Liefde heeft de kracht om mensen te verbinden. Het is verslavend en niemand kan er genoeg van krijgen. Terwijl het iedereen een warm gevoel geeft, kan het ook voor de nodige problemen zorgen. Van blijdschap en euforie tot jaloezie en verdriet; liefde doet wat met ons mensen.
We hebben de neiging om te denken dat liefde alleen tussen twee partners in een relatie voorkomt, maar dat is niet helemaal waar. De liefde die je voelt voor je BFF of bro is ook een vorm van liefde, hoewel je geen seksuele relatie met deze persoon hebt. Mensen kunnen zelfs acht soorten liefde ervaren in verschillende relaties, zo ontdekten de Oude Grieken al vele jaren geleden. Dat zijn de relaties met hun partners, vrienden, familie en zelfs met vreemden die ze ontmoeten in het openbaar. Liefde kent vele vormen.
8 soorten liefde volgens de oude Grieken
De wereld zoals wij dit nu kennen zou heel anders zijn als de Oude Grieken zich niet zo hadden verdiept in democratie, kunst, theater, filosofie en wetenschap. Ze wilden van alles weten, zo ook over liefde en relaties. Als we het hebben over liefde dan gaat de aandacht vooral uit naar de Griekse filosofen die erover hebben geschreven. Socrates, Plato, Aristoteles en anderen bestudeerden liefde als niemand tevoren en deelden alle vormen liefde op in 8 categorieën.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Als je de nodige relatieproblemen hebt ondervonden in je leven, kan het helpen om de verschillende soorten liefde te onderscheiden. Want uiteindelijk geeft en ontvangt iedereen liefde op een andere manier – waar ook de vijf talen der liefde op zijn gebaseerd. Hoewel de Griekse filosofen vele jaren geleden de verschillende liefdessoorten ontdekten, kunnen we er twee millennium later nog steeds veel van leren. Dit zijn de verschillende soorten liefde volgens de Oude Grieken, zodat je je eigen relaties beter kunt begrijpen.
1. Agape – Universele liefde
Ten eerste hebben we liefde dat Agape wordt genoemd. Dit is een altruïstische, onzelfzuchtige en onvoorwaardelijke liefde. Bij deze vorm van liefde wil je dat een ander het goed heeft. Het is niet alleen gericht op mensen, maar ook in het algemeen; een vorm van algemene goedheid voor de wereld. Christenen geloofden bijvoorbeeld dat God dit soort liefde voor alle mensen voelde. Agape is een universele liefde voor vreemden, de natuur of God.
2. Philia – Vriendschappelijke liefde
De Oude Grieken noemden dit soort liefde ‘vriendschappelijke liefde’: het type dat je voelt voor je vrienden. Philia beschrijft de liefde tussen twee (of meer) mensen die zich gelijk aan elkaar voelen. Hoewel veel mensen het woord ‘liefde’ associëren met romantiek, is Plato altijd van mening geweest dat fysieke aantrekkingskracht niet noodzakelijk was voor liefde. Daarom wordt dit type liefde vaak platonische liefde genoemd – liefde zonder seks.
“Liefde is een serieuze psychische aandoening.” – Plato
3. Eros – Passionele liefde
Eros is vernoemd naar de Griekse god van liefde en vruchtbaarheid. Dankzij deze connectie wordt deze vorm van liefde meestal geassocieerd met romantische, hartstochtelijke en fysieke liefde. Eros is een uiting van seksuele passie en verlangen; een natuurlijk instinct voor de meeste mensen. Hoewel de Grieken dachten dat dit soort liefde gevaarlijk was, is het nog steeds het soort liefde dat wordt geassocieerd met gepassioneerde, seksuele liefde. Zelfs in de moderne tijd geloven sommige mensen dat dit soort liefde intens en vurig is, maar van korte duur.
4. Philautia – Eigenliefde
Philautia is de liefde voor jezelf. Terwijl de meeste mensen daarbij meteen denken aan een egoïstisch of narcistisch trekje, was dat niet wat de oude Grieken bedoelden met deze vorm van liefde. De Oude Grieken waren van mening dat je op een gezonde manier liefde voor jezelf kunt voelen, zodat je bijvoorbeeld je eigen gebreken kunt accepteren. In feite is Philautia daarmee een vorm van zelfwaardering en zelfacceptatie.
“Liefde is samengesteld uit een enkele ziel die twee lichamen bewoont.” – Aristoteles
5. Ludus – Speelse liefde
Ludus wordt de ‘speelse liefde’ genoemd: een flirterige vorm van liefde. Het is de liefde die je voelt als je iemand leuk vindt en in de beginfase van een nieuwe relatie. Je voelt je springlevend en enthousiast over alles. Het spel van teasen en plagen is een goed voorbeeld van Ludus. Ludus beschrijft de knikkende knieën als je deze persoon spreekt, de vlinders in je buik en snelle hartslag bij een ontmoeting.
6. Pragma – Blijvende liefde
De oude Grieken omschreven Pragma als een ‘blijvende liefde’. Dit is de liefde die overblijft als stellen al heel lang bij elkaar zijn en nog steeds elkaars handen vasthouden. Pragma is een liefde die gedurende een lange periode volwassen is geworden en zich heeft ontwikkeld. Daarmee is het bijna het tegenovergestelde van Eros (seksuele liefde) dat de neiging heeft om snel op te branden vanwege de passie en intensiteit.
7. Storge – Vertrouwde liefde
Storge kun je zien als een soort van familiaire liefde: een ‘vertrouwde liefde’. Het is bijvoorbeeld de liefde die een ouder voelt voor een kind. Er is geen fysieke of seksuele aantrekkingskracht, waardoor deze vorm van liefde Philia en Agape combineert. Maar er is wel een sterke band, verwantschap en vertrouwdheid tussen de mensen die dit voelen.
8. Mania – Obsessieve liefde
Als we het hebben over een ongezonde vorm van liefde, dan hebben we het over Mania: de obsessieve liefde. Volgens de Oude Grieken is dit het soort liefde dat tot waanzin, jaloezie of zelfs stalking kan leiden. Het gaat bij deze liefde niet om de verliefdheid, maar om het bezit van een persoon. De angst om iemand te verliezen dwingt je om dingen te doen die je eigenlijk niet wilt doen. Wanneer liefde in een obsessie verandert, wordt het Mania.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.