Soa-check: hoe vraag je je partner om zich te laten testen?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Je hebt sinds een tijdje een leuke, nieuwe man of vrouw in je leven. Het verloopt vlotjes en opeens ben je al een honk verder. De volgende stap? Misschien willen jullie binnenkort wel voor het eerst met elkaar het bed delen? Zelf ben je altijd erg voorzichtig. Je hebt altijd veilige seks, niet veel bedpartners gehad, en laat je testen op soa’s wanneer het een keertje onveilig was. Maar hoe zit het bij je partner? Hoe kom je dit te weten?

We hebben allemaal seksuele voorlichting op school gehad en zijn bekend met de gevaren van soa’s. Verschillende soa’s kunnen diverse gevaarlijke consequenties voor je gezondheid hebben, dat weten we allemaal. Toch is er nog steeds een taboe rondom het gesprek over soa’s en kan het best moeilijk (of ongemakkelijk) zijn om het gesprek met je nieuwe partner te starten. Hoe doe je dat? Hoe vraag je je partner om zich te laten testen?

Waarom een soa-test?

Het gevaarlijke aan seksueel overdraagbare aandoeningen is dat ze niet altijd voor symptomen zorgen. Hierdoor kun je helemaal niet doorhebben dat je een soa hebt en het ondertussen aan iedereen doorgeven. Daarom is het slim om je regelmatig te testen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Heb je klachten of heb je onveilige seks gehad? Maak dan meteen een afspraak. Een afspraak voor een soa-test is makkelijk gemaakt via een gesprek met de huisarts of bij een gynaecoloog. Zij sturen je vervolgens door om een soa-test te doen. Deze test is altijd anoniem. Bij een soa-test worden vragen gesteld over je seksleven.

Positief getest?

Als een test positief is, zal een arts de behandeling starten. Tijdens de behandeling kun je geen seks hebben. Je wilt tenslotte niet je bedpartners besmetten. Als je positief getest bent, laat het dan altijd aan je recente sekspartners weten. Je kunt dit zelf doen, zowel persoonlijk als anoniem via PartnerWaarschuwing, maar je kunt dit ook je arts vragen om dit anoniem te doen.

De meeste soa’s kunnen gemakkelijk behandeld en genezen worden, als je er op tijd bij bent. In de ernstige gevallen kunnen soa’s heftige gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld onvruchtbaar worden en HIV kan in het ergste geval zelfs dodelijk zijn. Vandaar dat er ook veel aandacht uitgaat naar het krijgen van soa’s.

Hoe breng je het ter sprake?

Voordat jullie het bed gaan delen, ga je het natuurlijk liever niet hebben over soa’s. Dit kan soms een ongemakkelijk gesprek worden, omdat je het moet hebben over elkaar seksuele verleden. Het gespreksonderwerp soa’s kan de mood daardoor natuurlijk een beetje verpesten. Maar het is toch een gesprek wat je echt niet kunt overslaan, het gaat immers om jouw gezondheid en ook die van je partner.

Breng het gesprek ter sprake voordat je seks met elkaar gaat hebben. Je kunt dit uitstellen tot het moment dat jullie al in bed liggen. Maar het slimste is misschien wel om het vooraf te bespreken. Onthoud goed: als je partner moeilijk gaat doen over het testen, of je het idee hebt dat deze er niet eerlijk over is of zich niet wil laten testen, is dat het niet waard. Je eigen gezondheid staat altijd voorop.

7 Tips voor een goed soa-test gesprek

1. Maak een plan

Wanneer gaat dit soa-test gesprek plaatsvinden? Het eerstvolgende moment dat je je partner ziet? Of is het misschien fijn om dit even over de telefoon te doen? Als je het via de telefoon doet, kan dit soms de ongemakkelijkheid wegnemen. App of bel je partner als je je daar fijner bij voelt.

2. Bedenk hoe je het gesprek wil starten

Bedenk een openingszin. Hoe ga je dit gesprek starten? ‘Ga even zitten, ik moet je wat vragen…’, ‘Ik heb mij dus laatst laten testen…’ of ‘Ik heb het er laatst met een vriendin over gehad…’. Dit zijn allemaal verschillende ideeën hoe je dit soa-test gesprek kan starten.

3. Bedenk wat je gaat vertellen

Vervolgens is het ook handig om van tevoren al te bedenken wat je wilt gaan zeggen. Bedenk ook goed welke punten je zeker niet moet vergeten. Vertel bijvoorbeeld dat je het tot nu heel fijn vindt en tevreden bent over waar jullie relatie naartoe gaat. En ook dat je graag seks met hem of haar zou willen hebben, maar dat het erg belangrijk voor jou is dat het volledig veilig is. En dat kan natuurlijk alleen als beiden een soa-test hebben gedaan.

4. Bereid je voor op de reactie

Als het goed is, zou je partner een normale reactie moeten geven. We zijn tegenwoordig allemaal goed voorgelicht en iedereen weet van de gevaren van soa’s. Toch kan je partner anders reageren, waardoor het belangrijk is om je voor te bereiden op de verschillende soorten reacties.

Reageert je partner boos en vindt deze het belachelijk dat je dit vraagt? Of reageert je partner beledigd? En krijgt deze het gevoel dat jij denkt dat je partner het zomaar met iedereen doet? Het zou zomaar kunnen. Of je partner kan onverschillig reageren en zeggen dat het niet gaat gebeuren.

Wat je ook doet, blijf altijd bij je eigen standpunt. Jij wilt geen seks met iemand waarvan je niet 100% zeker bent dat deze persoon geen soa’s heeft. Reageert je partner kwaad, beledigd of vindt deze het een belachelijke vraag? Ga dan bij jezelf na of deze persoon het wel waard is en of je wel met zo’n iemand het bed wil delen. Als je al niet eerlijk en open over dit soort onderwerpen kunt zijn, hoe zal dit dan verder gaan in de toekomst?

5. Oefen het gesprek

Ben je zenuwachtig? Is dit de eerste keer dat je een soa-test gesprek met iemand gaat hebben? Of ben je bang voor de reactie? Wat handig is, is om dan het gesprek te oefenen. Dit kun je met jezelf doen voor de spiegel of neem het geluid op met je telefoon. Of doe dit met een vriend, vriendin of iemand anders die je vertrouwt. Door het gesprek alvast te oefenen, voel je je zelfverzekerder.

6. Geef je partner de nodige informatie

Is het gesprek helemaal goed verlopen en heeft je partner aangegeven dat graag een soa-test te willen doen? Geef je partner dan de nodige informatie mee. Of stel voor dat je samen een afspraak gaat inplannen, zodat het een gezamenlijk initiatief is. Zo ben je samen voorbereid en kun je het zo snel mogelijk achter de rug hebben.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie