Singles die tijdens de corona-pandemie op zoek waren naar liefde, moesten zich aanpassen aan de wereld van lockdown dating. Gesloten horeca, anderhalve meter afstand en virtuele dates: het was en ís heel anders dan “normaal”.
Na een jaar van thuiswerken zijn Zoom-sessies en Teams-vergaderingen de dagelijkse gang van zaken geworden, wat ook geldt voor virtuele afspraakjes met potentiële partners, videogesprekken en videodates. En dat heeft ertoe geleid dat 67% van de singles nu gelooft dat het mogelijk is om verliefd te worden op iemand die ze nog nooit in het echte leven hebben ontmoet, zo blijkt uit onderzoek van datingapp Bumble.
Een gedwongen keuze
Waar verliefd worden op een digitaal persoon eerder alleen maar voorkwam in afleveringen van MTV’s Catfish, lijkt het erop dat singles er nu meer dan ooit voor openstaan. Hoewel dit deels op naam komt van de nieuwe video-ervaringen, is het ook – min of meer – een gedwongen keuze. Als er verder geen opties zijn, dan moet je er wel op vertrouwen dat het mogelijk is… om enigszins hoop te houden.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Hoewel het grootste deel van de singles van mening is dat je online verliefd op iemand kunt worden, zijn ze niet bepaald rooskleurig over hun eigen relatie-toekomst. Slechts 44% van de ondervraagden zegt hoopvol te zijn dat hun virtuele connecties ook offline gaan werken. Waarschijnlijk beseffen zij dat online heel anders is dan offline. Want zonder persoonlijk contact loop je het risico sterke gevoelens te ontwikkelen voor het idee van iemand – niet voor de persoon zelf.
Verliefdheid of online crush?
Dat ruim twee derde van de singles gelooft dat ze verliefd kunnen worden op iemand die ze nog nooit hebben ontmoet, biedt in ieder geval wat perspectief voor de nabije toekomst. Want terwijl het coronavirus nog steeds ronddwaalt door de samenleving, zitten we hoogstwaarschijnlijk wel in de laatste fase van de pandemie.
Het einde van de maatregelen betekent dat alle veelbelovende matches elkaar in het echt kunnen ontmoeten – zonder beperkingen, zonder afstand. En dan kan er massaal getest gaan worden onder de singles: niet op corona, maar of ze daadwerkelijk verliefd zijn op hun online match. Want dan weten we pas echt of het verliefdheid is… of een online crush.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.