Relaties bieden gezelschap. Je hebt iemand met wie je al je tijd kunt doorbrengen. Dat moet niet, maar dat wil je wel. Als je samen bent, geniet je van elkaar. En als je niet bij elkaar bent, dan kijk je ernaar uit om weer in elkaars gezelschap te zijn. Klinkt dat niet heerlijk?
In theorie klinkt dat misschien klinkt geweldig, maar in werkelijkheid kan te veel tijd doorbrengen met je liefje juist problemen veroorzaken in een relatie. Dus voordat je de relatie met je soulmate onbedoeld verpest, is het goed om te weten dat te veel tijd samen een van de oorzaken kan zijn van een relatiebreuk.
Wanneer ben je te veel bij elkaar?
Als je een relatie hebt, is het gemakkelijk om de tijd die je samen doorbrengt uit het oog te verliezen. Je neemt extra thuiswerkdagen om vaker bij elkaar te zijn, zegt andere verplichtingen af om samen iets leuks te kunnen doen en in het weekend blijf je expres langer in bed liggen. Als je verliefd bent, lijkt het soms alsof de tijd helemaal niet meer bestaat. Maar deze tijd samen is juist datgene wat een probleem kan worden.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Het risico van te veel tijd met elkaar doorbrengen is dat je andere delen van je leven kunt gaan negeren. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat wanneer vrouwen snel meer tijd doorbrengen met een nieuwe liefdespartner, ze ook snel minder tijd doorbrengen met hun beste vrienden. En dat niet alleen: ze besteden ook minder tijd aan andere aspecten van hun leven. Op de korte termijn is dat misschien geen probleem, maar op de lange termijn kan dat wel problemen veroorzaken.
Eén relatie is niet genoeg
Ondanks alle mensen die van mening zijn dat hun partner hun ‘allessie’ is, kan een partner niet ‘alles’ voor je zijn. Het kan dan wel de belangrijkste relatie in je leven zijn, maar één persoon kan geen vervanging zijn voor alle andere relaties die je hebt. Eén persoon kan al die rollen niet vervullen.
Hoewel je misschien heel graag ál je ervaringen met je partner wilt delen, is het noodzakelijk dat je ook tijd neemt voor jezelf, je werk, hobby’s en andere mensen in je leven die je gelukkig maken. Met andere woorden, jezelf verliezen in een relatie kan ten koste gaan van je baan en andere relaties – en dat is niet gezond.
Hoeveel tijd is ‘goed’?
Het lastige hieraan is dat er geen vaste regel is voor de tijd die je samen mag doorbrengen voordat het een negatief effect heeft op je relatie. Wat voor het ene koppel aanvoelt als te veel tijd samen, kan voor het andere koppel aanvoelen als te weinig. Of je te veel tijd samen doorbrengt – en dan hebben we het over de hoeveelheid uren – hangt uiteindelijk af van de dynamiek in de relatie.
Sommige mensen zijn erg gesteld op hun eigen tijd. Ze willen hun vrijheid behouden om te kunnen doen wat ze willen doen. Te veel tijd samen kan voor hen verstikkend voelen. Anderen worden juist snel codependent en zeggen altijd ‘ja’ tegen alles. Ze zetten hun eigen behoeften opzij en besteden daardoor veel meer tijd aan de relatie dan gezond voor ze is. En dan zijn er ook nog mensen die extravert zijn en gezelschap nodig hebben. Vier uur per dag op elkaars lip zitten kan in de ene relatie dus helemaal prima zijn, terwijl het in een andere relatie problemen kan veroorzaken.
Om een relatie gezond te houden is het goed om een balans te vinden die voor iedereen werkt. Dat is een evenwicht tussen wat jij en je partner van de relatie verwachten, hoeveel tijd jullie samen besteden en hoeveel tijd je dan nog kunt doorbrengen aan de andere delen van je leven. Uiteindelijk is het ook goed voor de relatie als je je vriendschappelijke en familierelaties onderhoudt, vooruitgang boekt in je carrière en de ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen.
9 signalen dat het te veel is
Gezonde relaties hebben grenzen nodig. Deze zijn belangrijk, want je wilt niet dat je relatie elke seconde van elke dag in beslag neemt. Je wilt ook niet dat de relatie al je energie verbruikt. Als je vermoedt dat je te veel tijd doorbrengt met je lover, dan zijn er een aantal tekenen die dat kunnen bevestigen.
1. Je liefje is je hele wereld
Als je letterlijk alles samendoet met je partner, dan heb je waarschijnlijk zelf ook al door dat het misschien wat te veel van het goede is. Dat is bijvoorbeeld het geval als je niet veel recente herinneringen hebt waarin je partner géén rol speelt. Het is niet slecht om je leven door te brengen met iemand waar je veel om geeft. Maar tegelijkertijd betekent dat ook weer niet dat je hele wereld uit die ene persoon moet bestaan.
2. Je hebt elkaar niets meer te zeggen
Een van de kenmerken van een gezonde relatie is dat je bij elkaar kunt zijn zonder elkaars aandacht op te eisen. Je voelt je op je gemak in de relatie, ook als je elkaar niets te vertellen hebt. Het is echter een ander verhaal als dit een gewoonte wordt en jullie niets nieuws te zeggen hebben. Dit kan een teken zijn dat je leven buiten de relatie aan het verkleinen is.
3. Je doet geen moeite meer
Als je te veel tijd met iemand doorbrengt, voelt het niet meer noodzakelijk om moeite voor elkaar te doen. De lieve gebaren blijven achterwege en de affectie verdwijnt: alles lijkt een beetje overbodig te worden. Je neemt elkaar voor lief. Als je niet meer de motivatie voelt om de vonk levend te houden, dan is de kans groot dat je te veel tijd met elkaar besteedt.
4. Je geeft hobby’s en interesses op
Je bent gestopt met een hobby zodat je meer tijd met je partner kon doorbrengen. Je gaf een interesse op, alleen omdat je nieuwe liefde daar het nut niet van inzag. Als je het gevoel hebt dat je veel hebt opgegeven voor een relatie, dan breng je waarschijnlijk te veel tijd met elkaar door. In een gezonde relatie moet het mogelijk zijn om je eigen dingen te blijven doen. Als dat niet zo is, dan is dat meestal een teken dat jezelf in de relatie verliest.
5. Je loopt achter
Twee weken geleden moest je een werkstuk inleveren voor school. Vandaag is het nog niet eens voor de helft af. Je hond is er al gewend aan geraakt om z’n behoefte in de tuin te doen, want uitlaten doe je nog maar sporadisch. Er is geen tijd voor. In alles wat je doet, loop je achter. Als dit herkenbaar voor je is, dan besteed je te veel tijd aan je relatie en te weinig tijd aan andere belangrijke dingen in je leven.
6. Je verwaarloost je vrienden
Het is niet meer dan normaal om je relatie prioriteit te geven. Dat doet iedereen. Maar dat betekent niet dat je je vriendschappen moet opgeven. Als je geen uitnodigingen meer krijgt voor een meidenavond en niet meer gevraagd wordt voor uitjes, ga er dan maar vanuit dat je te veel tijd hebt doorgebracht met je partner.
7. Je irriteert je aan alles
Het gekauw van je partner, de sokken die overal in huis liggen, het ‘verkeerd’ inpakken van de vaatwasser: elke dag weer begin je te zeuren over alles wat je liefje doet. Je irriteert je aan de kleinste dingen. Je kunt er niet eens iets aan doen, want hoe goed je partner het ook probeert te doen, het is niet genoeg om je níet te irriteren. En dat is een typisch gevolg van een koppel dat te veel tijd samen doorbrengt.
8. Je mist elkaar nooit
Een teken dat je te veel op elkaars lip zit, is dat je nooit de kans krijgt om de ander te missen. Wanneer miste jij je partner voor het laatst? Kun je het nog herinneren? Hoe meer tijd je samenbrengt, hoe meer je vergeet hoe het is als de ander er niet is. Voor een relatie is het gezond om te beseffen wat de ander voor je betekent. Deels zit dat in het feit dat je beseft hoe je leven zal zijn als de ander er niet is.
9. Je weet niet wat je moet doen als je alleen bent
Omdat je zóveel samendoet, ben je vergeten hoe het is om iets voor jezelf te doen. Normaal gesproken is er iemand aan je zijde die je bijstaat, maar nu even niet. Wat nu? Als je niet weet wat je moet doen als je alleen bent, zie dat dan als een teken dat je te veel tijd met elkaar hebt doorgebracht.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.