Er was een goede reden om uit elkaar te gaan. Maar nu je alleen bent en een vleugje eenzaamheid voelt, begin je toch te twijfelen of die reden wel goed genoeg was. Je beseft nu (pas) dat de hoogoplopende ruzies waarschijnlijk het resultaat waren van een gepassioneerde liefde, niet zozeer van twee botsende karakters. Of je lijdt aan een karakteristieke vorm van geheugenverlies waarbij je wel de goede dingen herinnert, maar niet de slechte ervaringen. Wat de reden ook is, je overweegt om terug te gaan naar je ex. Je denkt: “Is dat een goed idee?”
Eigenlijk is het een hele goede vraag, omdat het antwoord alleen gegeven kan worden door degene die je elke ochtend in de spiegel bekijkt – jijzelf. Niemand kan het antwoord geven op jouw persoonlijke vraag, maar we kunnen je wel in de juiste richting sturen. Want hoewel elke relatie uniek in zijn soort en vorm is, zijn er wel veel onderzoeken uitgevoerd naar stellen die na een breuk weer bij elkaar komen.
Onderzoekers hebben verschillende namen voor het fenomeen. Ze noemen het relatiecycling, aan/uit-relaties of knipperlichtrelaties. In feite komt het allemaal neer op hetzelfde: ze maken het uit en komen later – of dat nu uren, dagen, maanden of jaren later is – weer bij elkaar. Vraag jij je ook af of dat wel een goed idee is? Dan zullen de onderzoeken je teleurstellen, want deze zeggen dat het antwoord meestal ‘nee’ is.
Nee, het is geen goed idee
Door de jaren heen zijn er verschillende onderzoeken geweest die de impact van aan/uit-relaties hebben gemeten. Op basis van de ervaringen en relatie-uitkomsten van duizenden stellen die uit elkaar gingen en weer bij elkaar kwamen, weten we het volgende:
Meer conflicten
Stellen die uit elkaar gaan en weer bij elkaar komen, hebben vaker conflicten. Ze hebben twee keer zoveel kans om te maken te krijgen met ernstige ruzies in hun relatie waarin er sprake is van fysiek en verbaal geweld.
Meer psychisch leed
Uit elkaar gaan en weer bij elkaar komen wordt in verband gebracht met meer psychisch leed en stress. Dat is vooral het geval als er een herhalend patroon is van uitmaken en weer opnieuw beginnen.
Minder toewijding
Onderzoek toont aan dat stellen die hun relatie verbreken en later weer naar elkaar teruggaan minder toegewijd zijn aan hun “nieuwe” relatie. Sterker nog, hoe vaker de relatie wordt verbroken en vernieuwd, hoe minder toegewijd ze zijn aan de relatie.
Minder kwaliteit
Wanneer stellen uit elkaar gaan en weer bij elkaar komen, heeft dit een negatieve invloed op de kwaliteit van hun relatie. Ze ervaren meer onzekerheid en zijn minder tevreden over hun relatie.
Meer problemen
Uit onderzoek blijkt dat het niet makkelijk is om weer terug te gaan naar een ex. Zelfs als een hereniging slaagt, melden veel mensen dat het een aantal nadelen heeft. Ondanks dat ze een klein aantal voordelen opmerken, zoals meer waardering voor elkaar, hebben ze meer negatieve ervaringen. Ze hebben meer twijfels, voelen meer teleurstelling, zijn emotioneel meer gefrustreerd en zijn minder zeker over de relatiestatus en verwachtingen van de relatie.
De meeste mensen die hun relaties verbreken hadden het graag anders gezien. Ze denken terug aan alle momenten in het verleden en vragen zich af of ze meer hadden kunnen doen. Of dat ze het anders hadden moeten aanpakken. Ze proberen de ‘waarom’ te vinden in hun eigen gedrag – en dat van hun ex. Zoals veel mensen na een breuk, maken ze een proces door waarin ze overwegen om het opnieuw te proberen met hun ex. Maar alleen omdat die optie er is, maakt het nog niet meteen een goede keuze.
Was het de juiste beslissing om je ex te verlaten? Lag het misschien toch meer aan jezelf dan aan je ex? En zou je niet eens snel contact op moeten nemen om het opnieuw te proberen met je ex? Je zou niet de enige zijn als je dat zou doen. Volgens onderzoek van Associated Press in 2015 is 41% van de mensen weleens teruggegaan naar een ex. Maar of dat voor jou de beste keuze is? Dat is een ander verhaal.
Je bent niet de enige...
... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?