Emotionele verwaarlozing is een van de meest bekende vormen van kindermishandeling. Huilende baby’s die worden genegeerd, een dreumes die geen aandacht krijgt en de peuter die te maken krijgt met een gebrek aan interactie: ouders die op deze manier tekortschieten zijn schuldig aan psychische verwaarlozing.1
Als je denkt aan emotionele verwaarlozing, gaat je aandacht waarschijnlijk uit naar een van deze kinderen. Maar emotionele verwaarlozing komt niet alleen voor in ouder-kindrelaties, ook in relaties tussen volwassenen komt het voor. En omdat het geen fysieke littekens achterlaat, wordt deze vorm van verwaarlozing vaak over het hoofd gezien.
Volwassenen die in hun relaties emotioneel worden verwaarloosd, worden ongevoelig voor hun eigen gevoelens, voelen zich leeg en hebben het gevoel dat er iets ontbreekt in hun leven. Komt dit je bekend voor?
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Emotionele verwaarlozing in een relatie
Er is iets gebeurd wat je écht met je partner moet bespreken. Je komt thuis en vertelt wat voor impact dit op je heeft gehad. Alleen hoort je partner je wel, maar wordt er niet naar je geluisterd: het gaat het ene oor in, het andere uit. Alsof je gevoelens er niet toe doen. En was het maar waar dat dit eenmalig was. Het is niet de eerste keer dat zoiets je overkomt: het lijkt eerder een gewoonte.
Elke keer dat je een poging doet om je gedachten, emoties of mening met hem te delen, lijkt hij emotioneel niet beschikbaar. Het is alsof je tegen een muur praat. Maar het succes van de relatie draait niet alleen om de match in de slaapkamer en de fysieke intimiteit, we willen ook de emotionele connectie.
Het is dit grijze gebied waar de problemen beginnen in veel relaties tussen volwassenen. En als je niet beseft dat je emotioneel wordt verwaarloosd, is het moeilijk om deze emotionele barrière te doorbreken.
12 tekenen van emotionele verwaarlozing door je partner
In een relatie mag je van je partner verwachten dat hij of zij er voor je is. Niet alleen fysiek, maar vooral ook mentaal en emotioneel. Maar als deze steun ontbreekt, kan er sprake zijn van emotionele verwaarlozing. Dit zijn 12 tekenen en voorbeelden:
1. Je hebt nooit ruzie
Het klinkt als een sprookje: een relatie zonder meningsverschillen en woordenwisselingen. Alleen is dit niet in elke situatie zo positief als het lijkt. Want als je geen meningsverschillen hebt en niet meer “ruzie” maakt, dan kan het betekenen dat de emotionele betrokkenheid het dieptepunt heeft bereikt.
2. Je partner is liever alleen
Waarom heb je een relatie als je alleen wil zijn? Wie zal het weten, maar sommige mensen zonderen zichzelf af in de relatie. Zo is het mogelijk dat je partner liever alleen is, dan tijd doorbrengt met jou. Dus als je dan een avondje samen bent, dan zijn er excuses waarom dat niet kan. Of er zijn helemaal geen excuses en je partner sluit zich af, bijvoorbeeld door te gaan gamen.
3. Je bent niet degene waar je partner steun zoekt
Je partner zit met een dringende vraag, alleen wordt jou niets gevraagd. Keer op keer wijkt je partner uit naar anderen, om belangrijke en persoonlijke dingen mee te bespreken. Je wil graag je advies geven, maar het lijkt erop dat dat niet welkom is. Als je merkt dat je wordt overgeslagen als je partner steun nodig heeft, dan negeert hij de relatie met jou.
4. Er mist iets
Als slachtoffer van emotionele verwaarlozing is het goed mogelijk dat je gevoelens van leegte ervaart. Het is een gevoel dat komt en gaat; de ene keer voel je het in je maag, de andere keer in je borst. En hoewel iedereen dit weleens meemaakt, kan het ook een gevolg zijn van emotionele verwaarlozing, omdat je je daardoor niet meer verbonden voelt met je partner of de relatie.
5. De gesprekken zijn oppervlakkig
“Hoe was je dag schat?” Een vraag die je partner uit gewoonte aan je stelt, niet om écht te weten hoe je dag was. Valt het je op dat de gesprekken altijd hetzelfde zijn, geen diepgang hebben en niet verder reiken dan de oppervlakte? Dan is dit een teken van emotionele onverschilligheid.
6. Je bent ook niet meer fysiek intiem
Een partner die emotioneel niet meer betrokken is, zal ook minder tijd in de slaapkamer willen doorbrengen. Alleen om te slapen, meer niet. Je avances worden ontweken en de fysieke aantrekkingskracht is ver te zoeken. En als je ‘het’ nog doet, dan gebeurt het op de automatische piloot.
7. Je hebt een emotionele affaire
Wat je thuis niet hebt, zoek je buiten de deur. En zo kan het gebeuren dat je niet fysiek vreemdgaat, maar wel een emotionele affaire hebt. Je hebt iemand gevonden waarmee het klikt: een sterke connectie. Emotionele affaires zijn vaak het gevolg van een emotieloze relatie.
8. Je voelt je niet gewaardeerd
Een bosje bloemen of een nieuw luchtje; het zijn de simpele vormen van affectie die je vertellen dat je gewaardeerd wordt. Maar van dat alles is in je relatie niets te merken. In plaats daarvan word je gewezen op je gebreken en fouten. Het is alsof je niets goed kunt doen en zo begin je langzamerhand ook over jezelf te denken.
9. Je voelt je eenzaam
Eenzaam voelen in je relatie? Het kan. Zelfs als je elke dag een tandenborstel deelt, kun je je nog eenzaam en alleen voelen. In de meeste gevallen gebeurt dit als je iets mist in de relatie: een emotionele band.
10. Je krijgt de stiltebehandeling
Zowel mannen als vrouwen zeggen dat er niets mis is, terwijl er duidelijk iets aan de hand is. In plaats van te vertellen wat je partner voelt, word je genegeerd: de silent treatment. Door je te negeren om te laten merken dat hij of zij boos is, is een emotionele straf en een van de vele tekenen van emotioneel misbruik.
11. De relatie is onduidelijk
Wat verwacht je partner van jou en de relatie? Wanneer je het antwoord niet weet, dan ben je je niet op de hoogte van je partner’s behoeften. Dat kan betekenen dat je je partner hebt verwaarloosd, of dat je partner jou heeft verwaarloosd. En dit kan ertoe leiden dat je niet weet waar je staat in de relatie.
12. Je bent niet meer “jezelf”
Dankzij de radiostiltes, het kleineren en de afwijzingen heb je niet meer het gevoel dat je jezelf kunt zijn. Je bent niet in staat om jezelf uit te drukken zoals jij dat wilt. Je zit gevangen in een cel met onzichtbare tralies. En omdat je jezelf niet meer kunt uiten op een manier die jou jou maakt, ben je niet meer jezelf.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.
Beste mensen, ik ben net gescheiden van mijn man. Na een gruwelijk van 48 jaar en wij
liepen toen ook al 3 jaar, dat moest toen nog van vooral ZIJN ouders! Dus ik was 18 jaar toen
ik daar over de vloer kwam! Zeer zware tropen jaren waren het met hem, maar ook met die
vreselijke nadrukkelijke ouders! Nare mensen met een naar huwelijk ook! Ook zijn bazige en
gebekte zussen hebben het niet echt getroffen kwa relaties, maar dat lag hoofdzakelijk aan
hun eigenschappen! Ook dat over het paard getilde jongste broertje is kwa mens niet te harden!
Die vrouw van hem is net als ik was een alleen staande onbestorven weduwe! Door dat mijn
gezondheid niet al te best is heb ik nu voor mezelf gekozen! Dat bevalt me zeer goed!
In de twintig jaar van mijn relatie heb ik met 10 van de 12 kenmerken te maken gehad. En voordat ik dit stuk las twijfelde ik nog steeds of het wel verwaarlozing was. Nu twijfel ik niet meer. Hartelijk dank voor het verschaffen van duidelijkheid.
Hallo, ik ben een man, en ik voel me ook verwaarloosd. Huwelijk is nog geen 4 jaar, maar ik ken mijn vrouw nog steeds niet, want ze deelt niets met me. Ik moet keer op keer alles uit de kast halen voor wat vaak een 1richtings gesprek is. Er is geen betrokkenheid, we doen niets samen als ik dit niet push. Het enigste wat we samen doen is tv kijken, dag in dag uit, zelf bij mooi weer. Ik ben het moe. In de slaapkamer wordt er ook niets gezegd, enkel gesnurkt. Waar heb ik dit als jongeman aan verdient. Ik ben te romantisch om te scheiden….
Wat ik jammer vind is dat er niets gezegd wordt dat kenmerken van autisme bij de partner die niet deelt of er voor je is. Ik ben al zo lang getrouwd en miste zoveel maar bleef proberen en vechten en uitleggen. Nu pas besef ik dat autisme een rol speelt en hij niet begreep wat ik miste en het niet kon geven. Zelf als kind emotioneel verwaarloosd dus had zoveel behoeftes op emotioneel gebied. Nu snap ik waarom hij mijn problemen bij mij liet, ze aanhoorde en ik zei letterlijk wat ik hier las, het ene oor in en het andere uit hij deed er niks mee. Het leek onverschilligheid maar het was onmacht. Wat het voor mij niet minder eenzaam maakt! Ik was 17 toen ik voor het eerst bij hem thuis kwam en me er nooit bij horen voelen, geen warmte of hartelijkheid waar ik zo’n behoefte aan had. Zijn moeder had ws ook ass.
Ik begrijp niet helemaal waarom je autisme erbij haalt, dat staat naar mijn mening compleet los hiervan. Daarom kan het in jouw geval een combi zijn geweest.
Maar herken veel van de emotionele verwaarlozing, ik kom net uit een relatie die mij het gevoel gaf niets waard te zijn. Niet serieus genomen worden, mij niet belangrijk voelen, heel erg eenzaam. Ik ben blij dat ik nu weet wat het is. Vraag blijft nog wel, hoe herstel ik van zo”n relatie?
Ook ik heb bijna 4 jaar zo’n relatie gehad…we woonden niet samen want je raad het al, er waren geen gesprekken over de toekomst. Ik heb het wel ooit geprobeerd 2 maanden maar draaide op ellende uit. Was ook een groot deel narcisme.
Ik ben blijven ontkennen dat verwaarlozing ons grootste probleem was. Maar uiteindelijk is er geen andere keus meer. Er is geen diepgang in niks….op alles wat ik hier lees is wel van toepassing. De druppel die de emmer deed overlopen was een noodkreet naar hem (beide in ons eigen huis op dat moment)….dat ik tegen een hartritmestoornis aanliep voor de 2de keer. Maar deze keer liet hij me links liggen.
Heeft kort beantwoord via de app en leegde zijn telefoon weer neer om gezellig te gaan eten met zijn dochter. En hier een jongen van 13 paniek ging voelen want er moest een ambulance komen. Pas 2 uur na het gebeuren en ik inmiddels in het ziekenhuis wilde hij wel komen. Dit geweigerd…een taxichauffeur kan ook het werk doen. Dacht dat ik er wel aangewend was aan zijn houding, namelijk niet de eerste keer. Maar lukte niet om het te accepteren…ik ging het me visualiseren die avond.
Dat hij leest…kort antwoord en doet alsof er niks aan de hand was. Zijn dochter heeft dit bevestigd want die wist van niks. Het is niet alleen emotionele verwaarlozing het valt ook onder emotioneel partnergeweld. Ik ben helemaal klaar met hem…boos op mezelf soms dat ik al dit soort voorvallen geaccepteerd heb van hem. Blijkbaar ging het hem meer om tijdverdrijf….seks….trofywife voor feestjes enzv…maar deed alsof hij wel een soort toekomst zag met mij…maar had het kunnen weten.
Vanaf het begin was hij uit op een harmonieuze relatie 1 zonder ruzies die had hij in andere relaties al te veel gehad….ja medunkt wat hij deed toen ook al aan zware verwaarlozing heb ik later begrepen van die vrouw….moeder van zijn dochter. Hij zocht een monogame relatie….ja de relatie tussenons wel….maar hij was niet monogaam hoor….niet het lef het fysiek op te zoeken maar wel op andere manieren. Ik had echt net zo goed een relatie met een ijskast kunnen beginnen als je die opentrekt ligt er tenminste iets tussen wat wel fijn is….maar voor de rest een koude bedoeling.