Vreemdgaan is overal. Je hoeft geen televisierecensent te zijn om te merken dat overspel een favoriet onderwerp is films en series. Van ‘Grey’s Anatomy’ en ‘Vikings’ tot ‘You’ en vele, vele anderen, het lijkt erop dat de meeste plotschrijvers weten dat vreemdgaan scoort. Maar wat ze waarschijnlijk niet weten is dat ze daarmee mensen kunnen aansporen om overspel te plegen. Althans, dat is wat nieuw onderzoek van de Reichman University in Israel suggereert.
Volgens recent onderzoek van de universiteit kan blootstelling aan vreemdgaan dat gedrag normaal maken. “Het maakt onze huidige relaties kwetsbaarder voor overspel”, zeggen de onderzoekers. Ze concluderen dat een wereld waarin vreemdgaan wordt genormaliseerd mensen minder motiveert om hun relaties te beschermen tegen potentiële ontrouw. En dat zou ervoor kunnen zorgen dat ze sneller vreemdgaan.
Is vreemdgaan besmettelijk?
Eerder onderzoek naar de achtergrond van vreemdgaan in relaties had zich voornamelijk gericht op de relaties zelf en de mensen die er deel van uitmaken. Er was echter weinig aandacht besteed aan de externe omstandigheden die de kans op vreemdgaan zouden kunnen vergroten. Bijvoorbeeld: als je van anderen hoort dat zij overspel hebben gepleegd, ben je zelf dan ook sneller geneigd om een slippertje te maken? Met behulp van drie experimenten gingen onderzoekers op zoek naar het antwoord. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Sexual Behavior.
In een van de experimenten mochten de deelnemers (langer dan één jaar in relatie) bijvoorbeeld een ‘bekentenis’ van iemand anders lezen. Het ene deel van de deelnemers las een verklaring over vreemdgaan waarbij een collega hartstochtelijk werd gekust en die ervaring verborgen werd gehouden voor de partner. Het andere deel las een verklaring over examenfraude op school waarbij een essay van een andere student werd gekopieerd.
Vervolgens werd aan de deelnemers gevraagd om 16 foto’s van aantrekkelijke en onaantrekkelijke mensen te bekijken. Ze moesten daarbij zo snel mogelijk aangeven of die persoon een potentiële partner zouden kunnen zijn. Met dit onderzoek wilden de onderzoekers dus vooral controleren of de blootstelling aan vreemdgaan ervoor zorgt dat mensen meer interesse hebben in iemand anders dan hun partner. En het antwoord daarop is ‘ja’.
Meer interesse in anderen
De deelnemers die de bekentenis over vreemdgaan hadden gelezen, reageerden vaker met ‘ja’ op de foto’s. Ze gaven daarmee vaker aan dat ze iemand geschikt zouden vinden als een partner dan degenen die hadden gelezen over de examenfraude. Nu zegt dit niet meteen dat ze daadwerkelijk zullen vreemdgaan, maar het bevestigt wel een aantal dingen.
Op basis van de drie experimenten is volgens de onderzoekers bevestigd dat blootstelling aan overspel de kans op vreemdgaan vergroot. Meer vreemdgaan op televisie zou dus kunnen leiden tot meer vreemdgaan in relaties, hoewel deze relatie niet is getoetst in dit onderzoek. Verder zijn de onderzoekers van mening dat het normaliseren van vreemdgaan ertoe leidt dat mensen zich minder bewust zijn van hun prioriteiten wat betreft het onderhouden van hun relaties.
Wat de onderzoekers wel konden bevestigen is dat weerstand tegen verleidelijke en aantrekkelijke alternatieven vermindert als je hoort en leest over vreemdgaan. En dat zou dus ook kunnen betekenen dat dit hele stuk over vreemdgaan je vatbaarder zou kunnen maken voor overspel.
Flirten niet alleen voor...
... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?