigd, nadat de partner is vreemdgegaan.

Nog geen 20 procent is natuurlijk best weinig, maar volgens een psycholoog is het wel te verklaren. Het ligt er allereerst aan of het gaat om een dronken zoen of een langdurige affaire, maar het vermoeden is dat veel mensen bepaalde vormen van vreemdgaan “gewoon” kunnen accepteren en er niet zo zwaar aan tillen.

Dit heeft ermee te maken dat mensen voldoende zelfvertrouwen hebben om niet gelijk in paniek te raken als hun partner is vreemdgegaan. Natuurlijk doet het pijn, maar ze hebben genoeg vertrouwen in zichzelf en de relatie om er weer bovenop te komen. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel mensen die vreemdgaan van hun partner accepteren en er later voor kiezen om een open relatie aan te gaan.

sorry spijt

Wanneer kan vreemdgaan vergeven worden?

Als je partner is vreemdgegaan, dan doet dit waarschijnlijk enorm veel pijn. Afhankelijk van hoe zwaar je weegt aan vreemdgaan, kun je bepalen of je je partner kunt vergeven. Dit ligt allereerst aan je persoonlijke instelling, maar ook aan een aantal andere factoren.

Is het bijvoorbeeld een eenmalig slippertje geweest van je partner waar hij of zij buitengewoon veel spijt van heeft? Om gaat het om een langslepende affaire met de buurman of buurvrouw? Bij de eerste situatie ligt het logischerwijs wat meer voor de hand dat je hem of haar nog kunt vergeven.

.. en wanneer niet?

Ook zijn er een aantal situaties waarbij het eigenlijk onmogelijk is om je partner nog te vergeven. Dit is bijvoorbeeld het geval als het gaat om een affaire met iemand die je goed kent, zoals een goede vriendin. Of wanneer je je partner al eerder hebt betrapt op vreemdgaan en diegene het toch blijft doen. Uiteindelijk draait het allemaal om de vraag of het nog de moeite waard is om jullie relatie te redden.

Heb je nog genoeg vertrouwen in je partner en een toekomst samen? Dan kun je samen aan de relatie gaan werken. Natuurlijk is het van groot belang om met je partner erover te praten en afspraken te maken voor de toekomst. Ook relatietherapie kan eventueel helpen om de diepere problemen in jullie relatie aan te pakken.

Vergeven en vergeten

Er is dan ook nog een groot verschil tussen je partner vergeven of het hele voorval te vergeten. Een aantal mensen kunnen hun partner wel vergeven, maar vrijwel iedereen geeft aan dat ze het niet kunnen vergeten. Vergeven en vergeten is makkelijker gezegd dan gedaan. Dit heeft ermee te maken dat vreemdgaan een enorme impact kan hebben op de relatie. Al het vertrouwen kan opeens weg zijn en zo’n heftige situatie zul je dan ook niet snel vergeten.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie