Twijfels over relatie: waarom je dit hebt en wat je ermee moet doen

Jay
Door Jay
15 minuten leestijd

We zijn allemaal gevoelsmensen en dat betekent dat er in vrijwel elke relatie wel eens twijfels zijn. Een relatie met iemand aangaan is immers niet zomaar iets, want in de meeste gevallen gebeurt dat om samen een toekomst op te bouwen.

Toch wil dat niet per definitie zeggen dat twijfels meteen funest hoeven te zijn. Twijfels over de relatie zijn namelijk heel erg menselijk en daarom alles behalve vreemd. 

Geen reden tot paniek dus, want in veel gevallen is er wel degelijk een oplossing te bedenken. Zo zijn er verschillende soorten twijfels, waarbij de ene meer gegrond is dan de ander. Wij vertellen je meer over wat je kunt doen als je het allemaal even niet meer weet.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Waarom zijn er twijfels?

Helaas hebben we het hier niet over een eenvoudige rekensom die je met een magische formule kunt oplossen. Veel mensen kunnen hun twijfelgevoelens niet zomaar ontcijferen en de hevige emoties die daarmee gepaard gaan maken het er nog lastiger op. En dat zorgt er weer voor dat er nog meer twijfels ontstaan. Voor je het weet kom je in een sleur terecht waar maar geen einde aan lijkt te komen.

Juist door die zogenaamde vicieuze cirkel is het belangrijk om op tijd actie te ondernemen, om te beslissen. Eenvoudig is dat echter niet, want vaak leiden relatietwijfels tot relatieproblemen. In een dergelijk scenario vertoon je veel sneller onnatuurlijk gedrag, waardoor er steeds weer ruzies ontstaan en de communicatie eronder lijdt. Waar dat voor zorgt? Dat beide partners minder gelukkig zijn met jullie relatie: de balans is weg.

Twijfels komen echter niet zomaar uit de lucht vallen. Vaak is dit een geleidelijk proces en zijn er verschillende verklaringen voor de twijfels aan te wijzen. Wanneer je twijfelgevoelens hebt, betekent dat eigenlijk niets anders dan dat je jouw relatie serieus neemt. Jouw leven, júllie leven is jou dierbaar. Door twijfels uit te spreken, laat je zien dat je het beste voor hebt met zowel jou als je partner.

Door naar jouw gevoelens te luisteren, dwing je jezelf om dieper na te denken over wat jullie samen hebben opgebouwd en verwachten op te bouwen. Wat centraal staat bij dat denkproces, of beter gezegd, evaluatieproces? De waarom-vraag.

De Fear of Missing Out

Want hoewel er uiteenlopende redenen zijn voor de twijfels is elke relatie uniek. Toch is één van de meest voorkomende verklaringen voor relatietwijfels die van de Fear of Missing Out: oftewel FOMO. Dit is niets anders dan dat je het onrustige gevoel hebt dat je een hoop leuke dingen moet missen vanwege jouw relatie.

Je zult maar zien dat je vrienden de tijd van hun leven hebben tijdens een gezellig weekendje weg, terwijl jij op de bank zit met iemand waar je sterk over twijfelt. En doordat we met z’n allen massaal op social media zitten is FOMO actueler dan ooit. Door de link met social media wordt FOMO veelal geassocieerd met de jongere generatie, maar in wezen kan iedereen ermee te maken krijgen.

De vrees om een leuke gelegenheid te missen is immers van alle tijden. Desondanks staat de psychologische term FOMO nog maar net in de kinderschoenen.1 Dat heeft natuurlijk weer allemaal te maken met de explosieve groei van sociale media sinds de jaren 0.

Duidelijk is in elk geval dat het vaak leidt tot een gevoel van ontevredenheid over de relatie en de neiging om continu op social media te zijn. En laten we eerlijk zijn, als je meer met social media bezig bent dan met je partner, dan klopt er inderdaad iets niet aan de relatie.

5 Veelvoorkomende redenen om te twijfelen

Terwijl FOMO en twijfels over de relatie steeds vaker hand in hand gaan, zijn er ook andere redenen aan te wijzen. Er bestaan verschillende soorten twijfel, waarvan de ene soort meer gegrond is dan de ander. De meest genoemde redenen om te twijfelen aan de relatie zijn:

1. Beginnende relatie

Sommige mensen die lange tijd vrijgezel zijn geweest, snakken naar genegenheid en een vaste relatie. Zij vinden het heerlijk om al hun tijd te delen met een partner. Voor anderen kan een relatie na zo’n lange tijd juist beklemmend werken. In dat laatste geval zal er enige tijd nodig zijn om te wennen. Het is in deze fase dus heel natuurlijk dat er twijfels zijn. Laat je vooral niet van je stuk brengen.

2. Je bent veeleisend

Oké, je partner is prachtig om te zien en is ook nog eens hartstikke lief voor je. Toch stoor je je aan zijn of haar lach en vind je eigenlijk ook dat je partner iets romantischer zou kunnen zijn. Komen dit soort gevoelens jou bekend voor? Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je net iets te veeleisend bent. Natuurlijk hebben we allemaal een ideaalbeeld van de perfecte partner, maar wees wel realistisch.

3. Je hebt bindingsangst

Een relatie is één, maar een hechte relatie is weer wat heel anders. Als het emotioneel gezien allemaal te dichtbij komt, kan het voorkomen dat er bij sommige mensen twijfels ontstaan.2 Vooral een snelle overgang van de prille fase naar een serieuze relatie zorgt dat er — van het ene op het andere moment — nieuwe verplichtingen en verantwoordelijkheden ontstaan. Het is de angst om je te binden. De twijfel die dan ontstaat is een soort van mechanisme dat zich afzet tegen te veel emotionele nabijheid.

4. Je bent een twijfelkont

Weet je van jezelf dat je van nature al veel twijfelt? Dan is het niet ondenkbaar dat je ook in de relatie met allerlei twijfels te maken krijgt. Want, net zoals je twijfelt over welke jas je straks moet aandoen of welke vakantiebestemming je dit jaar moet boeken, geldt dat je er uiteindelijk altijd wel uitkomt. Gelukkig maar.

5. Je hebt een ongelukkig gevoel

Het kan ook zijn dat je inmiddels doorhebt dat de relatie écht niet goed voor je is. Je bent de laatste tijd doodongelukkig en je merkt dat je er te veel onder lijdt. Desondanks beslissen veel mensen om niets te veranderen aan de relatie, omdat het zo normaal is geworden of omdat ze bang zijn om in een zwart gat te vallen. In dit scenario zul je toch eens moeten nadenken over je ongelukkige gevoel in de relatie.

Is het te veranderen?

In veel gevallen wel. Toch is het goed om stil te staan bij de eigenlijke aard van (eventuele) ruzies en onenigheden. Eerder meldden we al dat relatietwijfels en relatieproblemen vaak hand in hand gaan. Als dat ook bij jullie het geval is dan zijn er vaak zinloze welles-nietes-discussies. Degene die twijfelt aan de relatie zal bij alle argumenten van de partner weer zoeken naar tegenargumenten die de twijfelgevoelens juist bevestigen.

Herken je dit? Dan is de kans groot dat jullie elkaar te dicht op de lippen zitten. Niet doen. Om erachter te komen waar die twijfel vandaan komt en of het überhaupt te veranderen is, moeten zowel jij als je partner genoeg ruimte en vrijheid hebben om het te onderzoeken.

De oplossingen zijn echter niet altijd even makkelijk als ze lijken. Vaak zijn er allerlei randfactoren die ook van invloed zijn. Misschien weet je al dondersgoed wat de oplossing zou moeten zijn, maar als je net samen een hypotheek hebt afgesloten of een kind hebt gekregen, dan wordt het allemaal een heel stuk lastiger. Toch wil je dat er knopen worden doorgehakt. Wat daarbij kan helpen is:

Toekomst-experiment

We zitten in 2028, 10 jaar van nu. Zie jij jezelf nog steeds samen met jouw huidige partner? En zo ja, wat voor gevoelens roept dit beeld bij je op? Wekt het een gelukkig gevoel op? Of zorgt dat juist voor negatieve gevoelens?

Vergeet het ideaalbeeld

Wees je ervan bewust dat geen enkele relatie perfect is. Niet iedereen ziet eruit als een filmster en jezelf gek maken met waar de perfecte partner allemaal aan moet voldoen, werkt alleen maar averechts. Vraag jezelf daarom vooral af welke positieve dingen je uit je huidige relatie haalt? En wegen die zwaarder dan de minder leuke momenten?

Kijk naar zelf

Het is te makkelijk om de schuld bij je partner te leggen. Ja, het kan zijn dat hij of zij niet altijd even gezellig is of geen initiatieven neemt. Maar heb je jezelf al afgevraagd wat jouw aandeel is? Wat doe jij om de relatie staande te houden?

Wat moet je ermee doen?

In elk geval alle vaagheden zoveel mogelijk voorkomen en zo concreet mogelijk zijn. Vaak wordt onvrede op een vage manier geuit die bol staat van de algemeenheden. ‘De klik is weg’, ‘het gevoel is anders’, of ‘ik mis wat we vroeger hadden’.

In plaats van dit soort onduidelijke formuleringen is het zaak om jezelf af te vragen wat daar nou precies mee bedoeld wordt. Stel concrete vragen. Zoals bij elke vraag moet er ook een antwoord komen die die twijfels moet wegnemen.

Ondanks het feit dat er geen kant-en-klare oplossingen zijn, zijn er wel drie belangrijke scenario’s denkbaar: uitmaken, vreemdgaan, of doorgaan.

1. Uitmaken

Je bent er in dit geval zeker over: er zit geen toekomstmuziek meer in de relatie. Je ziet het niet voor je om oud te worden met je partner en daarom zit er maar één ding op: uitmaken. Maar voordat je als twijfelaar besluit de relatie te beëindigen is het belangrijk om te weten dat romantische sprookjesverhalen niet de realiteit zijn.

“Everyone in life is going to hurt you, you just have to figure out which people are worth the pain.” – Bob Marley

Wat wel reëel is dat je partner een verschrikkelijke muzieksmaak heeft, dat jij regelmatig een ochtendhumeur hebt, en dat er soms maar wat slechte verhalen aan de eettafel worden verteld. Daarentegen is er mogelijk ook nog genoeg moois tussen jullie twee. Denk daar goed over na, voordat je het uitmaakt.

2. Doorgaan

Terwijl sommige twijfels maar moeilijk zijn weg te nemen, valt aan andere twijfels prima te werken. Heb je het gevoel dat je met goed overleg een heel eind komt? En ben je ervan bewust dat je ook van jouw kant een bijdrage moet leveren? Dan kun je ertoe besluiten om door te gaan met de relatie. Zorg er echter wel voor dat doorgaan niet hetzelfde moet zijn als het — tegen beter in — wachten op verbetering. Anders verspil je alleen maar tijd.

3. Vreemdgaan

In dit geval is de liefde, of in elk geval de passie, al dan niet tijdelijk over. Het gevolg? Dat die behoeften elders worden gezocht en wel door vreemd te gaan. Sommigen doen het met een collega, anderen via een datingsite zoals Victoria Milan. Vaak wordt daarbij met het vingertje gewezen naar de partner om de affaire te rechtvaardigen.

De ánder is de oorzaak van alle twijfels en het is allemaal zíjn of háár schuld. Dit soort verwijten zal ervoor zorgen dat je steeds meer gaat twijfelen en er nog meer afstand komt. Juist dat twijfelende gedrag kan ervoor zorgen dat je dingen doet waar je later misschien spijt van kunt krijgen.

Wees eerlijk: tegen jezelf en tegen de ander

Welke beslissing je ook neemt, het is belangrijk om altijd open en eerlijk te zijn. Durf openlijk met je partner te communiceren en durf jouw wensen uit te spreken. Vraag naar de wensen van jouw partner en beoordeel of jullie elkaars wensen kunnen verenigen.

Bij elkaar blijven of uit elkaar gaan: het is geen eenvoudige beslissing. Maar, zolang er maar duidelijk gecommuniceerd wordt — zonder elkaar van alles te verwijten — is de kans groot dat jullie er alle twee gelukkiger uitkomen. Of dat nu met elkaar is, of zonder elkaar.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie