Daten kunnen we beschrijven met veel woorden: leuk, grappig, opwindend en verhelderend. Maar ook is het soms een beetje awkward, beangstigend, monotoon en geestdodend. Wat daten niet is? Simpel. Het is het tegenovergestelde van simpel.
Combineer dit met de maatregelen van de intelligente lockdown, anderhalf meter afstand en het advies om geen nieuwe mensen te ontmoeten… en de moed zakt je in de schoenen.
De pandemie heeft niet alleen de sociale normen veranderd, ook heeft het verschillende trends in een stroomversnelling gebracht. In het niet zo verre verleden was het bijvoorbeeld niet “normaal” om een match uit te nodigen voor een virtuele date. En het was “vroeger” niet verrassend dat een uitnodiging voor een WhatsApp-gesprek werd geweigerd. Nu zijn videogesprekken helemaal niet zo raar meer… want wat moet je anders als je niet eens je huis mag verlaten?
Het is geen business as usual op de dating apps. De datingregels worden herschreven. De beperkingen waar we allemaal mee te maken hebben, leiden tot nieuwe initiatieven. Het meest fascinerende voorbeeld is de (gedwongen) opkomst van videodating: zonder twijfel het beste én veiligste alternatief voor een real-life date in 2020.
5 video dating apps
Het zijn niet alleen de singles die zich aanpassen aan de nieuwe – of andere – manier van leven. Dating apps hebben zich ook snel aan de omstandigheden aangepast en als de bliksem videofuncties uitgerold die al op de planning stonden. Jarenlang hadden gebruikers van dating apps een afkeer tegen videogesprekken, maar daar is nu verandering in gekomen. Dit zijn de 5 bekendste dating apps die videodating toegankelijk hebben gemaakt voor hun gebruikers.
Tinder ‘Face to Face’
Toen de pandemie werd uitgeroepen was Tinder een videochat-functie aan het testen. Zoals Tinder dat altijd doet, nam het alle tijd van de wereld om de populariteit van de functie te testen. Maar omdat de vraag naar de video-functie zo groot werd, kon men niet anders dan ‘Face to Face’ introduceren. Face to Face maakt het mogelijk om rechtstreeks in de Tinder-app een videogesprek met je match te starten, waardoor daten vanuit huis een stuk eenvoudiger wordt.
Badoo ‘Live Video’
Badoo was het eerste grote datingplatform dat video’s lanceerde. Dat deed het al in 2016, waarmee het zijn tijd ver vooruit was. Dat waren echter alleen video’s die aan een profiel toegevoegd konden worden. In 2018 voegde het vervolgens videogesprekken toe aan de app: Live Video.
Het was de eerste app die videogesprekken tussen gebruikers mogelijk maakte. En met vele jaren aan updates, verbeteringen en veiligheidsfuncties, mag Badoo zich een van de beste videodating apps noemen. Je moet minstens één bericht uitwisselen voordat videochats beschikbaar komen, zodat je in ieder geval niet wordt gespamd met oproepen van willekeurige gebruikers die je niet kent – of wilt kennen.
Naast het toegenomen gebruik van Badoo’s Live Video, lijkt de houding van singles ook te veranderen. Volgens Badoo zelf heeft 85% van de gebruikers sinds COVID-19 gezegd dat ze openstaan voor een videodate.
Bumble ‘Video Chat’
Voor Bumble is videogesprekken tussen gebruikers niets nieuws. Voor de pandemie bood de app al videochat- en spraakoproepfuncties waarmee je elkaar kon leren. Bij Bumble kun je alleen als vrouw het videogesprek beginnen. Als er al berichten zijn uitgewisseld kunnen zowel mannen als vrouwen het videogesprek starten. De app heeft onlangs extra functies toegevoegd om mensen te helpen met elkaar in contact te komen terwijl ze aan social distancing doen, zoals een ‘Virtual Dating’-badge en uitgebreide afstandsfilters.
De spraakoproep- en videochat-functies van de Bumble-app zijn populair gebleken tijdens de pandemie. Bumble zag wereldwijd een toename van 56% in het aantal videogesprekken tijdens de eerste weken van de pandemie.
MeetMe
Het bedrijf achter MeetMe, ook wel bekend als The Meet Group, is al jaren een voorloper op het gebied van video. In 2019 introduceerde het 1-op-1 videochat op MeetMe nadat het al uitvoerig was getest op de andere apps van het bedrijf. Inmiddels is MeetMe een van de vergevorderde dating apps met videochats. Bovendien is MeetMe een app voor livestreaming en daarop gebaseerde live-spellen met andere gebruikers.
De NextDate-feature van Skout (ook van The Meet Group) en MeetMe is een voorbeeld van zo’n livestreaming-spel. Het is een moderne variant op de speeddate, maar dan in spelvorm en live gestreamd door de gebruikers. Als livestreamer ben je de ster van het spel en kun je met de deelnemers aan het spel – de contestants – in contact komen.
e-Matching
Van alle traditionele datingsites zijn er maar weinig ingehaakt op de videodating-trend. E-Matching is een van weinigen die er spoed achter heeft gezet. Sinds april van dit jaar is het mogelijk om de videochat-functie van e-Matching in te zetten voor een virtuele date, zowel in de app als op de website. “Een videochat zal een echte date niet helemaal kunnen vervangen. Maar door de interactie kan men al wel een betere inschatting maken of er sowieso een match in zit, en of een face-to-face ontmoeting überhaupt zin heeft,” aldus e-Matching.
50Plusmatch
Als er een groep is die het hardst is geraakt door de coronacrisis, dan zijn het de actieve ouderen wel. Dankzij het verhoogde risico dat zij lopen, zitten veel van hen in vrijwillige thuisisolatie en werken daardoor noodgedwongen thuis. Afspreken met leeftijdsgenoten zit er niet meer in en daarom introduceerde 50Plusmatch al redelijk snel de videobellen-functie. Sinds april 2020 is het mogelijk om andere leden uit te nodigen voor een videogesprek, zowel via de smartphones als laptop en pc.
Ook 50PlusMatch heeft gezien dat meer ouderen virtueel contact zoeken. Zij hebben nu 15 procent meer gebruikers dan normaal en de leden zijn een stuk actiever zijn dan gebruikelijk. En dat is eigenlijk vrij logisch, omdat ouderen meer tijd hebben als ze meer thuiszitten en daardoor hebben ze meer behoefte aan contact.
De “grote” stap naar videodaten
Videochat was niet zo lang geleden iets dat velen vermeden, tenzij absoluut noodzakelijk. Het leek ongemakkelijk, nodigde onzekerheid uit en soms waren er dan ook nog de technische obstakels. Het stappenplan van swipen naar daten bestond uit een opeenvolging van matchen, elkaar berichten versturen en als dat goed ging… elkaar ontmoeten. Maar tijden veranderen.
Videochat was vóór de pandemie geen prioriteit, toen slechts 6% van de gebruikers interesse toonde in de functie. Door het ontbreken van andere opties om nieuwe mensen te ontmoeten in het openbaar is dat percentage gestegen tot 69%. Zo heeft videodating het date-ritueel veranderd, omdat het zich in het stappenplan heeft gemengd als een extra tussenstap. Hoewel het geen verplichting is om te videodaten, is het wel een stukje technologie dat veel vaker gebruikt gaat worden in de (nabije) toekomst van online dating. Of videodating een blijvertje is? Dat zal de tijd moeten leren.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.