Dating teleurstelling: singles die geen vragen stellen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

Je ploft neer op de bank na een vermoeiende werkdag, grijpt je smartphone en start met het eindeloze ritueel van swipen. Het voelt een beetje alsof je in een snoepwinkel bent beland. De keuzes lijken eindeloos en alles lijkt zo dichtbij, zo haalbaar. Maar, dat is niet helemaal de waarheid.

In no-time ontdek je dat diezelfde apps ook de grootste afwijzingsmachines zijn die er bestaan. Voor elke keer dat je juichend een match krijgt, word je minstens tien keer afgewezen door singles die je achteloos wegvegen. En dan hebben we het nog niet eens over de gesprekken die zo droog zijn als een woestijn, met singles die allesbehalve geïnteresseerd lijken.

De single die geen vragen stelt

Als voorbeeld nemen we dat ene moment: je scoort een match. Yes, denk je. Je wilt enthousiast een gesprek starten, maar je wilt ook niet overkomen als een golden retriever die z’n frisbee kwijt is. Dus je wacht een minuut en vervolgens open je het gesprek met een openingsvraag af: ‘Hey! Die derde foto van jou, wat een verhaal moet dat zijn. Hoe kwam je daar verzeild?’

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

En dan komt het: het antwoord dat je terugkrijgt is zo kort dat het nog net geen punt is. Een paar luttele woorden en je zit weer met een nieuwe vraag in je handen. Want je krijgt werkelijk niets terug. Je hebt meer interactie met een gemiddelde muur dan met deze persoon. Je stelt maar een nieuwe vraag en wéér ontvang je een korte reactie. Waarom doen ze dit?

Waarom ze geen vragen stellen

Het mysterie van de ‘geen-vragen-stellers’ is bij iedereen bekend. Als je je ooit aan datingapps hebt gewaagd, heb je dit type vast en zeker al eens ontmoet. Het is soms een raadsel waarom ze niet geïnteresseerd lijken, maar we gaan proberen het wat op te helderen.

Ten eerste, sommige mensen zijn gewoon slecht in digitaal communiceren. Ze kunnen zich als een vis in het water voelen bij een live-gesprek, dus in het echt, maar zodra ze achter een scherm zitten, verandert die spontaniteit in onhandigheid. Dit kan soms overkomen alsof ze geen interesse in je hebben, terwijl dat misschien niet zo is. Ze snappen gewoon de etiquette van online chatten niet.

Ten tweede zijn er de ‘ik-ben-het-centrum-van-het-universum’ types. Deze mensen zijn zo gefocust op zichzelf dat ze zich niet realiseren dat een gesprek tweerichtingsverkeer is. Je zou denken dat het gezond verstand is om vragen te stellen, maar voor deze groep is het alsof ze door een eenrichtingsstraat lopen: alle aandacht moet naar hen vloeien. Ze beantwoorden graag vragen, maar stellen ze zelf niet.

Dan heb je ook nog de categorie die we graag de ‘luie daters’ noemen. Ze zijn misschien geïnteresseerd, maar niet genoeg om echt moeite te doen. Ze behandelen datingapps als fastfood: snel, makkelijk en zonder veel gedoe. Ze zijn er niet echt voor een diepgaand gesprek en hopen waarschijnlijk dat het gesprek op magische wijze spannend wordt zonder hun inzet.

Een laatste groep die het vermelden waard is: de strategen. Deze mensen stellen geen vragen omdat ze jou uit je tent willen lokken. Ze wachten af en stellen zelf geen vragen om te zien hoe hard je werkt voor hun aandacht. Het is een soort test, een power play om te kijken wie de bovenliggende partij is in het gesprek.

Geen interesse?

Herkenbaar? Het betekent niet per se dat je match je zonder een blik te geven voorbijloopt, zoals de spruitjes in de supermarkt. Er zijn gewoon mensen die het gesprek graag bij zichzelf houden, zowel in real life als op dating apps. Superfrustrerend, zeker als je hoge verwachtingen had van deze match.

Het komt erop neer dat een gesprek waarin geen vragen gesteld worden eigenlijk een doodlopende weg is. Daten draait immers om het leren kennen van de ander, en dat lukt alleen als beide partijen interesse tonen. Als jouw droommatch niet het fatsoen heeft om vragen te stellen, is de kans groot dat er niet genoeg interesse is.

Terwijl geen reactie vaak geen interesse betekent, is het ook mogelijk dat je wél een reactie krijgt maar een reactie waar je niets mee kunt. Je kunt het spelletje meespelen door vragen te blijven stellen en hopen dat het gesprek zich gaandeweg ontwikkelt. Of je veegt door tot je wel een gelijkwaardige gesprekspartner ontmoet die wél interesse in je toont.

Wat je kunt proberen

Wat moet je nu doen met een match die geen interesse toont? Iemand die kortaf doet en weinig tot geen vragen stelt? Er zijn een aantal opties die je kunt proberen. Dit zijn ze:

Nieuwsgierig aagje

De eerste benadering is de ‘Nieuwsgierig aagje’-tactiek. Hoe dit werkt? Je vuurt een paar goed gerichte open vragen op de ander af, zo interessant dat ze haast wel móéten reageren. Stel een interessante vraag die tegelijkertijd complimenteus en intrigerend is. Maak de ander nieuwsgierig, maar zorg ervoor dat je niet te wanhopig overkomt. Als je match dan nog steeds kortaf reageert, ga dan snel door met de volgende.

Spiegelen

De tweede optie is de ‘Spiegelen’-tactiek. Simpel gezegd, geef je de ander een koekje van eigen deeg. Als ze korte antwoorden geven, doe dan hetzelfde. Gebruik deze techniek met mate, want je wilt niet onbeleefd of ongeïnteresseerd overkomen. Maar soms werkt het wonderen, en merkt de ander ineens dat een gesprek uit meer bestaat dan OK’s en emoji’s.

Open kaart

Optie drie is de ‘Open Kaart-tactiek. Wees gewoon direct en vraag waarom er geen vragen aan jou gesteld worden. Ja, dit is een beetje de nucleaire optie, omdat zo’n directe benadering het gesprek kan maken of breken. Maar laten we eerlijk zijn, als je niets te verliezen hebt en je bent benieuwd, waarom niet? Het ergste wat kan gebeuren, is dat je een antwoord krijgt dat je eigenlijk al wist.

Minimalistische aanpak

Misschien wil je ook de ‘Minimalistische aanpak’ overwegen. Schakel terug in je zinnen en vertel weinig. Kijk wat de ander ermee doet: pakken ze het gesprek op of bloedt het gesprek dood? Soms snappen mensen de hint als je minder enthousiast bent en pas dan beginnen ze eindelijk vragen te stellen. Maar als dat niet gebeurt, dan heb je in ieder geval minder energie verspild door te wandelen in een doodlopende weg.

Exit

Als al het andere mislukt, is er altijd nog de ‘Exit’. Soms is het gewoon beter om verder te gaan, next, en dat is oké. Accepteer dat het gesprek nergens heen gaat, wens ze het beste, en swipe gewoon verder. Er zijn meer vissen in de zee, en misschien is het tijd om je hengel elders uit te werpen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie