9 tekenen van een relatiehopper die van relatie naar relatie gaat

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

De relatie tussen jou en je nieuwe liefde gaat samen met de nodige ups en downs. Telkens wanneer je denkt dat jullie een solide relatie hebben opgebouwd, begint je partner zich onrustig te voelen en verveeld te raken. Het lijkt erop dat je partner constant naar nieuwe opwinding en sensatie verlangt, alsof je geliefde nooit tevreden kan zijn met wat ze hebben.

Nu je erover nadenkt, besef je dat er nooit veel tijd zat tussen de relaties die je partner had. Zodra je partner uit een relatie kwam, was er al snel weer een nieuwe partner. Zo was het ook bij jou, omdat jullie elkaar leerden kennen terwijl je partner nog in een andere relatie zat. En dat maakt je ongerust: gaat dit ook bij jullie relatie gebeuren?

Wat is een relatiehopper?

Een relatiehopper is iemand die constant van de ene relatie naar de andere overstapt, zonder echt de tijd te nemen om te herstellen van de vorige relatie of diepgang te vinden in de huidige relatie. Je kent misschien wel zo iemand in je omgeving. Ze lijken nooit lang alleen te kunnen zijn en zijn altijd op zoek naar de volgende liefdeservaring. Ze gaan van de ene persoon naar de andere, hopend op tijdelijke validatie en oppervlakkige connecties.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het probleem met een relatiehopper is dat ze zichzelf nooit echt de kans geven om een diepe band met iemand op te bouwen. Ze vinden zichzelf snel verveeld en rusteloos in relaties, en zoeken constant naar nieuwigheid en spanning. Ze zien relaties als een spel om iemand voor zich te winnen, in plaats van als een kans om echte liefde te vinden.

Waarom iemand van relatie naar relatie gaat

Ten eerste kan het zijn dat een relatiehopper een diepgewortelde angst voor eenzaamheid heeft. Voor sommige mensen is alleen zijn simpelweg geen optie. Ze voelen zich overweldigd door het idee van leegte en stilte, en zoeken daarom voortdurend naar een partner om die leegte te vullen. De angst om alleen te zijn leidt tot een dwangmatige zoektocht naar daten en relaties, een giftige cyclus.

Ten tweede kunnen eerdere ervaringen en trauma’s een rol spelen. Mensen die een geschiedenis hebben van emotionele pijn, verlies of verlating kunnen moeite hebben om een serieuze relatie aan te gaan. In het geval van je nieuwe partner zou het kunnen zijn dat deze bang is om gekwetst te worden of verlaten te worden, en vermijdt daarom een diepe emotionele band met jou. In plaats daarvan gaan ze van de ene relatie naar de andere, in een poging om zichzelf te beschermen tegen een herhaling van de pijnlijke ervaring.

Voor anderen wordt is het hebben van een relatie een soort van competitie. Ze willen meer en beter, waardoor ze voortdurend op zoek zijn naar een nieuwe partner met meer status, bevestiging of materiële voordelen. Deze mensen gebruiken relaties als een egoboost, als een manier om hun eigen behoeften te bevredigen, zonder echt aandacht te besteden aan de relatie zelf of hun partner.

In andere gevallen – en soms ook gecombineerd met de andere redenen – kan een gebrek aan emotionele vaardigheden rol spelen. Sommige mensen vinden het extreem moeilijk om zich emotioneel aan iemand te verbinden en intimiteit toe te laten. Dat kan hen een ongemakkelijk gevoel geven, omdat ze hun gevoelens niet willen uiten. Deze mensen hebben dan ook moeite met het aangaan van een serieuze relatie en verkiezen daarom liever de kortere relatievormen.

9 tekenen dat je partner een relatiehopper is

Terwijl sommige mensen het geluk hebben om hun partners vroeg in het leven te vinden, kunnen anderen zich gevangen voelen in een herhalend patroon van daten en relaties. De ene relatie loopt nog niet ten einde of een andere relatie staat alweer op het punt van beginnen. Als je denkt dat je partner een relatiehopper is, let dan op deze negen tekenen.

