James en Michelle hebben al jaren een liefdevolle relatie. Ze hebben veel plezier samen en doen veel leuke dingen met elkaar. Maar vandaag is anders.
James en Michelle zijn in een heftige ruzie verwikkeld. Michelle heeft zojuist gezegd dat James niet genoeg om haar geeft en daarom is hij boos geworden. In een vlaag van woede kaffert James Michelle uit, hij gebruikt vreselijke woorden waar hij direct spijt van heeft. Hoe heeft dit ooit uit zijn mond kunnen komen?
James staart naar de grond terwijl Michelle tranen krijgt in haar ogen. Hij heeft haar pijn gedaan en hij weet dat hij zich moest verontschuldigen. Hij loopt naar haar toe en slaat zijn armen om haar heen. “Het spijt me zo,” zegt hij. “Ik meende het niet toen ik zei dat je een […] was. Ik hou van je.” Wist hij nu maar hoe hij zijn emoties onder controle kon houden in situaties als deze.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Emoties zijn soms moeilijk te beheersen, vooral als het gaat om relaties. We hebben allemaal verschillende manieren om gevoelens uit te drukken en sommige mensen vinden het moeilijker om deze onder controle te houden dan andere. Maar met de juiste kennis en tools kun je leren hoe je je emotionele reacties beter kunt managen. Voor jezelf, voor anderen en voor een gezonde relatie.
Wat zijn emoties?
Laten we beginnen met eerst wat meer informatie over wat emoties precies zijn. Emoties zijn onze primaire reactie op gebeurtenissen, waardoor we ons afhankelijk voelen van de situatie om ons heen. Ze worden vaak veroorzaakt door gedachten, herinneringen of fysiologische processen die plaatsvinden in onze hersenen.
Emoties kunnen variëren van liefde tot woede en alles daartussenin – ze helpen ons te navigeren door moeilijke momenten en sturen ons gedrag in de goede of slechte richting. Als je een gezonde relatie wilt opbouwen en behouden, dan heb je er veel aan om te leren hoe je deze emotionele reacties in evenwicht kunt houden.
8 tips voor emoties beheersen
Je emoties onder controle houden kan een uitdaging zijn. Het is niet makkelijk om koel en kalmpjes te blijven als je het gevoel hebt dat je onrecht wordt aangedaan. Of als je partner wéér de afspraken niet nakomt. Maar wees gerust: het is mogelijk. Dit zijn een aantal tips om je emoties te beheersen.
1. Wees meer bewust van je emoties
Dit kan helpen bij het identificeren van wat er bij jou speelt, waardoor je de situatie beter kunt begrijpen. Het helpt je ook om betere beslissingen te nemen wanneer de problemen optreden. Je kunt oefeningen doen, zoals mediteren of een dagboek schrijven, om meer in contact te komen met wat er in jou speelt, wat je voelt en hoe je in bepaalde situaties denkt.
2. Neem een time-out
Als je merkt dat de negatieve gevoelens overweldigend worden, neem dan een time-out. Het is het beste moment om even pauze te nemen van de situatie en terug te keren wanneer je rustiger bent en weer helder denkt. Time-outs geven je ook tijd om na te denken over wat er aan de hand is en hoe je op een productieve manier kunt reageren in plaats van impulsief. Daardoor voorkom je in ieder geval dat je reageert uit frustratie of boosheid.
3. Probeer kalm te blijven met ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefeningen helpen bij het reguleren van de stressniveaus door de hormonale niveaus naar beneden te brengen. Door diep inademen (4 tellen inhaleren) en langzaam uitademen (4 tellen uitademen) kun je je lichaam weer tot rust brengen. Herhaal dit een aantal keer – of zo vaak als nodig is – totdat je je rustiger voelt. Ademhalingsoefeningen helpen ook omdat ze je mentaal afsluiten van de buitenwereld.
4. Stel realistische verwachtingen
Het hebben van hoge verwachtingen in een relatie kan leiden tot grotere teleurstellingen. Zoals je begrijpt, kan dit weer resulteren in emotionele problemen. Probeer daarom realistisch te zijn over wat je verwacht van de relatie en begrijp vooral dat geen enkele relatie perfect is.
5. Communiceren over gevoelens en behoeften
Communicatie is essentieel voor een goede relatie, dus zorg ervoor dat je altijd duidelijk uitlegt wat je voelt en wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Openheid en eerlijkheid zijn belangrijk in dit proces, omdat het jullie beiden helpt om de gevoelens te uiten en misverstanden te voorkomen.
6. Ontspan meer en vaker
Neem tijd voor jezelf door te doen waar je blij van wordt. Ben je gek op sporten? Zoals wandelen, joggen of iets anders wat je graag doet? Maak er dan tijd voor bij. Je kunt ook vaker iets leuks met je partner doen, door bijvoorbeeld regelmatig naar de film of restaurant te gaan. Of samen avontuurlijke activiteiten inplannen om meer met elkaar verbonden te zijn.
7. Denk na over wat je eraan kunt doen
Als er conflicten optreden in de relatie, probeer dan op eigen initiatief actie te ondernemen. Wat kan helpen om het probleem op te lossen? Is een ‘sorry’ genoeg, maar ben je te trots om je fout toe te geven? Luister bijvoorbeeld naar elkaars meningen of sluit kleine compromissen die jullie beiden bevrediging geven.
8. Wees bereid om compromissen te sluiten
Het accepteren van verschillende standpunten is onderdeel van elke relatie. Niemand denkt overal hetzelfde over. Dat betekent ook een vorm van bereidheid om concessies te doen voor het goede doel. Dat goede doel is de relatie.
Door deze tips toe te passen in echte situaties kun je leren hoe je je emotionele reacties beter kunt beheersen. De basis hiervan is het begrijpen van jezelf en anderen – dus wees geduldig met jezelf terwijl je hieraan werkt.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.