31 tips voor nieuwe vrienden maken op latere leeftijd

Redactie
Door Redactie
30 minuten leestijd

In de digitale wereld van vandaag is het niet moeilijk om te vergeten waar het leven echt om draait. We hunkeren allemaal naar sociale status, materialistische items en luxe. En daar hoeft niemand zich schuldig over te voelen, want je krijgt continu het beeld van perfectie te zien – of dat nu op Instagram is of in een van de bekende reality-televisieshows.

In werkelijkheid is de levensstijl van de elite – inclusief het aantal volgers, aanzien en designerproducten – nauwelijks iets waard. Het zijn niet de dingen die je gelukkig of gezond maken. Als je mensen vraagt wat ze het belangrijkst vinden in hun leven, dan noemen ze niet hun Rolex-horloge of de sportieve Mercedes die voor de deur staat geparkeerd. Ook noemen ze niet hun Hermès-handtas of Balenciaga-slippers. Het zijn de mensen om hun heen: familie… en vrienden.

Sociale connecties zijn belangrijk

Mensen zoals wij functioneren nauwelijks als we alleen zijn. Daarom is het hebben van vrienden – na de basisbehoeften van eten, onderdak en veiligheid – een belangrijke menselijke behoefte. We hebben ze nodig als steunpilaren, vooral in moeilijke tijden maar ook in goede tijden. Maar als je geen vrienden hebt, kun je je eenzaam en alleen gaan voelen – een signaal dat je lichaam geeft als je niet voldoende sociale connectie ervaart.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Hoewel je misschien 200+ vrienden en connecties hebt op alle sociale media-apps, kun je tot de conclusie komen dat het geen echte vrienden zijn. Het zijn mensen die je kent, maar het zijn niet de mensen die je kunnen geven wat je nodig hebt. Als je het gevoel hebt dat er op sociaal vlak iets mist in je leven, dan kan het maken van nieuwe vrienden een oplossing zijn.

22 tips voor vrienden maken

Is het je opgevallen dat je als kind niet eens moeite hoefde te doen om vrienden te maken? Je deed gewoon je ding en voordat je het wist speelde je iedere middag na schooltijd met een ander kind. Vrienden maken was een natuurlijk onderdeel van opgroeien. Maar toen je eenmaal ouder werd en de volwassen leeftijd bereikte, viel het je op dat je steeds minder vrienden had. En dat niet alleen: het maken van vrienden bleek in deze levensfase ook veel moeilijker.

Wil je nieuwe vrienden maken als volwassene en loop je tegen bepaalde obstakels aan? Om je op weg te helpen naar nieuwe vriendschappen hebben we deze tips voor je verzameld.

1. Besef dat je niet alleen bent

Je bent niet de enige die het moeilijk vindt om nieuwe vrienden te maken. Het is vrij normaal dat je het niet makkelijk vindt. Dat vindt bijna niemand, uitzonderingen daargelaten. Het is iets waar de meeste mensen mee worstelen – nu of in het verleden. De meeste mensen zijn er echter niet open over.

Wanneer heb jij iemand horen zeggen dat deze persoon moeite heeft met het maken van vrienden? De kans is groot dat je het nog niet eerder hebt gehoord of misschien alleen op televisie. Dat komt omdat het geen onderwerp is die je met collega’s bij de koffiemachine bespreekt of met iemand die naast je zit in de bus. Het is kwetsbaar. Maar dat anderen het niet openlijk toegeven, betekent niet dat zij er geen moeite mee hebben.

2. Breng het ter sprake

Weet je waarom het als kind makkelijker was om vrienden te maken? Omdat het maken van vrienden werd gestimuleerd. Door ouders, door oma’s en opa’s, door leerkrachten: iedereen had het over vriendschap en het belang van sociale connecties. Het maken van vrienden was dankzij alle aandacht een natuurlijk onderdeel van je persoonlijke groei en in het niets vergelijkbaar met het intimiderende proces van vrienden maken als volwassene.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Dat er open over werd gepraat is deels waarom het toen zo makkelijk ging. En dat is precies wat niet meer gebeurt als mensen moeite hebben met vrienden maken als ze volwassen zijn. Ze houden het voor zichzelf en bespreken het met niemand. Maar juist als je erover praat met anderen wordt het makkelijker. Het helpt je om te beseffen dat het niets is om je voor te schamen.

3. Realiseer je dat het niet makkelijker wordt

Vrienden maken kan ontmoedigend zijn als je er niet in slaagt, ongeacht hoe oud je bent. Maar hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt. De meeste mensen merken dat hun verplichtingen toenemen met de leeftijd. Ze raken meer gefocust op de belangrijkste relaties in hun leven en onderhouden die relaties, terwijl de vriendenkring begint te krimpen. Daarom is er geen beter moment dan nu om in actie te komen.

4. Het is niet verplicht

Je hebt waarschijnlijk al vaker gehoord over waarom vriendschappen zo belangrijk zijn, vooral als je bekendstaat als iemand die niet veel vrienden heeft. Mensen die om je geven raden je regelmatig aan om uit je schulp te kruipen, eropuit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Maar ondanks alle bezorgdheid van anderen is het maken van vrienden geen verplichting.

Geen vrienden hebben is oké, als jij het oké vindt. Tenzij je al jaren in isolement leeft, hoef je je niet verplicht te voelen om vriendschappen aan te gaan. Als jij niet de noodzaak voelt om vrienden te maken, dan is het niet noodzakelijk. Geforceerde vriendschappen komen niemand ten goede.

5. Ga eropuit

De eerste stap bij het maken van een nieuwe vriend is ontcijferen waar je deze zou kunnen ontmoeten. Dat is dan vooral van toepassing als je in de situatie zit waarin je nieuwe mensen moet ontmoeten. Voor velen is het ontbreken van bestaande contacten een grote barrière bij het creëren van een sociale kring. In dit geval kan het nodig zijn om uit je dagelijkse routine te stappen. Denk daarom na over plekken waar je een potentiële vriend zou kunnen vinden.

Het beste advies bij het maken van vrienden is dat je niet verborgen of afgezonderd in je woning blijft. Niemand maakt tenslotte vrienden door altijd en alleen op dezelfde plekken te blijven. Wat vind je leuk om te doen? Wat ben je gepassioneerd over? En hoe kun je dit mengen met het ontmoeten van andere mensen? Als je lid wordt van een groep op basis van de dingen waar je van houdt, dan zou het makkelijker moeten zijn om vrienden te maken.

Woon evenementen bij, blijf ‘plakken’ na het evenement en ga het gesprek aan met mensen die dezelfde interesses als jou hebben. Als je rondhangt op plekken waar je anderen met vergelijkbare waarden en interesses zult ontmoeten, heb je altijd iets om over te praten.

6. Vraag je af wie jou kan helpen

Een manier om nieuwe vrienden te maken is door gebruik te maken van de connecties die je al hebt. Dit is waarin je bestaande sociale netwerk een rol kan spelen – of dat nu een vriend, collega of familielid is. Wie van hen kan je in contact brengen met iemand die op vriendschappelijk gebied bij jou zou kunnen passen? Aangezien mensen elkaar ook koppelen voor liefde, dan kan het ook voor vriendschap.

7. Verander kennissen in vrienden

Soms is het niet eens nodig om op zoek te gaan naar iemand die je nog niet kent. Je kennissen kunnen in potentie ook een vriend voor je zijn. We hebben allemaal een kennis wiens interesses dicht bij die van ons liggen. En misschien weet je diep van binnen ook wel dat die kennis meer zou kunnen zijn dan een kennis. Als je zo’n kennis hebt, dan ligt het voor de hand om die relatie te verdiepen.

  • Iemand met wie je lang praat als je elkaar tegenkomt, maar die je anders nooit ziet.
  • Iemand waarmee je privégesprekken voert op het werk.
  • Iemand met wie het klikte op een verjaardag.
  • Iemand die interesse toonde om je vriend te zijn, terwijl jij het aanbod negeerde.
  • Iemand die een vriend was, maar die nog wel te benaderen is.

8. Neem initiatief

Als je mensen om je heen hebt, hoef je niet te wachten tot iemand het contact met je aangaat en de eerste stap zet. Neem zelf het initiatief, ook als je geen ervaring hebt het benaderen van onbekenden. Begin gewoon met praten, deel iets van jezelf en stel over hetzelfde onderwerp een vraag aan de ander. Het is niet nodig om meteen heel persoonlijk te worden tijdens een eerste interactie. Een begin is een begin en kan het ijs breken om later diepere gesprekken te voeren.

9. Doe iemand een plezier

De meeste mensen vinden het moeilijk: anderen om een gunst te vragen. Het maakt ze ongemakkelijk. Daarom waarderen ze het veel als iemand dat herkent en aanbiedt om die gunst te verlenen. Onderzoek heeft bevestigd dat iemand een gunst verlenen een positieve uitkomst heeft voor een relatie. Het helpt bij het ontwikkelen van intimiteit tussen twee mensen. Zelfs een kleine daad van behulpzaamheid kan al genoeg zijn.

10. Vraag om hulp, advies en suggesties

Als je iemand een plezier doet, dan verwacht je dat die persoon je meer mag. Uit onderzoek blijkt echter ook iets anders. Als iemand anders jou een plezier doet, zoals hulp bieden of advies geven, hebben zij zelf ook de neiging om jou meer te gaan waarderen. Dit staat ook wel bekend als het Benjamin Franklin-effect.

Mensen gaan iemand meer waarderen nadat ze die persoon een plezier hebben gedaan, vooral als ze die persoon eerder niet mochten of zich neutraal tegenover hem voelden. Het Ben Franklin-effect kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand die je niet kent, jou leuk gaat vinden nadat ze je een kleine gunst hebben verleend, zoals het uitlenen van een pen of advies geven over een bepaalde sporttechniek.

Om hulp vragen is daarnaast een teken van intimiteit en vertrouwen. Het laat zien dat je je op je gemak voelt om bij die persoon in het krijt te staan. Hoewel de vraag om hulp gezien kan worden als een last voor de ander, kan het dus helpen om een sterkere relatie te bevorderen.

11. Blijf in contact

Als je eenmaal contact met iemand hebt gelegd en nummers of sociale media hebt uitgewisseld, vergeet dan niet om een bericht te sturen. Houd het contact levendig door geregeld een appje te versturen en vraag dan om een ontmoeting. Je kunt het ook telefonisch doen, door gewoon even te bellen. Het is misschien wat vreemd om iemand ‘lastig te vallen’ met een telefoontje, maar het is wel persoonlijk.

12. Kom opdagen

Na een lange werkweek is het verleidelijk om het comfort van je zachte loungebank op te zoeken. Eventjes op de bank liggen verandert echter al snel in een avondje bankhangen. Kansen voor nieuwe vriendschappen worden vaak gemist omdat mensen niet komen opdagen. Als je wordt uitgenodigd voor een reünie, borrel met collega’s, buurtfeest of iets anders: ga gewoon. Om vrienden te maken, moet je jezelf ervoor beschikbaar maken.

13. Praat met iedereen

Of het nu de mensen zijn die voor je in de rij staan van de supermarktkassa of de buurtbewoner die met de hond wandelt: het zijn allemaal kansen op contact. Stel mensen vragen over wat ze kopen of maak een leuke opmerking over de hond. Naast dat het je helpt om meer vaardigheid te krijgen om met mensen te praten, kom je op deze manier met meer mensen in contact die je leven kunnen verrijken – en misschien een nieuwe vriend kunnen zijn.

14. Wees je bewust van je lichaamstaal

Is er niemand die een gesprek met je begint? Je zou kunnen denken dat het aan alle anderen ligt, maar meestal ligt het niet aan hen. Heb je wel eens naar je lichaamstaal gekeken? Zijn je armen gekruist? Kijk je naar beneden? En houd je je lichaamsrichting uit de buurt van anderen? Dan zou dat een reden kunnen zijn. Het is namelijk makkelijker om een gesprek te beginnen met een onbekend persoon als deze benaderbaar lijkt.

15. Benadruk de overeenkomsten

Heb je een gedeelde interesse in make-up-technieken? Of zijn jij en de ander obsessed met het krijgen van een sixpack? De wortel die een vriendschap laat groeien en bloeien is vaak een onderliggende overeenkomst die jullie delen. Als je iemand hebt gevonden die dezelfde interesse heeft, benadruk het dan. En ga vervolgens nog een stapje verder door een voorstel te doen om samen iets te doen dat daaraan gerelateerd is.

16. Probeer een app voor vriendschap

In deze tijd is er voor alles een app. Er zijn apps waarin vrouwen hun ovulatie kunnen bijhouden, apps voor nieuwe talen leren en er zijn apps voor het maken van vriendschappen. Van exclusief virtuele vrienden maken tot nieuwe mensen in je omgeving leren kennen: deze apps maken het makkelijker. Waarom zou je er dan geen gebruik van maken? Dit zijn een aantal van die apps:

17. Geef jezelf een opdracht

Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om minstens één avond per week een sociale activiteit te doen. Het klinkt simpel en dat is het ook. Maar hoe meer je jezelf naar buiten brengt, hoe groter de kans dat je nieuwe mensen ontmoet. Vraag aan mensen om met je mee te gaan of doe het alleen.

18. Vraag om contactgegevens

Heb je iemand ontmoet die interessant is? Maar weet je niet zeker of je die persoon vaker gaat zien? Vraag dan om de contactgegevens. Sterker nog: maak er een gewoonte van om de contactgegevens van mensen te krijgen. Vraag om een telefoonnummer of hoe je ze kunt vinden op sociale media. Op die manier zijn ze gemakkelijk te bereiken als je verder wilt gaan met het gesprek. En als er zich een gelegenheid voordoet om samen iets doen, heb je meteen een manier om contact te leggen. Andersom is de ander dan ook sneller geneigd om jou ergens voor uit te uitnodigen.

19. Kom ter zake

Wil je een vriend? Deel het dan met degenen wiens vriendschap je zou waarderen. Natuurlijk is dit een kwetsbare strategie om een vriend te maken, maar het is wel duidelijk. Hoewel je misschien denk dat mensen daar helemaal niet op zitten te wachten, staan mensen er meer voor open dan je zou denken. Dat is al helemaal het geval als je ergens nieuw bent komen wonen.

Als je bijvoorbeeld een paar korte gesprekken hebt gehad met iemand die je beter wilt leren kennen, dan is het niet erg om te vertellen dat je nieuwe mensen wilt leren kennen. Een logische vervolgstap is het uitnodigen om eens wat samen te doen. Als dit de ander afschrikt, dan is deze persoon sowieso niet geschikt als vriend. Vat het niet persoonlijk op, het ligt in de meeste gevallen niet aan jou.

20. Houd je telefoon op zak

Je loopt een drukke ruimte binnen en ziet dat iedereen in gesprek is. Wat doe je? Je pakt je telefoon erbij om jezelf te laten verdwalen in de wereld van sociale media. In plaats van dit te doen, houd je je telefoon op zak. Forceer jezelf om het contact aan te gaan met mensen die je niet kent. Zeg ‘hoi’, open het gesprek en zie waar het schip strandt. Het kan eng zijn om op deze manier een gesprek te beginnen, maar daardoor ontwikkel je juist de vaardigheden die nodig zijn om vrienden te maken.

21. Ontmoet in het echte leven

Instagram-volgers die je nog nooit hebt ontmoet zijn geen echte vrienden. Facebook-vrienden die je alleen ‘online’ hebt gezien, zijn dat ook niet. Je zou al deze mensen een vriend kunnen noemen, maar echte vrienden bestaan vooral in het echte leven. Online interacties kunnen een real-life vriendschap aanvullen, maar om het een echte vriendschap te laten worden zijn persoonlijke ontmoetingen nodig.

22. Maak het niet te moeilijk

Vrienden maken is geen hogere wiskunde. Als je geen ervaring hebt met vrienden maken, kan het hele proces complexer lijken dan het in werkelijkheid. Vaak is het niet meer dan een ontmoeting met iemand die ‘net als jou’ is en die je gaandeweg steeds vaker gaat zien, juist omdat er zoveel overeenkomsten zijn. Vrienden maken hoeft niet moeilijk te zijn, tenzij je het jezelf moeilijk maakt.

vrienden

9 tips om vrienden beter te leren kennen

Sommige mensen hebben er geen moeite mee om anderen beter te leren kennen. Vanaf het moment dat ze iemand voor het eerst spreken hebben ze nog geen vijf minuten nodig of de eerste geheimen worden al gedeeld. Weer vijf minuten later lijkt het alsof ze elkaar al jaren kennen. Maar niet iedereen vindt het zo gemakkelijk om nieuwe mensen te leren kennen.

1. Ga voor kwaliteit, niet voor kwantiteit

Een vriendschap opbouwen kost tijd. En tijd is kostbaar. Althans, je hebt niet alle tijd in je leven om tientallen vriendschappen tegelijk op te bouwen. Dat is fysiek en mentaal gezien onmogelijk. Richt je dus vooral op de mensen met wie je een diepere connectie wilt opbouwen. Dat zijn degenen die een vriend kunnen worden, alle anderen niet.

2. Laat zien dat je betrouwbaar bent

Volgens een recent onderzoek van de University of Cyprus is er één belangrijke reden waarom mensen geen nieuwe vriendschappen aangaan. Dat is een gebrek aan vertrouwen. Mensen vinden het moeilijk om nieuwe mensen te kunnen vertrouwen. In vergelijking met toen ze jonger waren, zijn ze niet meer bereid om in dezelfde mate in nieuwe vriendschappen te investeren, zo blijkt uit het onderzoek. Bij het maken van nieuwe vrienden is dit een uitdaging om rekening mee te houden.

3. Maak tijd vrij

In hetzelfde onderzoek als hierboven genoemd, komt naar voren dat een gebrek aan tijd voorkomt dat mensen nieuwe vriendschappen beginnen. Als volwassene zal het waarschijnlijk geen nieuws voor je zijn, want probeer maar eens een nieuwe vriendschap aan te gaan als je dat moet combineren met een gezinsleven, carrière en hobby’s. De beschikbare tijd om te investeren in nieuwe vriendschappen is er simpelweg niet. Als dit een van de redenen is waarom je geen vriendschappen bent begonnen, maak er dan meer en bewust tijd voor vrij.

4. Geef het tijd

Het zal je niet verbazen dat het opbouwen van een vriendschap tijd kost. Toen je jong was had je daar alle tijd voor. Je kon uren samen gamen of rondhangen, zodat je heel snel bekend raakte met elkaar. Als je ouder wordt doe je dat niet meer. Je ligt niet meer samen op bed naar MTV te kijken. Maar die tijd om een vriendschap op te bouwen is wel nodig.

Amerikaanse onderzoekers hebben geprobeerd om dit uit te drukken in het aantal uren en denken dat het ongeveer 50 tot 60 uur duurt om van een kennis naar een vriend te gaan. En wil je dan doorstromen naar de categorie ‘goede vriend’? Tel er dan nog maar 100 uren bij op.

5. Wees een actieve luisteraar

Als je merkt dat je aandacht afdwaalt wanneer iemand praat, probeer dan meteen weer terug te komen in het moment. Vergeet de boodschappen voor morgen en denk niet aan alles dat je nog moet doen. Denk aan het nu. Als je bent afgeleid door je eigen gedachten, krijg je de inhoud van het gesprek niet mee. Als je goed en actief luistert, zullen anderen zich gerespecteerd en begrepen voelen.

6. Onthul iets over jezelf

Als je nadenkt over alle diepgaande gesprekken die je hebt gehad, wat kwam er dan vaak in terug? De kans is groot dat het een opstapeling was van zelfonthullingen, dingen die je nog niet eerder met een ander had besproken. Dingen over jezelf onthullen is een krachtige manier om je identiteit aan iemand te laten zien.

Zelfonthulling geeft je ook de mogelijkheid om te testen of iemand ervoor openstaat om ook meer van zichzelf te delen, want wederkerigheid is natuurlijk nodig om een diepere vriendschapsconnectie op te bouwen. Vertel bijvoorbeeld iets over wat je hebt meegemaakt, wat het met je deed en wat je ervan hebt geleerd. Als iemand openstaat om je beter te leren kennen, dan zullen ze het beantwoorden met een eigen zelfonthulling.

7. Stel open vragen

In het een gesprek om iemand beter te leren kennen zijn ‘ja-nee’-vragen een zonde. Hoe interessant je vraag ook is, een antwoord van slechts één woord is dat niet. Stel daarom geen ja-neevragen in een gesprek waarin je juist meer van iemand wil weten. De woorden ‘ja’ en ‘nee’ ken je immers al en vertellen je niets over de persoon met wie je praat. Formuleer de vragen die je stelt daarom altijd op een open manier zodat een ‘ja’ of ‘nee’ niet mogelijk is. Een voorbeeld:

  • Niet: Ben je hier alleen gekomen?
  • Wel: Waarom ben je hier alleen gekomen?

8. Wees consistent

Nieuwe vriendschappen verdwijnen als sneeuw voor de zon als een van beiden de afspraken niet nakomt. Eén keer een afspraak annuleren is geen probleem, zolang het maar geen gewoonte wordt. Het nakomen van afspraken is nodig om vertrouwen op te bouwen in de relatie. Zeg dus niet op het laatste moment af, kom niet te laat op de afspraak en kom je afspraken na.

9. Oefen empathie

Empathie is misschien wel de belangrijkste vaardigheid om te leren als je iemand beter wilt leren kennen. Het is de basis van vriendschap. Empathie houdt in dat je jezelf in de schoenen van de ander plaatst om te begrijpen hoe een ander zich voelt of voelde. Als je empathie laat zien, voelen anderen zich gehoord en begrepen. En dat zorgt er weer voor dat ze zich verbonden met je voelen.

Meer over vriendschap

Het is niet te voorspellen waar en wanneer een vriendschap zal ontstaan. Vaak komen ze voort uit een gedeelde interesse of hobby tussen mensen die door toeval met elkaar in contact komen, bijvoorbeeld omdat ze bij elkaar gebracht omdat ze zich in dezelfde levensfase bevinden. Als je meer wilt weten over vriendschappen, bekijk dan deze artikelen:

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie