De voor- en nadelen van een lange afstandsrelatie

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
13 minuten leestijd

Steeds meer mensen hebben een lange afstandsrelatie. Door het internet is het veel makkelijker om op afstand te communiceren en liefdesconnecties te onderhouden. Ook al kun je je partner niet in het echt zien, je kunt toch een relatie onderhouden door te appen, bellen en Facetimen. En daarbij komt ook dat het tegenwoordig veel makkelijker is om overal naartoe te reizen. Of je nu naar Duitsland moet reizen of naar Brazilië, treinen en vluchten vertrekken de hele dag door – voor steeds lagere prijzen.

Wat is een lange afstandsrelatie?

Een lange afstandsrelatie is een relatie tussen twee mensen die op een lange afstand van elkaar wonen. Dit kan in verschillende steden zijn die meer dan 5 uur uit elkaar liggen, maar het kan ook gaan om twee mensen die aan een andere kant van de wereld wonen. Een lange afstandsrelatie kost veel moeite, tijd en toewijding om in stand te houden. Als je zo ver van elkaar woont is niets makkelijk. Het kan een uitdaging zijn met veel frustraties en nog meer eenzaamheid. Maar als je echt van elkaar houdt, is niets onmogelijk. Toch?

10 nadelen van een lange afstandsrelatie

Aan een lange afstandsrelatie zitten behoorlijk wat nadelen. De fysieke afstand, eenzaamheid en nog veel meer nadelen maken dat het geen eenvoudige relatievorm is. Dit zijn de 10 nadelen die je kunt ervaren als je een lange afstandsrelatie hebt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Je kunt elkaar niet dagelijks zien

In een ‘normale’ relatie kun je elkaar meestal dagelijks zien als je dat zou willen. Je kunt dan wel iedere dag met je partner Facetimen, maar het is nooit hetzelfde als dat je elkaar in het echt zou kunnen zien. Als je elkaar dan wel ziet, is dit extra speciaal. Maar dat neemt niet weg dat het erg moeilijk kan zijn dat je niet spontaan samen een normaal avondje naar de bios kunt gaan.

2. Eenzaamheid

In een lange afstandsrelatie kun je je op sommige momenten erg eenzaam voelen in je relatie. Ook al heb je elkaar, je kunt niet altijd echt met elkaar zijn. Zo kun je je verdrietig voelen en een knuffel nodig hebben. Op een zondag zou je graag samen met je partner iets gaan ondernemen, maar dit kan niet omdat deze 1.000 kilometer verderop zit. Eenzaamheid is helaas niet altijd te verhelpen door te bellen of elkaar vluchtig te zien op een scherm.

3. Kosten

Een ander nadeel van een lange afstandsrelatie zijn de hoge kosten. Het vele reizen kan duur worden en daarbij ook de hoge telefoon- of internetkosten. Als de een vaker naar de ander vliegt, omdat diegene meer reismogelijkheden heeft door het werk, is het wel zo eerlijk om de reiskosten te splitsen.

4. Misverstanden

In een lange afstandsrelatie is een grote kans op misverstanden. Doordat je elkaar alleen online spreekt en de communicatie grotendeels verbaal is, zullen er meer misverstanden zijn. Een appje kan eerder verkeerd opgevat worden dan dat je in het echt een goed gesprek zou hebben. Als de ander in een ander werelddeel woont, heb je ook nog te maken met verschillende tijdzones. Daardoor is de communicatie nog moeilijker als je elkaar niet altijd kan spreken, omdat het bij de ander nacht is.

5. Het vele reizen kan vermoeiend zijn

Als je ieder weekend naar een andere stad moet reizen, of een aantal keer per jaar naar een ander land vliegt, kan dit behoorlijk vermoeiend zijn. Het vele reizen neemt behoorlijk wat tijd in beslag. De uren die je ieder weekend of maand besteedt aan het reizen naar de ander, zou je nuttiger kunnen besteden. Dit kan frustrerend zijn en een negatieve invloed hebben op de relatie. Misschien moet je zelfs bijkomen van een jetlag als je eindelijk bij de ander bent.

6. Het fysieke aspect van de relatie is minimaal

In een lange afstandsrelatie is het seksleven natuurlijk minimaal – met uitzondering van telefoonseks en virtuele seks. Maar ook kussen, knuffelen of elkaars hand vasthouden kan niet. Het fysieke aspect van de relatie is beperkt. Alle communicatie tussen jullie is verbaal en dit kan soms erg moeilijk zijn. Je wilt je gevoelens in een relatie ook non-verbaal kunnen uiten.

7. Je kunt uit elkaar groeien door de afstand

Zeker als je jonger bent, gebeurt het vaak dat je in een relatie uit elkaar groeit. Zeker als je verhuist naar een andere stad om te gaan studeren. Je omgeving en contacten veranderen drastisch, de relatie verdwijnt naar de achtergrond en het is lastiger om tijd voor elkaar te maken.

8. Je leeft in een vast schema

In een lange afstandsrelatie is er niet veel plaats voor flexibiliteit of spontaniteit. De uren dat jullie bellen of Facetimen zijn meestal afgesproken en ook de data dat jullie naar elkaar toe reizen staan ook vaak al weken vast. Zeker als je in verschillende tijdzones leeft, leef je volgens een vast schema.