1. Je partner verveelt zich snel in langdurige relaties

Je merkt dat je partner zich al snel verveelt en rusteloos begint te voelen zodra jullie iets van een stabiele relatie hebben opgebouwd. Het lijkt erop dat je nieuwe lover altijd op zoek is naar iets om spanning toe te voegen. Dat kan iets zijn waardoor de relatie in twijfel wordt getrokken of iets waardoor de relatie op losse schroeven komt te staan.

2. Je partner verlangt naar nieuwe ervaringen en avonturen

Je nieuwe lover heeft voortdurend behoefte aan nieuwigheid. Het gaat altijd om de volgende kick en daarmee lijkt je partner nooit tevreden te zijn met de dagelijkse routine van een stabiele relatie. Je partner verlangt constant naar opwinding en stimulatie.

3. Er zitten weinig pauzes tussen de relaties

Als je je geliefde naar het relatieverleden vraagt, merk je dat er nauwelijks tijd zit tussen de relaties van je partner. Ze overlappen elkaar of volgen elkaar meteen op. Zodra je partner uit de ene relatie kwam, ging het als snel over in een nieuwe. Je partner lijkt daardoor geen tijd te hebben genomen om te genezen van het vorige verlies, want er was altijd een rebound relatie om de leegte op te vullen.

4. Je partner praat makkelijk over een relatiebreuk

In de gesprekken die je erover hebt gehad, lijkt je geliefde emotioneel ongevoelig te zijn als het gaat om het beëindigen van een relatie. Je partner wuift het weg, alsof het nooit gebeurd is. Alsof er geen emotionele pijn was. Het is alsof je partner kan doorgaan alsof er niets is gebeurd.

5. Nieuwe mensen krijgen prioriteit boven bestaande relaties

Je hebt gemerkt dat je partner vaak de neiging heeft om nieuwe mensen voorrang te geven boven bestaande relaties. Begint je partner al naar andere mogelijkheden te kijken? Als dit je gevoel is, dan zou dat erop kunnen duiden dat je partner jou verwaarloost en emotioneel losgekoppeld raakt.

6. Er is een geschiedenis van korte relaties

Als je naar de eerdere relaties van je partner kijkt, zie je een patroon: het zijn een en al korte relaties. Een relatie van twee maanden hier, eentje van drie maanden daar: een patroon van relatiehoppen. Het lijkt erop dat je partner nooit moeite heeft gedaan om een langdurige relatie aan te gaan.

7. Je partner heeft een oppervlakkige kijk op liefde

Je partner is meer gericht op oppervlakkige aspecten zoals uiterlijk en status, in plaats van diepere emotionele connecties. Het bespreken van gevoelens en emoties is bijna onmogelijk, omdat ze zich meer richten op de externe aspecten van een relatie. In het dagelijkse contact blijven de emoties vaak oppervlakkig en diepgaande gesprekken over gevoelens worden vermeden.

8. Je partner is nooit tevreden

Je partner lijkt nooit tevreden te zijn met wat hij of zij heeft in de relatie. Constant is er het gevoel dat er iets beters is, en je partner wil meer. Deze onverzadigbare drang naar iets nieuws kan leiden tot instabiliteit in relaties.

9. Je partner heeft moeite met compromissen en samenwerking

Je merkt dat je partner moeite heeft met compromissen en samenwerking in een relatie. Als het kan, wil je partner de controle behouden. Aanpassen aan de behoeften en wensen van jou is moeilijk.

Het herkennen van deze tekenen in je partner kan wijzen op relatiehopper-gedrag. Nu kan iedereen een keer snel van ene naar de andere relatie overstappen. Zolang het geen gewoonte of patroon is, is er niets aan de hand. Het is echter wel een probleem als het terugkerend gedrag is, want dat kan wijzen op diepere psychologische problemen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie