Van tijd tot tijd zie we het in de media voorbijkomen en vragen we ons af hoe een gelukkige relatie toch zo kan uitlopen op een fiasco. Als voorbeeld nemen we de voortdurende strijd tussen Johnny Depp en zijn ex Amber Heard. Terwijl de twee – die ooit zó verliefd waren – na hun scheiding elkaars naam door het slijk halen, wordt iedereen eraan herinnerd dat sommige mensen het slechtste in elkaar naar boven halen. Ze zouden zo gelukkig kunnen zijn met elkaar, maar… dat zijn ze niet.
Het slechtste, niet het beste
In een gezonde relatie halen jij en je partner het beste in elkaar naar boven. Als je in een ongezonde relatie zit, gebeurt het tegenovergestelde: jij en je partner halen het slechtste in elkaar naar boven. Hoewel jullie beiden van nature misschien heel lief kunnen zijn voor de medemens, behandelen jullie elkaar als oud vuil. En daardoor wordt de slechte relatie alleen maar slechter.
Jammer genoeg zijn veel mensen zich niet bewust van de signalen die erop wijzen dat een relatie de verkeerde kant opgaat. Of nog erger, ze zien de signalen wel maar gaan over op ontkenning. Maar struisvogelpolitiek helpt geen enkele relatie. Dit zijn 9 tekenen dat de relatie het slechtste in je naar boven haalt.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
1. Je voedt elkaar in negatieve zin
Waarom je partner het slechtste in je naar boven haalt? Omdat je partner dat kan, aangezien het iemand is die je heel goed kent – in positieve en in negatieve zin. Je partner weet waar je blij van wordt, maar ook hoe ze je op de zenuwen kunnen werken om je geduld uit te putten. Andersom werkt dit op precies dezelfde manier. En als je zelf ook niet goed op je gedrag let, kan het ertoe leiden dat je elkaar voedt met negatieve inspiratie.
2. Meningsverschillen leiden altijd tot uitbarstingen
Kleine meningsverschillen komen in elke relatie voor – en dat is maar goed ook. Het zou anders maar een saaie, lege wereld zijn als we het over alles eens zouden zijn. Toch is er een goede manier om het oneens met elkaar te zijn en een verkeerde manier. Als je het slechtste in elkaar naar boven haalt, dan leiden nietszeggende meningsverschillen (bijna) altijd tot woede-uitbarstingen. Van schreeuwen tot daadwerkelijk vechten en ultimatums tot drastische beslissingen: het gaat al snel té ver.
3. Je doet vervelend tegen mensen om je heen
Verlies je het geduld tegen klanten op je werk? Reageer je geïrriteerd tegen je vrienden en familie? Maar was je eerder nooit zo? Dan kan het zomaar zijn dat je relatie zoveel energie opzuigt dat het zich uit in je gedrag tegen anderen. De stress uit je relatie neem je mee naar erbuiten.
4. Slecht gedrag wordt gestimuleerd
De dingen die je partner doet om het “slechtste” in je uit te lokken hoeft niet eens bewust te gebeuren. Stel dat je partner jou op Valentijnsdag verwent een grote doos chocolaatjes. Niets mis mee, zou je denken. Maar wat als je diabetes hebt en een haat-liefde verhouding met suiker? “Ach, het is maar voor één keer”, zegt je partner. En omdat je je verplicht voelt om het geschenk niet af te wijzen, eet je het op.
Het is daarmee al snel duidelijk dat slecht gedrag gestimuleerd kan worden. Je partner kan op deze manier – bewust en onbewust – een slechte invloed op je hebben, waardoor het slechtste in jezelf naar boven wordt gehaald. Herkenbaar?
5. Je zit in een competitie
Van nature ben je competitief? Dat is helemaal geen probleem. Maar met je partner hoef je niet te concurreren. In je werk en hobby’s is het prima om het beste in jezelf naar boven te halen, in een relatie haalt dit het slechtste in je partner naar boven. Gebruik je de lieve dingen die je zegt om iets voor elkaar te krijgen bij je partner? Of gebruikt je partner de dingen die je verkeerd doet tegen je? Het zijn tekenen dat jullie het slechtste in elkaar naar boven halen. Concurreren in de relatie leidt tot wrok, manipulatie en emotionele chantage.
6. Je voelt je vaak down
We hebben allemaal weleens een depri-dagje. Van die dagen dat niets lukt en alles ongelooflijk veel moeite kost. Maar als je dat nooit hebt en nu opeens wel, terwijl je veel bezig bent met je relatie, dan kan het zijn dat je relatie de schuldige is. Continu strijden eist z’n tol.
Good love gone bad.
7. Je voelt je niet jezelf
Hoe was je voordat je de relatie begon? In hoeverre wijkt die persoon af van de persoon die je nu bent – hoe je je nu voelt? Als je iemand bent geworden die je niet eens herkent, kan dat betekenen dat je afdwaalt van je authentieke zelf. En als het iemand is die je helemaal niet wil zijn, wat vaak het geval is bij partners die het slechtste in elkaar naar boven halen, dan is het ook niet echt gezond.
8. Je wacht tot de bubbel barst
Om de zoveel jaar is het wachten tot de huizenbubbel barst, maar het zijn niet alleen huizenkopers die wachten tot de bubbel gaat klappen. In relaties gebeurt dit aan de lopende band. Als je constant op je hoede bent, wachtend tot er weer een relatiebubbel barst, dan klopt er iets niet. Het kan betekenen dat je eraan gewend bent geraakt om over elkaars grenzen te gaan. Dus als je blijft verwachten dat je partner je van streek maakt of kwetst, dan is daar een goede reden voor.
9. Je naasten maken zich zorgen
Krijg je steeds vaker van familie, vrienden of collega’s de vraag of het wel goed tussen jullie gaat? Of nog erger: gaan ze zich bemoeien met de relatie? Wuif het niet meteen weg als jaloezie of iets anders, want in de meeste gevallen hebben deze buitenstaanders een betere blik op de relatie dan jullie zelf. Ze realiseren zich misschien dat jullie als partners het slechtste in elkaar naar boven halen. En dan kun je in de meeste gevallen maar beter beginnen met luisteren naar wat ze te zeggen hebben.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.