Heb je altijd het gevoel dat je een relatie hebt met iemand die out of your league is? Denk je dat hij of zij perfect is en jij… totaal niet? En ervaar je daarom een dynamiek van ongelijkheid in je relatie? Dan is de kans groot dat jij je partner op een voetstuk plaatst.
De meeste mensen zijn het erover eens dat het fijn is om geliefd te zijn. Je voelt je geaccepteerd en gewaardeerd – het gevoel dat je wilt hebben in een relatie. Maar als dit te ver doorschiet, dan word je geïdealiseerd en op een voetstuk geplaatst. En dat is niet wat je wilt, want het saboteert de relatie. Dus of jij je partner nu op een voetstuk plaatst of andersom: het is geen geval positief voor de relatie.
Partner op een voetstuk plaatsen
Uit onderzoek van Jennifer Tomlinson, psycholoog aan de Colgate University in New York, is gebleken dat dit een negatief effect heeft op de relatie. Je partner aanbidden of verafgoden eindigt meestal in een partner die zich terugtrekt, wat schadelijk is voor een relatie.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
De resultaten van het onderzoek uit 2014 lieten zien dat koppels het gelukkigst zijn met hun relatie als ze denken dat hun partner hen iets beter vindt dan hoe ze zichzelf zien. Maar als hun partner hen op een voetstuk plaatst, neemt de tevredenheid met de relatie snel af. Hoe dit kan?
De onderzoekers ontdekten dat mensen die door hun partner op een voetstuk worden geplaatst een bedreiging voor hun zelfgevoel ervaren. Ze hebben het gevoel dat hun partner hen niet kent en dat deze bepaalde verwachtingen heeft die niet waargemaakt kunnen worden. Als mensen zich overdreven geïdealiseerd voelen, zijn ze ook minder geneigd om te werken aan hun relatie, zo bleek uit de resultaten.
“Mensen die zich overdreven geïdealiseerd voelen, kunnen het gevoel hebben dat ze meer macht hebben in de relatie, dus zijn ze misschien minder bereid om hun partner op de eerste plaats te zetten”, zei Tomlinson over het onderzoek. Relaties waarbij de ene partner de andere overmatig idealiseert, gaan vaak gepaard met afhankelijkheid en macht.
10 tekenen dat jij je partner op een voetstuk plaatst
Een beetje geïdealiseerd worden kan goed zijn voor relaties, maar het wordt een probleem wanneer het tot grote machtsverschillen, egocentrisme en ongelijkheid leidt. Vraag jij je af of jij je partner op een voetstuk plaatst? Let dan op deze signalen.
1. Je partner heeft geen gebreken
Bewonder jij je partner zo erg dat je denkt dat deze geen gebreken heeft? Als je het gevoel hebt dat je geen enkel minpunt kunt vinden in het gedrag of de persoonlijkheid van je partner, dan is dit de eerste rode vlag om op te letten.
2. Je past je mening aan
Je hebt je mening geuit over een kwestie en je partner reageert met tegengestelde mening. Wat doe je? Verdedig jij je standpunt of pas je je argument aan om beter bij dat van je partner te passen? Als je het gevoel hebt dat je je partner niet wilt vervreemden door een tegenstrijdige mening aan te nemen, dan is het mogelijk dat jij je partner op een voetstuk hebt geplaatst.
3. Je partner wordt egoïstisch
Wanneer mensen het gevoel hebben ze op een voetstuk zijn geplaatst, kunnen ze de grenzen van deze persoonsverheerlijking gaan testen. Wordt je partner egoïstisch en wordt er geen rekening meer gehouden met je gevoelens of behoeften? Dan is het mogelijk dat je partner de grenzen van het voetstuk aan het testen is. Ze stoppen met ‘geven’ in de relatie omdat jij dat mogelijk maakt.
4. Je partner krijgt het benauwd
Op een voetstuk staan is niet makkelijk. In het begin voelt het misschien fijn, maar na verloop van tijd ga je toch wel een aardige verantwoordelijkheid voelen. Als je steeds te horen krijgt hoe geweldig je bent in alles wat je doet, heb je het gevoel dat je dus ook altijd aan deze ‘eisen’ moet voldoen. Als je partner aangeeft dat je de lat te hoog legt, dan is het waarschijnlijk dat jij je partner op een voetstuk plaatst.
5. Je laat over je heen lopen
Ben je bang om de ander van streek te maken? Dat jij iets zegt waardoor de ander slecht over je gaat denken? En zeg je daarom nooit ‘nee’, terwijl je dat wel zou willen? Wanneer alle beslissingen door je partner worden genomen en jij daar niets op in te brengen hebt, dan mag je ervan uitgaan dat jij je partner op een voetstuk plaatst.
6. Een ruzie is het einde van de wereld
Omdat je eigenlijk niets doet wat je partner zou afkeuren, komt het waarschijnlijk niet vaak voor. Maar als je dan wel een keer een ruzie hebt, voelt het als het einde van de wereld. Of beter gezegd: de wereld staat even stil. Niets anders doet er nog toe, omdat je bang bent dat dit een inleiding is op een relatiebreuk.
7. Je bent bang dat de relatie ooit zal stoppen
Het probleem met bewonderen is dat het een ongelijk speelveld creëert. Omdat jij je partner zo bewondert, ben jij degene die zich meer zorgen maakt om de ander kwijt te raken. Dat is vrij gebruikelijk wanneer je denkt dat een geliefde beter is dan jijzelf. Het gevolg is dat er vertrouwensproblemen in de relatie kunnen ontstaan.
8. Je bent de beste in overanalyseren
Omdat jij je niet gelijk voelt aan je partner kun je alles gaan overanalyseren. Je staat stil bij elk woord dat je tegen je partner zegt en elke avond lig je in bed te piekeren? Dat overdenken van elke denkbare situatie die met de relatie verband houdt is een teken dat jij je partner misschien wat te veel adoreert.
9. Je partner kan niets fout doen
Wanneer je je aangetrokken voelt tot iemand anders is het heel normaal om de ander een beetje te gaan idealiseren. In het begin van een relatie maakt iedereen zich eraan schuldig, ze noemen het daarom ook wel een roze bril waar je doorheen kijkt. In feite negeer je de mindere kanten van degene op wie je verliefd bent, omdat je verblind wordt door alle positieve kanten. Als je je partner op een voetstuk plaatst is dat niet anders. Het zorgt ervoor dat je partner niets fout kan doen in jouw ogen.
10. Je hebt constant bevestiging nodig
Laat je steeds zien dat je (bijna) alles voor je partner wil doen? Veel meer dan anderen ooit voor je partner zouden doen? Gewoon om die bevestiging te krijgen dat je goed genoeg bent? Als je ‘ja’ zou antwoorden op deze vragen, dan is de kans groot dat jij je geliefde op een voetstuk hebt gezet.
Iemand op een voetstuk plaatsen is iets wat we allemaal weleens doen. Er is ook niets mis mee om de mensen van wie je houdt boven anderen te plaatsen. Maar het is wel een probleem als jij je partner constant boven jezelf plaatst.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.