Als je denkt aan online daten, komen er waarschijnlijk verschillende vooroordelen in je op. Online daten is alleen voor wanhopige mensen, je kunt niet vertrouwen op wat mensen online zeggen en online daten draait alleen om het uiterlijk. Hoewel ze een kern van waarheid bevatten, zijn het generalisaties die vaak leiden tot ongegronde conclusies. Misschien heb je zelf ook wel een aantal van deze gedachten gehad voordat je besloot om het zelf eens te proberen.
Misschien dacht je bij iedere match dat de foto’s nep waren, dat de gesprekken oppervlakkig zouden zijn en dat potentiële dates alleen maar uit waren op een onenightstand. Deze vooroordelen over online daten zijn veelvoorkomend, maar recent onderzoek van datingsite Lexa laat zien dat deze zorgen eigenlijk onnodig zijn. Maar liefst 77% van de Nederlandse singles gelooft namelijk in oprechte, romantische ontmoetingen via online daten.
Vooroordelen over online daten
Datingplatform Lexa heeft een aantal maanden geleden een onderzoek uitgevoerd onder 296 Nederlandse gebruikers van de app. Ze wilden vooral weten welke vooroordelen er bestaan over online daten en nog belangrijker: of deze waar zijn. Laten we eens kijken naar drie vooroordelen die zijn onderzocht.
‘Matchen draait om je looks’
Het is een veelgehoorde opmerking: ‘Daten via datingapps draait alleen maar om hoe je eruitziet.” Je looks zijn het enige dat telt, volgens de stelling, maar is dat ook zo? Volgens het onderzoek kunnen we dit vooroordeel ontkrachten. Hoewel het uiterlijk natuurlijk een belangrijke rol speelt, zijn de Nederlandse singles juist op zoek naar iemand waarmee ze compatibel zijn.
Bijna 2 op de 5 singles schrijft zich in op een datingapp om mensen te leren kennen die voldoen aan hun criteria en verwachtingen. Niet om aantrekkelijke, knappe mensen te ontmoeten. Je datingprofiel en wat je erin vermeldt zijn dus belangrijker dan je denkt. Van de deelnemers wordt 36% graag verrast door originele profielomschrijving.
Weet je de juiste snaar te raken met je openingszin (29%) en voer je een interessant, interactief gesprek met je matches? Dan staat 32% van de Nederlandse singles te popelen om met je op date te gaan. Oftewel: je looks zijn misschien belangrijk, maar het is allesbehalve het enige dat telt.
‘Datingprofielen staan vol leugens’
Mensen liegen. Ze verdraaien of verfraaien de waarheid en dit doen ze ook op datingapps. Maar het is niet zo dat datingprofielen vol leugens staan. Bijna 4 op de 10 ondervraagde singles (43%) vindt het belangrijk om zichzelf te kunnen zijn. Ze willen zich uiten zonder zich druk te maken over wat anderen van hen denken.
Authenticiteit is een recente datingtrend waarin mensen meer hunzelf willen op datingapps, wat we dus ook terugzien in dit onderzoek. Van de ondervraagden vindt 3 op de 10 dat in het moment leven (31%) en de controle opgeven om je te laten verrassen (27%) voor oprechte connecties zorgt. Kwetsbaarheid tonen, je imperfecties accepteren en durven laten zien waar je trots op bent, komen ook voor in de lijst.
‘Geen romantiek op datingapps’
Ondanks alle voordelen die datingapps bieden, blijft het voor velen een ingewikkelde ervaring. Van catfishpraktijken tot ghosting: daten kan leiden tot moeilijke situaties. Maar dat betekent niet dat er geen romantiek te vinden is op datingapps. Van de deelnemers aan het onderzoek zegt 85% dat romantiek nog steeds van groot belang is in een relatie. Ze geloven ook dat datingapps de ideale plek kunnen zijn voor spontane, romantische ontmoetingen. En 77% van de ondervraagden is ervan overtuigd dat een romantische ontmoeting via een datingapp mogelijk is.
Hoe deze vooroordelen ontstaan
Waar al deze vooroordelen vandaan komen? In veel gevallen hebben mensen deze vooroordelen over online daten omdat ze er zelf geen persoonlijke ervaring mee hebben. Ze baseren zich op de verhalen van anderen, mediaberichten en negatieve stereotypen. Vooral de media hebben invloed op onze percepties en hoe we naar online daten kijken. En daar is een goede reden voor, want sensatieverhalen over negatieve ervaringen of gevallen van misbruik krijgen vaak meer aandacht dan de vele succesverhalen, waardoor een vertekend beeld ontstaat.
In de beginjaren van online daten speelde ook de angst voor het onbekende. De virtuele liefdeswereld was een nieuw fenomeen in vergelijking met de traditionele datingmethoden, en mensen waren daarom terughoudend om het te accepteren, vooral omdat ze er niet vertrouwd mee waren. Er ontstond een stigma waar nog steeds – in mindere mate – sprake van is.
Vooroordelen zijn echter niet altijd waar, en dit geldt zeker ook voor online daten. Vooroordelen zijn gebaseerd zijn op generalisaties en stereotypes, en houden geen rekening houden met de individuele verschillen en persoonlijke ervaringen van mensen.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.