9. Wantrouwen

Wanneer je allebei een ander leven hebt, apart van elkaar leeft met vrienden en feestjes, kan het soms lastig zijn om de ander volledig te vertrouwen. Je moet elkaar blind kunnen vertrouwen, omdat je er niet bij bent om te zien hoe de ander zich gedraagt.

10. Het contact met de familie en vrienden van je partner is minimaal

In een ‘normale’ relatie heb je ook contact met de familie en vrienden van je partner. Het is erg belangrijk om te zien hoe je partner omgaat met zijn of haar familie en hoe diegene zich gedraagt in sociale situaties. Het is verder ook moeilijk omdat je zelf nauwelijks contact kan maken met de familie en vrienden van je partner.

kaart wereld

10 voordelen van een lange afstandsrelatie

Gelukkig zijn er niet alleen nadelen aan een lange afstandsrelatie. Er zijn ook veel voordelen op te noemen. Dit zijn 10 voordelen van een lange afstandsrelatie.

1. Goede communicatie

Bij een lange afstandsrelatie ontwikkel je samen een sterke vorm van communicatie. Doordat je het fysieke aspect van de relatie mist, moet je wel veel praten en elkaar leren kennen. Je hebt geen keuze. Daardoor is de persoonlijke connectie vaak veel sterker.

2. Je leert elkaar kennen zonder het fysieke aspect van een relatie

Veel relaties beginnen door de fysieke aantrekkingskracht tussen twee mensen. In het begin van een relatie ben je vaak aangetrokken door het uiterlijk van iemand en gaat het vooral om het fysieke aspect van een relatie. Als deze verliefdheidshormonen langzaam verdwijnen, ontdek je misschien wel dat jullie persoonlijkheden niet bij elkaar passen. Bij een lange afstandsrelatie mis je het fysieke aspect en leg je een sterke fundering onder de relatie.

3. Je hebt altijd iets om naar uit te kijken

Het plannen van de volgende reis naar je partner is soms bijna even leuk als het moment zelf. Je weet dat je aan het einde van de werkdag elkaar kunt bellen of Facetimen. Je weet dat je aan het einde van de maand weer naar diegene toe kunt reizen en het is fijn om altijd ergens naar uit te kunnen kijken.

4. Het geeft je reismogelijkheden

Een van de leukste aspecten van een lange afstandsrelatie is het reizen. Je hebt de mogelijkheid om de stad of het land van je partner te ontdekken. Een relatie hebben in het buitenland en de mogelijkheden voor reizen die daarbij horen, is ook juist iets waar anderen vaak jaloers op zijn.

5. Moderne technologie maakt het veel makkelijker

Als je vroeger een lange afstandsrelatie had, moest je communiceren door elkaar brieven te schrijven. Dat is tegenwoordig gelukkig wel anders. Door de moderne technologie is het veel makkelijker om met elkaar te communiceren en contact te houden. Je kunt bellen, appen of Facetimen. Ook hebben we constant onze telefoon bij ons, waardoor je ieder moment van dag contact met elkaar kan zoeken.

6. Beide personen moeten evenveel werk in de relatie steken

In een lange afstandsrelatie heb je de moeite en tijd van twee personen nodig als je wilt dat de relatie blijft werken. Een lange afstandsrelatie vraagt om meer werk en plannen dan een ‘normale’ relatie. Beiden personen moeten er evenveel werk insteken, wat op zichzelf een voordeel is.

7. Het is spannend

De tijd dat je ver weg van elkaar bent, maakt de tijd dat je wél bij elkaar bent extra speciaal. De momenten waarbij je samen bent, worden meer gekoesterd. In een ‘normale’ relatie raak je soms eerder op elkaar uitgekeken omdat je zoveel tijd bij elkaar bent. In een lange afstandsrelatie maakt de afstand het juist spannender.

8. Tijd alleen hebben is gezond

Tijd alleen hebben zonder je partner is gezond voor de relatie. Je hebt elkaar altijd iets te vertellen en het maakt de momenten dat je wel bij elkaar bent, extra speciaal. Wanneer je alleen bent, heb je ook meer de tijd om jezelf te ontwikkelen en een gezonde relatie met jezelf op te bouwen. Je zult leren hoe je onafhankelijk kunt zijn aangezien je minder kunt leunen op de relatie met je partner.

9. Je moet leren om elkaar te vertrouwen

In een lange afstandsrelatie is vertrouwen erg belangrijk. Je bent niet bij elkaar als je met vrienden afspreekt of naar feestjes gaat. Je zult elkaar dus blind moeten vertrouwen. Dit kan je erg jaloers maken, maar zolang je er goed over communiceert, zal dit niet voor verdere problemen zorgen. Vertrouwen is een van de belangrijkste dingen van een relatie, dus zolang dit goed zit, is er een sterke basis voor de relatie.

10. Als de relatie de lange afstand kan overleven, kan het alles overleven

Een lange afstandsrelatie is over het algemeen een stuk moeilijker dan een ‘normale’ relatie. Het brengt problemen met zich mee die je normaal niet tegenkomt in een relatie. Dit betekent ook dat als je al deze problemen samen overleeft, dat je dan kunt spreken van een sterke relatie. Als je een lange afstandsrelatie kan overleven, dan zijn de typische uitdagingen waar stellen voor komen te staan een peulenschil.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
1 reactie