6 tekenen dat je nieuwe lover niet te vertrouwen is

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
6 minuten leestijd

Vertrouwen is een belangrijke zaak. Vertrouwen kun je hebben in dingen, maar zeker ook in mensen. Vertrouwen is een van de eerste eigenschappen die door mensen worden ontwikkeld. Reeds als klein kind leer je wat het is, wanneer je nog veel moet leren en op je ouders – en andere mensen – moet vertrouwen om verder te komen in het leven.

Soms gebeurt er echter iets waardoor je het vertrouwen in mensen verliest of dit een flinke deuk oploopt. Mensen die als kind met dit soort aangelegenheden te maken krijgen, kunnen daar later nog veel last van ondervinden. Maar ook op latere leeftijd kun je het vertrouwen in de medemens verliezen. Twijfel je daardoor of je nieuwe geliefde wel of niet te vertrouwen is?

6 tekenen je lover niet te vertrouwen is

Kun je er niet precies de vinger opleggen, maar heb je het gevoel dat je nieuwe liefde niet te vertrouwen is? Weet je niet zeker of diegene (on)betrouwbaar is? We hebben een aantal signalen voor je op een rijtje gezet waaruit je kunt afleiden dat de ander niet te vertrouwen is. Zo weet jij meteen waarop te letten. En let wel: vertrouwen is echt van essentieel belang in een relatie. Als het daarmee niet goed zit, is de relatie gedoemd te mislukken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Twee gezichten

Een belangrijk teken waaruit je kunt afleiden dat iemand niet te vertrouwen is, is dat iemand twee gezichten laat zien. Deze types doen aardig tegen je als ze tegen jou praten. Maar wanneer je weg bent, praten ze achter je rug om. En dan is het al een stuk minder aardig. Oftewel: ze roddelen erop los. Daar kom je vaak vanzelf een keer achter omdat andere mensen dit tegen je zeggen of omdat je diegene er zelf op betrapt.

2. Ander gedrag in gezelschap

Een ander teken komt voor de dag als mensen gezellig en leuk tegen je doen als je alleen met ze bent. Als ze echter in gezelschap van andere mensen zijn, doen ze net alsof jij niet meer bestaat. Of dan zeggen ze plotseling minder leuke dingen tegen jou. Dat is natuurlijk geen goed teken en duidt er zeker op dat iemand onbetrouwbaar is.

3. Gebrek aan empathie

Sommige mensen hebben een totaal gebrek aan empathie. Dit betekent dat zij zich niet kunnen inleven in de gevoelens van anderen en deze dan ook maar meteen platstampen als het zo uitkomt. Deze mensen zijn onbetrouwbaar te noemen, want als ze je bedriegen of lelijk over je spreken ten overstaan van derden, dan voelen ze geen enkele wroeging. Ze weten waarschijnlijk niet eens dat ze je hiermee pijn doen.

4. Geen geheimen kunnen bewaren

Als je je nieuwe lover iets vertelt dat andere mensen niet mogen weten, dan verwacht je dat dit niet verder wordt verteld. En al helemaal niet dat iedereen het binnen korte tijd weet. Neemt je lief het niet zo nauw met dat wat jij in alle vertrouwen aan hem of haar vertelt? Dan is deze persoon zeker onbetrouwbaar te noemen. Het gevolg is niet alleen dat je geheim is uitgekomen, maar ook dat je het vertrouwen in deze persoon verliest.

5. Geen rekening houden met een ander

Iemand die vaak afspraken op het nippertje afzegt en daarbij totaal geen rekening houdt met de ander, is ook niet te vertrouwen. Ze zien niet in dat ze de ander daarmee kwetsen en de gemaakte plannen in de war sturen. Onbetrouwbare personen hebben vaak narcistische trekjes en denken hoofdzakelijk aan zichzelf als ze iets doen of zeggen. Ze trekken alle aandacht naar zich toe en zijn nooit schuldig aan bepaalde dingen, volgens hun eigen idee dan toch.

Iedereen mag natuurlijk dingen voor zichzelf doen, maar het is daarbij niet de bedoeling de ander te kwetsen. Als mensen zich zo gedragen, weet je meteen zeker dat ze niet te vertrouwen zijn.

6. Altijd liegen

Tenslotte noemen we de mensen die niet alleen tegen een ander, maar ook tegen zichzelf liegen. Ze verdraaien verhalen, verzinnen dingen en gaan dit op den duur ook gewoon zelf geloven. Om een verhaal nog geloofwaardig over te laten komen, moeten ze zich in steeds meer bochten wringen. Op een zeker moment komen ze er niet meer uit, spreken ze zichzelf tegen en dan komt de aap een keertje uit de mouw. Dat is het moment waarop jij het doorhebt: dit is een leugenaar.

Deze mensen kun je niet vertrouwen, want ze proberen de ene leugen met een andere te verhullen. Gebruik je instinct als je denkt dat er iets niet klopt. Je kunt er de ander zeker mee confronteren. Als het je niet aanstaat wat er gebeurt of als er een vaag antwoord wordt gegeven, overweeg dan zeker de relatie te verbreken.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie