Hoeveel ruimte heb jij nodig in je relatie? Het lijkt een makkelijke vraag, maar het is bijna onmogelijk om te beantwoorden. Het verschilt namelijk niet alleen per persoon, maar ook per situatie. En daar komt nog bij dat we zelf niet altijd precies weten wat de juiste balans is. We weten allemaal dat het belangrijk is om gezonde grenzen te behouden en elkaar de ruimte te geven, maar hoeveel?
Als je een relatie hebt, wil dat nog niet zeggen dat je nooit van elkaars zijde mag wijken. Er is geen (ongeschreven) regel die je verbiedt om iets in je eentje te doen. Want ondanks dat je een stel bent, zijn jullie ook twee individuen bent met verschillende behoeften, voorkeuren en doelen. Wanneer die balans zoek is, gaat de ruimte voor het individu verloren. En dat is wanneer je je verstikt kunt gaan voelen in je relatie.
Krijg je niet genoeg ruimte om jezelf te zijn? Word je de hele dag in de gaten gehouden? En voelt het alsof je geen lucht meer kunt krijgen? Dan is er een grote kans dat jij je in een verstikkende relatie bevindt.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Wat is een verstikkende relatie?
Een verstikkende relatie is een relatie waarin een of beiden niet het gevoel hebben dat ze vrij genoeg zijn om zichzelf te zijn. De relatie geeft hen niet de mogelijkheid om hun authentieke zelf te zijn. Het is emotioneel verstikkend.
Het verstikkende gevoel is afkomstig van je eigen partner, omdat deze zich aan je vastklampt en niet meer loslaat. Dat kan in verschillende vormen, zoals constant aandacht eisen zonder rekening houden met je persoonlijke ruimte. Als het zich verder ontwikkelt kan het leiden tot (een wederzijdse) afhankelijkheid.
5 tekenen van een verstikkende relatie
Verstikkend gedrag is misschien niet echt emotioneel misbruik, maar het is wel giftig gedrag. We vertellen je wat de tekenen zijn van een verstikkende relatie.
1. Je partner lijkt aan je vastgeplakt
Wanneer je geliefde zich niet lekker voelt, wil hij of zij gelijk bevestiging van jou krijgen. Wanneer er geen erkenning van jouw kant komt, valt de ander in een diep dal. Herkenbaar? Het zijn de kenmerken van een aanhankelijke partner. En hoewel er niets mis mee is om wat aanhankelijk te zijn, kan té aanhankelijk zijn wel een probleem worden.
2. Je wordt gemanipuleerd
Verstikking in een relatie gaat hand in hand met een vorm van controle die op jou wordt uitgeoefend. Denk bijvoorbeeld aan jou een schuldgevoel aanpraten, bijvoorbeeld dat je geen moeite steekt in de relatie omdat je wéér met je vrienden afspreekt en niet met je partner. Het kan ook steeds heftiger worden, in de vorm van liegen en bedriegen, waarbij je partner zich ziek voordoet zodat je de deur niet meer uitgaat.
3. Je hebt geen moment rust
Zelfs wanneer je niet bij je partner bent, heb je het gevoel dat je geen rust krijgt. Je ontvangt bijvoorbeeld oneindig veel berichten en telefoontjes, zodat je partner er zeker van is dat je aandacht niet bij iets anders is. Dit kan aan het begin van een relatie overkomen als oprechte interesse en je kunt dit zelfs misschien wel waarderen, maar wanneer de relatie vordert kan dit al snel overkomen als verstikkend.
4. De jaloezie is ongekend
Je hebt het gevoel dat je continu op je tenen moet lopen. Je kunt niets doen zonder er twee keer over na te denken. Zal je partner het ermee eens zijn? Het is een gedachte die continu in je hoofd speelt. De mate van jaloezie is niet gezond, de voorzichtigheid waarmee jij te werk moet gaan is dat ook niet.
Checkt je partner continu met wie jij je tijd doorbrengt en of je wel daadwerkelijk bent waar je zegt te zijn? Krijg je nooit het voordeel van de twijfel? Een relatie waarin een van de twee enorm jaloers is, werkt enorm verstikkend voor de ander.
5. Je partner heeft alleen maar oog voor jou
Wanneer je merkt dat je partner geen plannen maakt met vrienden, familie of kennissen, kan dat erg verstikkend aanvoelen. Want met wie moet je partner dan al die ‘extra’ vrije tijd doorbrengen? Juist, die extra tijd wordt jou gegund. Jij bent het middelpunt van zijn of haar wereld geworden en daarnaast bestaat er bijna niets meer.
Blijkbaar vindt jouw partner het fijn om zoveel mogelijk tijd met jou door te brengen en het liefst niemand anders. Wellicht begrijpt je partner niet dat het ook gezond is om zich te omringen met mensen buiten jullie relatie.
Een verstikkende relatie ontstaat meestal geleidelijk. Beetje bij beetje worden de grenzen verlegd en neemt je privacy binnen de relatie af. Heb je het gevoel dat je ruimte steeds verder wordt ‘uitgeknepen’ in de relatie? Probeer je partner dan aan te moedigen om een eigen leven op te bouwen met vrienden en familie, zodat dat jij niet het enige menselijke aanspreekpunt bent buiten het werk om.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.