Geen enkele relatie is perfect. Niemand zou daarom moeten verwachten dat een relatie altijd lekker loopt. Dat is niet realistisch als je twee mensen met verschillende perspectieven, ideeën en meningen bij elkaar in huis laat wonen. Of je nu net bent gaan samenwonen of de mijlpaal van 12,5 jaar huwelijk al achter de rug hebt, relatieproblemen zijn onvermijdelijk.
Geen probleem is hetzelfde
Wat relatieproblemen moeilijk maakt is dat ze soms heel klein zijn, maar toch een grote en langdurige discussie kunnen veroorzaken. Een schijnbaar alledaags meningsverschil, zoals de toiletbril omhoog laten staan, kan uiteindelijk gaan voelen als een gebrek aan respect. De keuze van de televisiezender en het vasthouden van de afstandsbediening? Het kan voelen als machtsvertoon en het uitoefenen van controle op de relatie. Zo kunnen problemen die van origine klein beginnen resulteren in een langslepend conflict.
Daar komt bij dat een relatieprobleem bij het ene koppel een permanent probleem is, terwijl exact hetzelfde relatieprobleem bij het andere koppel snel is opgelost. Het verschil tussen deze koppels is te vinden in de manier waarop ze met problemen omgaan, hoe overstuur ze raken en de bereidheid om er iets aan te doen.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Algemene oorzaken van relatieproblemen
Relatieproblemen worden zelden door één probleem veroorzaakt. In de meeste gevallen zijn het ingewikkelde combinaties van meningen, gedachten, gevoelens en emoties die ervoor verantwoordelijk zijn. Veel problemen in relaties worden echter veroorzaakt door deze zes algemene oorzaken.
- Gebrek aan communicatie
Slechte of onvoldoende communicatie is een van de belangrijkste oorzaken van relatieproblemen. - Verschillende verwachtingen en behoeften
Partners kunnen verschillende verwachtingen hebben van elkaar en van hun relatie. - Gebrek aan intimiteit
Intimiteit, zowel fysiek als emotioneel, is een belangrijk onderdeel van een gezonde relatie. - Stress en externe factoren
Externe factoren zoals financiële problemen kunnen een negatieve invloed hebben op de relatie. - Ongelijkwaardigheid
Partners kunnen zich niet gelijkwaardig voelen in de relatie. - Vertrouwen
Een gebrek aan vertrouwen kan leiden tot relatieproblemen.
26 klassieke relatieproblemen?
Relatieproblemen komen en gaan, variërend van klein tot groot. Van communicatieproblemen tot problemen met intimiteit, van vertrouwensproblemen tot problemen met de machtsverhoudingen: elke relatie is uniek en dat geldt ook voor de problemen en uitdagingen waarmee de relatie te maken heeft. Er zijn echter wel een aantal klassieke oorzaken die verantwoordelijk kunnen zijn voor relatieproblemen. Dit zijn 26 van die veelvoorkomende oorzaken.
1. Vreemdgaan
Of het nu om een emotionele of seksuele affaire gaat, vreemdgaan is een van de meest schadelijke en pijnlijke redenen voor relatieproblemen. Vreemdgaan kan een diepe kloof creëren tussen jou en je partner met als gevolg dat het vertrouwen in elkaar wordt geschaad. Na vreemdgaan is het moeilijk om een gezonde relatie te onderhouden.
2. Te veel meningsverschillen
Als jij en je partner regelmatig ruzie maken over verschillende dingen, zoals geld, kinderen of taken thuis, kan dit leiden tot spanningen en teleurstellingen. Het resultaat is vaak dat beide partners afstand van elkaar nemen, zich emotioneel loskoppelen en de weg naar elkaar niet meer terug weten te vinden.
3. Terugtrekken
Regelmatig je partner negeren, terugtrekken als de emoties te veel worden en dagenlang niet tegen je partner praten: als je niet communiceert wanneer het nodig is, kan dat leiden tot relatieproblemen. Als je je partner regelmatig negeert of jezelf afsluit voor gesprekken met je partner, kan dit uiteindelijk voor een emotionele afstand zorgen.
4. Niet met elkaar praten
Het niet willen praten over interne- of relatieproblemen is ook een veelvoorkomende oorzaak van relatieproblemen. Als je niet bereid bent om open en eerlijk te communiceren over je problemen, kan dit leiden tot spanning en vervreemding binnen je relatie.
5. Niet samenwerken
Eén persoon die alles alleen probeert te doen kan ook een oorzaak zijn van relatieproblemen. Als je niet wilt samenwerken met je partner om de taken thuis of andere bezigheden te voltooien, kan dit leiden tot frustratie. Zowel bij jou als je partner.
6. Elkaar voor lief nemen
Elkaar voor lief nemen is gevaarlijk voor elke relatie. Dat is het geval als je je partner als vanzelfsprekend beschouwt en niet voldoende waardeert. Als je geleidelijk minder aandacht besteedt aan je partner, kunnen gevoelens van onvrede ontstaan. Jij wordt onverschillig voor wat je partner doet, je partner krijgt het gevoel dat je niets om hem of haar geeft.
7. Niet samenwerken, alles alleen doen
Eén persoon die alle taken alleen probeert te doen, kan ook een boosdoener zijn van relatieproblemen. Als één partner niet wil samenwerken met de ander om taken thuis of in andere bezigheden te voltooien, kan dit leiden tot frustratie en ontevredenheid bij beide partners.
8. Niet voldoen aan seksuele behoeften
Negeer je regelmatig de seksuele behoeften van je partner? Houd er dan rekening mee dat je partner erdoor gefrustreerd kan raken. Dat is vooral het geval als je de reden voor het negeren niet open en eerlijk bespreekt.
9. Niet voldoen aan de behoeften voor intimiteit
Naast seks zijn alle andere vormen van intimiteit ook belangrijk in een relatie. Een tekort eraan kan leiden tot afstand, en niet alleen fysiek. Intimiteit is een belangrijk onderdeel in elke relatie, maar als je steeds minder intiem met je partner wil zijn, kan dit leiden tot vervreemding.
10. Geheimen voor elkaar bewaren
Voor je partner zou je een open boek moeten zijn. Althans, dat is waar de meeste mensen naar streven. Als je geheimen hebt die je niet met je partner deelt, vooral omdat het behoorlijke geheimen zijn, kan dit leiden tot wantrouwen in de relatie.
11. Passief-agressief gedrag
Toon je weleens indirect je boosheid? In plaats van openlijk en eerlijk over je gevoelens te praten en te werken aan oplossingen, vertoon je subtiel gedrag dat kan worden geïnterpreteerd als vijandig. Passief-agressief gedrag is een gedragspatroon dat relatieproblemen kan veroorzaken. Dit soort gedrag maakt het namelijk moeilijk om goed te kunnen communiceren.
12. Opgekropte gevoelens
Je gevoelens opkroppen en wrok bewaren voor je partner kunnen ook een oorzaak van relatieproblemen zijn. Als je de problemen niet bespreekt en deze laat smoren, kun je ervan uitgaan dat ze uitgroeien tot grotere spanningen. Daarom is het belangrijk om je gevoelens te delen met je partner, zodat jullie samen kunnen werken aan het oplossen van problemen voordat ze uit de hand lopen.
13. Geen interesse tonen
Van nergens zin in hebben tot geen interesse tonen in wat je partner zoal doet: ze kunnen makkelijk relatieproblemen veroorzaken. Als je geïnteresseerder lijkt in andere dingen dan je relatie, kan je partner dit opvatten als een gebrek aan liefde en een tekort aan connectie.
14. Elkaar de schuld geven
Met de vinger wijzen: niemand houdt ervan, maar toch doen mensen het. Elkaar de schuld geven en niet zoeken naar een oplossing is een veelvoorkomende oorzaak van relatieproblemen. Legt je partner steeds de schuld bij jou en wil deze geen compromissen sluiten? Dan duurt het niet lang voordat je gefrustreerd raakt door de gang van zaken.
15. Langdurige of herhaalde afwezigheid
Als je partner vaak weg is, bijvoorbeeld door werk, school of andere verplichtingen, kan dit leiden een gevoel van isolement. Je voelt je eenzaam in je relatie. Daarom is belangrijk om tijd te maken voor elkaar, ongeacht de drukte in het dagelijks leven.
16. Stemmingswisselingen
Stemmingswisselingen kunnen ook een oorzaak van relatieproblemen zijn, wat de reden voor de verandering in de gemoedstoestand ook is. Als je partner ineens woedend wordt of plotseling niets meer wil zeggen, dan kun je je wanhopig gaan voelen. Dat geldt helemaal voor een terugkerend patroon van stemmingswisselingen.
17. Niet luisteren om te begrijpen
Uhuh. Als je partner steeds hetzelfde antwoord geeft of geen duidelijk antwoord op jouw vragen, kan dit ervoor zorgen dat je je onbegrepen voelt. Je wilt communiceren met je partner wanneer dat nodig is. Als dat niet kan, omdat je partner emotioneel niet aanwezig is, dan zorgt dit voor problemen.
18. Egoïsme
Egoïsme is ook een veelvoorkomende oorzaak van relatieproblemen. Daar is sprake van als je partner alleen maar aan zichzelf denkt en niet naar jouw behoeften luistert. Daarom is het belangrijk jij en je partner respect hebben voor elkaars behoeften om de relatie gezond te houden.
19. Regelmatig liegen
Regelmatig liegen is nooit leuk. Als je partner het doet, is dat nog erger. Het creëert een gevoel van wantrouwen.
20. Jaloezie
Als je partner jaloers is op wat je doet en met wie je omgaat, kan dit ervoor zorgen dat je je onder druk wordt gezet. Of in ieder geval dat het zo voelt. Je voelt dat er een spanning is in de relatie waar jij niets mee kunt.
21. Onjuist opvoedgedrag
Onjuist opvoedgedrag is een reden waarom ouders met elkaar kunnen botsen. Jij denkt dat X goed is voor het kind, je partner denkt dat Y beter is. Dergelijke botsingen kunnen leiden tot een fundamenteel meningsverschil.
22. Verkeerde prioriteiten
Verkeerde prioriteiten kunnen ook voor problemen zorgen in een relatie. Als je veel tijd besteedt aan hobby’s terwijl je je partner over het hoofd ziet, kan dit leiden tot onvrede bij je partner. Er is een gezonde balans nodig in de relatie tussen tijd voor jezelf en tijd voor elkaar.
23. Verslavingen
Verslavingen zijn moeilijk voor relatie. Een verslaving kan een aanzienlijke impact hebben op de relatie, aangezien het je kan veranderen. Het beïnvloedt je gedrag en emoties waardoor je niet de beste partner bent om mee samen te zijn.
24. Gebrek aan verantwoordelijkheid
Als je geen verantwoordelijkheid neemt voor je acties, kan dit leiden tot frustratie en woede bij je partner. Beide partners moeten bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen deel, anders gaat de balans verloren.
25. Minachting
Als je op je partner neerkijkt of je partner als inferieur beschouwt, dan kun je ervan uitgaan dat dit vroeg of laat tot problemen leidt. Het is respectloos gedrag. Omdat respect en waardering essentiële ingrediënten zijn voor een gezonde relatie, is het niet mogelijk om minachting te tonen in een relatie.
26. Manipulatie
Manipulatie en gaslighting zijn beiden vaak de reden waarom conflicten ontstaan. Ze kunnen een schadelijke invloed hebben op de relatie, omdat deze gedragspatronen desastreus zijn voor de eigenwaarde en het zelfvertrouwen.
Deze lijst met relatieproblemen is verre van compleet, maar ze geven je wel een goed beeld van de problemen waarmee mensen in een relatie te maken kunnen krijgen. Soms zijn de problemen klein en op te lossen, soms draaien de kleine problemen uit op een definitieve breuk. Voor sommige stellen zijn de dagelijkse uitdagingen en obstakels een strijd zonder einde.
Het identificeren van het werkelijke probleem in de relatie is bovendien niet het moeilijkste deel. Het is slechts een klein deel van de puzzel. Hoe je ermee omgaat en hoe je het oplost, dat zijn de lastige stukken van de puzzel. Nu je weet wat de oorzaken zijn, kun je veel van typische en klassieke problemen in relaties herkennen… en misschien zelfs veranderen.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.