Uit de kast komen: op welke leeftijd doen we dit?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Merk je dat je interesse hebt in iemand of meerdere mensen van hetzelfde geslacht als jou? En is jouw aantrekkingskracht tot het andere geslacht eigenlijk minimaal of zelfs helemaal niet aanwezig? Dan is het goed mogelijk dat je homo of lesbisch bent. En dat is helemaal oké!

Toch kan het lastig zijn voor mensen om hierover eerlijk te zijn tegen de mensen in hun omgeving. Het vergt flink wat moed en kracht om dit uit te spreken en deze grote stap te zetten. Als je dan toch besluit om uit de kast te komen is het handig om dit artikel eens te lezen. Want hoe werkt het precies en op welke leeftijd komen mensen voornamelijk uit de kast?

Wat betekent ‘uit de kast komen’?

Uit de kast komen betekent eigenlijk dat je uitkomt voor wie je echt bent. Het wordt ook wel een coming-out genoemd, omdat je op zo’n moment open durft te zijn over je seksuele geaardheid en hoe jij je van binnen echt voelt. In Nederland zijn ongeveer 1,5 miljoen mensen die homoseksuele gevoelens hebben. Wanneer iemand er klaar voor is om open te zijn over deze gevoelens, komt hij of zij ‘uit de kast’.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het is helemaal aan jou hoe je zo’n coming-out wilt vormgeven. Je kunt dit bijvoorbeeld eerst tegenover je vrienden of je ouders doen, voordat je op school of op je werk vertelt hoe het echt zit. Maar het is ook goed mogelijk dat je mensen bij elkaar wilt brengen om er een speciaal moment van te maken. Waar je ook voor kiest, het is belangrijk dat je doet wat voor jou goed voelt. Het draait immers vooral om jou en je gevoelens.

Waarom je dit zou willen

Het moment waarop je besluit om uit de kast te komen is het moment dat je voelt dat je er helemaal klaar voor bent om open te zijn over wie je bent en wat je voelt. Het kan heel lang duren totdat je het gevoel hebt hier echt klaar voor te zijn. Sommige mensen worstelen hier jaren mee of durven er zelfs nooit helemaal voor uit te komen.

Toch kan het enorm bevrijdend en verlossend werken om het wel te doen. Dat is dan ook de voornaamste reden om dit te doen. Het betekent namelijk dat je je niet langer anders hoeft voor te doen, hoeft te schamen of ongemakkelijk hoeft te voelen. Je laat zien wie je bent en je zal merken dat je je daarna pas echt vrij kunt voelen.

Andere redenen om uit de kast te komen?

Hoewel open zijn en je goed voelen de belangrijkste redenen lijken, kunnen er meer dingen meetellen die ervoor zorgen dat iemand uit de kast komen:

  • Je bent verliefd op iemand van hetzelfde geslacht en je voelt dat je dit wilt delen.
  • Je wilt niet langer liegen en je voordoen als een “ander”.
  • Het voelt alsof het iets is dat je moet doen, het kán niet anders naar jouw mening.

Het kan natuurlijk ook een combinatie van enkele van deze redenen zijn of zelfs allemaal. Eigenlijk is de echte reden niet belangrijk wanneer je zo’n grote stap zet. Dát je het doet telt veel zwaarder en is heel dapper.

Coming in

Het moment waarop je actief gaat deelnemen aan de lhbt-gemeenschap wordt ‘coming in’ genoemd. Je gaat bijvoorbeeld uit in homobars, wordt lid van een homosportvereniging of je doet vrijwilligerswerk in de gayscene.1

lgbt

Waarom het heel lastig kan zijn

Het is lang niet altijd even gemakkelijk om deze stap te zetten. Je bent misschien bang voor de reactie van mensen uit je omgeving. Misschien zijn je ouders streng gelovig en zullen zij jouw situatie niet (direct) goedkeuren. Iemand vertellen waar je seksuele interesses liggen is ook heel spannend. Zeker wanneer mensen dit niet van jou verwachten kan het best een opgave zijn om hun verwachtingen van jou te doorbreken en compleet te veranderen.

Weet dat het hoe dan ook niet om een ander gaat en hoe iemand erover denkt, maar om hoe jij je voelt. Val jij op jongens, op meiden of op allebei? Dan is dat je goed recht en mag jij daar gewoon voor uitkomen. Zeker in Nederland, waar we in een vrij land leven, zou iedereen zichzelf moeten kunnen zijn.

Wat is de leeftijd waarop je dit doet?

Wat is dan de gemiddelde leeftijd waarop mensen uit de kast komen? De meeste mensen doen het in hun jongere jaren. zo blijkt uit het laatste onderzoek dat in 2017 plaatsvond. Jongens zijn gemiddeld 17,2 jaar en meisjes 16,1 jaar als ze voor het eerst aan iemand vertellen dat ze homo, bi of lesbisch zijn. In 2012 waren jongens gemiddeld 16,7 en meisjes 15,8 jaar. Elf procent van de jongens en 6 procent van de meisjes heeft het nog niet verteld.

Het is voor iedereen iets persoonlijks en je bepaalt zelf wanneer je hier klaar voor bent. Sommige mensen weten het al van jongs af aan, anderen pas wanneer zij veel ouder zijn. Het gebeurt nog vaak dat mensen ‘gelukkig’ getrouwd zijn en ineens beseffen dat zij niet langer bij hun man of vrouw horen, maar bij iemand van hun eigen geslacht. Vooral in zulke situaties is het lastig, omdat er veel gevoelens bij komen kijken en je wellicht mensen zal kwetsen.

Dit mag echter geen reden voor jezelf zijn om niet open en eerlijk te kunnen zijn. Het is en blijft jouw leven, dus het gaat erom wat voor jou het beste is.

Wat maakt het wellicht wat makkelijker?

Ondanks dat het heel spannend is om uit de kast komen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het jezelf wellicht wat gemakkelijker te maken. Iemand in vertrouwen nemen kan enorm opluchten. Op die manier heb je ten minste één iemand alvast verteld hoe het écht zit met jou en je seksuele geaardheid en hoef je het ‘geheim’ niet langer in je eentje te dragen.

Heb je een goede band met je ouders, twijfel dan niet om hen zo snel mogelijk te vertellen hoe het zit. En wat dacht je van mensen die jou al zijn voorgegaan? Iemand die in dezelfde situatie heeft gezeten kan zich vast goed in jou verplaatsen en je tips geven of geruststellen. Je hoeft het echt niet helemaal alleen te doen.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie