Soms is een knuffel het enige wat we echt nodig hebben. Of we nu gestrest zijn of als het weer één van die deprimerende dagen is, een simpele knuffel kan het medicijn zijn dat ervoor zorgt dat we ons beter voelen. En een knuffel doet ook meer dan alleen een glimlach op je gezicht toveren. Want knuffelen kan verrassend genoeg ook een krachtige gezondheidsbooster zijn, zo is bewezen door wetenschappelijke onderzoeken.
Volgens verschillende studies zorgt knuffelen voor de afgifte van meerdere feel-good hormonen zoals dopamine, serotonine en oxytocine. En vooral deze laatste, die bekendstaat als het knuffelhormoon, helpt om stress te verlichten en de gezondheid van het hart te verbeteren. Het kan bovendien de psychologische ontwikkeling verbeteren, het immuunsysteem versterken en het risico op hartaandoeningen verlagen. Met al deze voordelen zou je je zelfs kunnen afvragen waarom het nooit wordt voorgeschreven door huisartsen.
11 tips voor knuffels geven
Het maakt niet uit met wie je knuffelt, of het nu met je partner is of trouwe viervoeter, knuffelen is een geweldige manier om te ontstressen en intimiteit te creëren. Iemand een knuffel geven is dus meer dan alleen een vriendelijke begroeting. Maar het is ook meer dan simpelweg je armen om iemand heen slaan en stevig vasthouden. Dit zijn 11 tips die je helpen om betere knuffels te geven en te ontvangen.
1. Maak oogcontact
Oogcontact maken is een van de meest intieme dingen die je met je partner kunt doen. Het zorgt voor het ultieme gevoel van nabijheid – je voelt je dichter bij elkaar, letterlijk en figuurlijk. Mensen die oogcontact maken en behouden worden bovendien als betrouwbaarder, socialer en eerlijker ervaren.
2. Benader langzaam
Zodra er oogcontact is gemaakt, wacht je op een signaal dat aangeeft dat de knuffel geaccepteerd zal worden. Dit kan een verbaal signaal zijn, maar het zal eerder een non-verbaal teken zijn – bijvoorbeeld als de ander naar je toe leunt. Als het signaal wordt gegeven, benader je de ander langzaam, zodat deze de tijd krijgt om in de omhelzing mee te gaan.
3. Verklein de afstand
Met de afstand die we tot anderen nemen geven we aan waar onze ‘bubbel’ eindigt. De afstand geeft dus aan wat we van iemand vinden. Verklein de afstand tot de ander om te controleren of de knuffel gewenst is. De intieme zone om te knuffelen ligt tussen een afstand van 0 tot 45 cm.
4. Lees de lichaamstaal
Iemand een knuffel geven die er niet op zit te wachten? Geen goed idee. Zorg er dus voor dat degene die je knuffelt er klaar voor is om op deze manier genegenheid te ontvangen. Is het de eerste knuffel? Knuffel dan alleen als degene die je wilt knuffelen zijn of haar armen uitstrekt. Forceer het niet.
5. Open je armen
Knuffelen maakt je kwetsbaar. Terwijl je je armen opent, leg je je hart en borst bloot aan de persoon voor je. Dit laat luid en duidelijk zien dat je bereid bent het risico te nemen om de ander in je persoonlijke ruimte toe te laten.
6. Haal diep adem
De echte knuffel begint wanneer de twee lichamen elkaar aanraken. Maar voordat de knuffel is begonnen, haal je diep adem. De beste knuffels zijn de knuffels waarin jij je afstemt op de ander. Daardoor kunnen de twee lichamen synchroniseren met elkaars ademhaling.
7. Leun in de knuffel
Veel mensen associëren knuffelen al snel met de knuffel die we gebruiken voor een begroeting. Dit is echter niet de beste knuffel, omdat deze vrij oppervlakkig is. Alleen de bovenlichamen raken elkaar heel even aan, terwijl de onderste lichaamsdelen ver bij elkaar vandaan blijven. Een échte, intieme knuffel vraagt om leunen richting de ander, waarbij je elkaar met een groter deel van je lichaam aanraakt.
8. Begin met een lichte knuffel
Als je iemand nog niet vaker hebt geknuffeld, is het van belang dat je niet te hard van stapel loopt. Iedereen heeft een ander comfortabel niveau als het op aanrakingen aankomt. Begin daarom altijd met een lichte knuffel om elkaars ‘territorium’ af te tasten.
9. Laat je leiden
De beste manier om te beoordelen hoe stevig of losjes je de ander moet knuffelen, is door je te laten leiden door de ander. Pakt de ander je vast in een stevige knuffel? Doe dan hetzelfde. Is het een zachte, tedere knuffel? Knuffel dan zachtjes terug.
Maakt het uit hoe hard of zacht we knuffelen?
Het antwoord is ja, volgens recent onderzoek van de Toho University in Japan. Het onderzoek dat zij uitvoerden was gericht op baby’s waarbij ze het kalmerende effect van knuffels analyseerden.
Losjes knuffelen kalmeerde de baby’s een beetje. De baby’s kalmeerden echter veel beter als ze stevig geknuffeld werden. Zodra de knuffel te strak werd, verdween het kalmerende effect weg. De onderzoekers concludeerde dat de beste knuffels een middelmatige druk geven.
10. Houd de knuffel vast
Wil je maximaal profiteren van de voordelen die knuffelen biedt? Houd de knuffel dan minimaal 20 seconden vast voordat je hem loslaat. Onderzoek heeft aangetoond dat dit de beste knuffeltijd is om de emotionele en fysieke voordelen te ervaren.
11. Laat geleidelijk los
Zodra je voelt dat het tijd is om te stoppen met knuffelen, beëindig je de knuffel niet abrupt. Je maakt je voorzichtig los van ander, bijvoorbeeld als de ander een lichamelijk signaal geeft om te stoppen. En als het je partner is die je knuffelt, dan mag je de knuffel natuurlijk opvolgen door een kus.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.