‘Slachtoffers datingfraude in 2021 voor gemiddeld 30.000 euro opgelicht’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
3 minuten leestijd

Begin je te twijfelen aan de oprechtheid van een match zodra je gevraagd wordt om te beleggen? Baart het je zorgen dat je match niet wil videobellen? En als het dan wel een keer kan, is het niet meer dan een vage en gebrekkige video? Het zou zomaar om een oplichter kunnen gaan, want digitale criminelen gaan steeds geraffineerder aan het werk. Dat stelt de Fraudehelpdesk vast.

We weten dat oplichters, hackers en andere digitale boeven gebruik maken van nepprofielen om argeloze singles te misleiden. Maar de Fraudehelpdesk heeft vastgesteld dat deze criminelen steeds slimmer te werk gaan om slachtoffers van datingfraude te maken.

Schadebedrag stijgt naar 30.000 euro

Uit recente cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat slachtoffers van online datingfraude in 2021 voor gemiddeld 30.000 euro zijn opgelicht. Dit jaar waren er 544 meldingen van datingfraude met 218 slachtoffers. Zij werden voor bijna 7 miljoen euro opgelicht, wat neerkomt op een gemiddeld schadebedrag van 30.000 euro. Vorig jaar lag dit gemiddelde nog op 17.000 euro en het jaar ervoor op 14.457 euro. De Fraudehelpdesk gaat ervan uit dat het werkelijke aantal slachtoffers veel hoger ligt, omdat niet iedereen – uit schaamte – melding doet van datingfraude.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

“Niet iedereen laat zich meer in de luren leggen door een noodkreet om financiële hulp, en dus vragen oplichters niet altijd meer om geld, maar vertellen ze bijvoorbeeld quasinonchalant hoe ze zelf rijk van een bepaalde belegging werden”, zegt woordvoerder Tanya Wijngaarde tegen het AD. “Als hun slachtoffers nieuwsgierig worden en ook gaan beleggen, blijkt het hele fonds fake en is hun geld weg.”

Volgens Wijngaande zetten de criminelen niet meer alleen nepprofielen in, maar ook (nep)video’s. Het zijn deze video’s die in potentie een groot probleem kunnen vormen in de toekomst, omdat het soms moeilijk is om deze te onderscheiden van echte video’s – zoals het geval is bij ‘deep fakes’.

Wijngaarde zegt daarover: “Een van de manieren waarop je datingfraude kon herkennen, was dat de date niet per video gebeld kon worden. Nu doen oplichters steeds vaker of ze wel even kunnen videobellen ‘voor de verbinding er weer uit ligt’. Deze superkorte en vage filmpjes zijn waarschijnlijk gestolen van echte mensen.”

In het geval van deep fakes zijn de zorgen nog groter. De techniek wordt nu nog niet veel gebruikt om singles te misleiden, maar in de toekomst zal dit wel gebeuren. Wijngaarde: “We weten dat ‘deep fakes’, hyperrealistische nepfilmpjes, steeds makkelijker en goedkoper worden en fraudeurs zullen die techniek vroeg of laat zeker inzetten.”

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie