Verliefd op een ander? Wat je moet doen en de 6 keuzes die je hebt

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
17 minuten leestijd

Verliefd worden op een ander, het kan iedereen overkomen. Of je nu pas net samen bent met je partner of al jarenlang in een relatie zit, het kan altijd gebeuren dat één van de twee ineens een verliefdheid ontwikkelt voor een ander persoon. Een ongewenste verliefdheid kan ontzettend moeilijk zijn om mee om te gaan en brengt allerlei vragen met zich mee.

Wat betekent een nieuwe verliefdheid? Wil je proberen je huidige relatie te herstellen? En hoe ga je hiermee om? Wij helpen je beslissingen te maken rondom dit lastige dilemma.

Verliefd op een ander

Een verliefdheid kan op allerlei plekken ontstaan. Het kan een collega zijn met wie het ontzettend goed klikt, een uit de hand gelopen flirt op de sportschool of een vroegere vriend(in) die ineens terug in je leven komt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Of je iemand nu goed kent of slechts enkele keren gezien hebt maakt vaak niet uit voor een verliefdheid. Deze kan ontzettend hevig zijn, ook als je iemand amper kent. Hoe goed en lang jullie elkaar kennen is echter wel van belang voor de beslissingen die je maakt.

Ken je iemand pas net, dan is de kans om teleurgesteld te worden groot. Word je onverwachts verliefd op een oude vriend of wil je je ex terug? Dan is je verliefdheid misschien gebaseerd om meer dan alleen lust, wat de keuze tussen je huidige partner en nieuwe liefde nog moeilijker maakt.

Tekenen dat je echt verliefd bent (of lust voelt)

Voel jij je ineens aangetrokken tot iemand anders dan jouw partner en kan je ineens nergens anders aan denken dat aan diegene? Dan zou het kunnen dat je ongewenst verliefd bent geworden. Het kan soms lastig te zijn om te bepalen of je écht verliefd bent of dat je gewoon een flinke aantrekkingskracht voelt tot een ander persoon.

Het verschil tussen lust en liefde is voor veel mensen moeilijk te bepalen. Bij zowel lust als liefdesgevoelens voel je een aantrekkingskracht tot de ander en wil je graag bij die ander zijn. Ook de drang tot aanraken en het constant denken aan de ander komt voor bij gevoelens van zowel lust als liefde.

Lust of echt verliefd?

Lustgevoelens ontwikkelen voor andere personen dan jouw partner is iets wat veel voorkomt. Toch kun je hier het beste niet naar handelen. Lustgevoelens zijn vaak kortdurend en zijn het in de meeste gevallen niet waard om je relatie voor te riskeren. Dit zijn bijvoorbeeld enkele tekenen van lust:

5 tekenen van lust
  1. Je bent gefocust op het uiterlijk en lichaam.
  2. Je bent geïnteresseerd in seks en niet of minder in gesprekken.
  3. Je houdt de relatie op een fantasieniveau.
  4. Je praat niet over gevoelens.
  5. Je wil niet afspreken als seks of flirten niet mogelijk is.

Ben je echt verliefd, dan liggen de zaken een stuk gecompliceerder. Kun je het ontzettend goed met de ander vinden en ontstond de verliefdheid aan de hand van een vriendschap? Dan is de verliefdheid een stuk gevaarlijker.

Bekende tekenen van verliefdheid kunnen zijn dat je constant aan de andere persoon denkt, graag bij hem of haar wilt zijn en vlinders in je buik voelt wanneer jullie samen zijn. In veel gevallen zorgt een verliefdheid ook voor extra energie en een flinke portie zenuwen. Dit zijn een aantal tekenen van liefde:

5 tekenen van liefde

  1. Je kunt eindeloos met de ander praten.
  2. Je kunt urenlang luisteren naar wat de ander te zeggen heeft.
  3. Je wil de ander gelukkig maken.
  4. Je bent benieuwd naar de gevoelens.
  5. Je wil een beter persoon zijn door de ander.
liefde blind

Liefde maakt blind, maar lust ook

Het gezegde luidt dat liefde blind maakt, maar dit geldt jammer genoeg ook voor lust. Wanneer je verliefd bent dan heb je een roze bril op. Je bent blind voor de gebreken en tekortkomingen. Als je lust voelt dan ben je blind voor de signalen die je vertellen dat het geen echte liefde is.

Ongewenst verliefd: de gevolgen

Een ongewenste verliefdheid komt vaak voor bij mensen die getrouwd zijn of zelfs al kinderen hebben. Dit kan ontzettend veel impact hebben op zowel jou en je partner als op de rest van het gezin. Een verliefdheid op een ander kan leiden tot ernstige relatieproblemen. Ook kan het zelfvertrouwen van je partner beschadigd raken.

Hij of zij kan enorm gekwetst raken door jouw verliefdheid en de oorzaak bij zichzelf zoeken. Uiteindelijk kan een verliefdheid leiden tot een breuk. Daarom is het belangrijk om goed na te denken voordat je handelt naar de verliefdheid. Zo voorkom je spijt achteraf.

Vertellen of verzwijgen?

Wanneer je er eenmaal zeker van bent dat je verliefd bent op een ander, moet het grootste dilemma nog komen. Vertel je je partner over de verliefdheid of houd je dit liever voor jezelf? Dit is een belangrijke beslissing die veel impact kan hebben op het verdere verloop van je relatie. Er is geen duidelijk antwoord op de vraag of het beter is om te praten over een verliefdheid of niet. Dit hangt van de situatie af en van jouw eigen gevoel.

Hoe je ermee omgaat

Om te bepalen of je met je partner wilt praten over je verliefdheid, moet je jezelf allereerst de vraag stellen: wat voel ik en wat wil ik? Je moet goed bij jezelf nagaan of je tevreden bent met je huidige leven. In veel gevallen ontstaat een verliefdheid op een ander doordat je onbewust niet gelukkig bent in je huidige relatie.

Toch kan het ook voorkomen dat je nog steeds heel gek bent op je eigen partner, maar desondanks aantrekkingskracht voelt tot een ander. Hoe je het beste kunt handelen hangt helemaal af van waar het ontstane gevoel vandaan komt.

Bang voor spijt

Het is ontzettend eng om zowel je huidige partner als je nieuwe verliefdheid te vertellen over je gevoelens. De kans op spijt speelt een enorme rol. Daarom is het ook zo belangrijk hier eerst goed over na te denken. Als je met je nieuwe liefde verder wilt loop je de kans om afgewezen te worden.

Wil je met je huidige partner praten over de verliefdheid maar wil je hem of haar niet kwijt? Dan is de kans dat hij of zij jou niet vergeeft levensgroot aanwezig. Het zou heel goed kunnen dat je partner zo gekwetst is dat hij of zij jou geen tweede kans wil of kan geven.

Daarom moet je alvorens je de beslissing maakt goed nagaan bij jezelf: kan ik mijn partner missen? En hoe veel belang hecht ik aan eerlijkheid?

verwarring keuze

Een keuze maken: 6 opties om te overwegen

Het is ontzettend moeilijk om een keuze te maken in het geval van een verliefdheid. Het is aan te raden om met vrienden en familieleden te praten om zo te achterhalen wat je echte gevoelens zijn. Door erover te spreken met anderen die je vertrouwt kom je soms tot waardevolle inzichten. Deze personen kennen vaak zowel jou als je partner en kunnen daardoor een nieuw perspectief bieden op jullie relatie.

Maar ook is het belangrijk om jouw keuze te baseren op je eigen gevoel en wensen en niet te veel naar anderen te luisteren. Een verliefdheid is iets dat je niet onder controle hebt en waar je je niet voor hoeft te schamen. Hoe je vervolgens handelt en de keuzes die je maakt heb je echter wel onder controle.

1. Afwachten

De eerste keuze die je kunt maken is om af te wachten en te kijken wat er gebeurt. In sommige gevallen wordt de hevige verliefdheid na enkele weken of maanden geleidelijk aan minder. Het is dan ook slim om niet te snel te handelen. Zo voorkom je overhaaste beslissingen en de bijbehorende spijt. Iedere relatie heeft wel eens een dipje. Vooral langdurige relaties hebben af en toe een oppepper nodig.

Als je te snel de beslissing maakt om een (langdurige) relatie te uit te maken is de kans dat je achteraf spijt krijgt erg groot. Daarom is het in de meeste gevallen slim om af te wachten wat het gevoel precies betekent en of dit nog verandert. De verliefdheid stoppen gaat je misschien niet lukken, maar het helpt je wel om je gevoel te ontcijferen.

2. Negeren

Veel mensen vinden het negeren van een verliefdheid de gemakkelijkste optie. Zo bespaar je jezelf en je partner de pijn van een moeilijk gesprek en voorkom je gedoe. Toch is het negeren van een ongewenste verliefdheid geen goede oplossing. De verliefdheid gaat er – in veel gevallen – niet van over. Ook de achterliggende problemen die je misschien hebt in je relatie worden er niet door opgelost.

In veel gevallen ontstaat de verliefdheid doordat je bepaalde aspecten mist in je huidige relatie. Door je gevoel te negeren en eraan voorbij te gaan worden deze problemen alleen maar erger. Uiteindelijk barst de bom dan alsnog.

3. Je problemen onder ogen zien

Je problemen onder ogen zien is een veel beter idee. Als je denkt dat je in staat bent om hier samen met je partner over te praten, dan kun je dit als eerste proberen. Ben je bang voor zijn of haar reactie of heb je hulp nodig met het oplossen van de problemen? Dan kun je ervoor kiezen om samen naar de relatietherapeut te gaan, of om eerst alleen naar de psycholoog te gaan. Deze kan jou helpen je gevoelens op een rijtje te zetten en deze juist te verwoorden.

Een andere goede optie is om een derde persoon te vragen deel te nemen aan het gesprek. Dit kan een vriend of familielid zijn die jullie beiden goed kennen. Deze persoon kan dan de rol van mediator op zich nemen en zo proberen jullie gesprek op een goede manier te laten verlopen.

4. Relatie uitmaken

In sommige gevallen leidt een verliefdheid op een ander ertoe dat je je huidige relatie verbreekt. Als je – na veel nadenken – tot de conclusie bent gekomen dat de verliefdheid is ontstaan uit een gevoel van ontevredenheid met je huidige relatie, dan is dit misschien de beste keuze.

Wil je het uitmaken met je huidige partner? Neem dan de tijd om een goed gesprek aan te gaan. Mocht je jouw verliefdheid nog niet met je partner besproken hebben, dan kan dit soms rauw op zijn of haar dak vallen.

Zorg daarom dat je goed de tijd neemt om er samen over te praten en dat je de ander de tijd gunt om aan het idee te wennen. Probeer jouw standpunt zo goed mogelijk uit te leggen, zodat de ander begrijpt dat het echt over is.

Wees duidelijk

Weet je zeker dat je er samen niet meer uitkomt en dat je de relatie wilt uitmaken? Zorg dan dat je duidelijk communiceert tegenover de ander. Het kan soms verleidelijk zijn om de ander ‘op een subtiele manier’ teleur te stellen. Toch is het vaak beter om hard te zijn en duidelijk te zeggen dat het voor jou klaar is. Dit is misschien pijnlijk, maar uiteindelijk is dit voor jullie beiden beter.

Je partner weet dat hij of zij geen moeite meer hoeft te doen en dat er geen hoop meer is. Dit maakt dat jullie beiden sneller door kunnen met jullie leven en dat je partner zich er makkelijker bij neer kan leggen.

5. Samen aan je relatie werken

Is de verliefdheid na een tijdje over gegaan of heb je besloten dat je er niet naar wilt handelen? Dan is het nu tijd om samen met je partner aan jullie relatie te werken. Een verliefdheid ontstaat in de meeste gevallen niet voor niets: het is een signaal dat er meer aan de hand is.

Ga samen na wat jullie missen in de relatie en wat er beter zou kunnen. Soms zijn het tijdelijke omstandigheden, zoals een stressvolle verhuizing of de komst van een kind. Probeer eerlijk tegen elkaar te zijn en elkaars mening te respecteren. Vervolgens kun je gezamenlijk een plan maken om jullie relatie te verbeteren en hopelijk te redden.

6. Relatietherapie

Kom je er samen achter dat jullie problemen niet van tijdelijke aard zijn, maar meer diepgeworteld zitten? Dan is het lastig om hier zelfstandig uit te komen. Wil je er toch voor gaan en jullie relatie proberen te redden? Maak dan een afspraak bij de relatietherapeut. Door middel van relatietherapie kunnen jullie leren beter met elkaar te communiceren en komen jullie dichterbij elkaar.

Er bestaan allerlei verschillende soorten therapieën, variërend van gesprekken tot spelletjes en oefeningen. Het kan een grote stap zijn om bij een therapeut aan te kloppen, maar in principe heb je weinig te verliezen. Veel koppels hebben hier erg veel baat bij en bovendien geldt: wie niet waagt, wie niet wint.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen, is het belangrijkste advies: neem je tijd. Het is belangrijk niet te snel te handelen, helemaal als er kinderen in het spel zijn. Ga eerst goed bij jezelf na hoe serieus de verliefdheid is en wat je ermee wilt doen. Bedenk goed waar de gevoelens vandaan komen en welke rol je huidige partner hierin speelt.

Voorkom het onnodig kwetsen van je partner door niet te snel in gesprek te gaan over de verliefdheid. In plaats daarvan kun je beter nadenken over de achterliggende problemen in jullie relatie en hoe je die het beste kunt aanpakken.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie