Singles in 2021: ‘Liefde belangrijker door pandemie’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

De pandemie heeft veel dingen veranderd. Het heeft ons geleerd dat we sommige dingen niet voor lief moeten nemen, maar ook heeft het onze kijk op liefde en relaties veranderd. Want als je single en aan het daten was, stond je voor krankzinnige uitdagingen tijdens de coronamaatregelen. Een dinnerdate was niet mogelijk, een drankje doen op het terras niet – voor het grootste deel van de coronacrisis was daten nauwelijks mogelijk.

Maar wat de coronacrisis vooral heeft veranderd? Dat het alles heeft vertraagd voor singles.
De pandemie dwong singles terug te keren naar de meer traditionele manieren: iemand leren kennen voordat het tot een fysieke afspraak komt. Het spel is veranderd. En volgens recent onderzoek van datingapp Lexa betekent dit dat liefde belangrijker is geworden voor singles. Het datingplatform deed afgelopen maand onderzoek onder 1.040 Nederlandse singles tussen de 18 en 49 jaar.

Het was niet makkelijk

Single zijn in 2020 en 2021 is waarschijnlijk de slechtste timing ooit. Een ruime meerderheid van de singles vond het moeilijk om alleen te zijn tijdens de lockdowns. Zo’n twee derde van de ondervraagden (67%) geeft aan dat het niet makkelijk was. Niet vreemd, aangezien het sociale leven op een laag pitje stond. En omdat er vrij weinig te doen was, werd duidelijk wat (of wie) er mist in ons leven.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Meer dan de helft van de ondervraagden is zich meer gaan richten op hun eigen geluk tijdens de pandemie. In vergelijking met de situatie van vóór de pandemie zijn er nu 35% meer singles die een verlangen naar liefde hebben, zo blijkt uit het onderzoek.

Datestress

De eerste keer in een kolkende massa van dansende mensen belanden is voor iedereen weer even wennen. Maar het zijn niet alleen de confrontaties met grote groepen mensen die in deze fase van de pandemie voor de nodige stress zorgen. Bijna de helft van de singles (47%) raakt al gestrest van het idee om weer te gaan daten – vaak benoemd als FODA, de Fear of Dating Again.

De pandemie heeft er ook voor gezorgd dat singles beter weten wat ze willen. Ze weten beter wat hun behoeften zijn in een relatie. En dat heeft er weer toe geleid dat ze kritischer zijn geworden over met wie ze afspreken. Bijna 4 op de 10 singles (39%) geeft aan hun matches beter te beoordelen voordat ze een eerste date overwegen. Met andere woorden: terwijl singles meer op zoek zijn naar liefde, zijn ze selectiever bij het kiezen van een relatiemateriaal.

Ware liefde

Sommige dingen veranderen echter nooit. Eén van die dingen is dat veel singles bang zijn om voor altijd alleen te blijven. Volgens het onderzoek zijn dat er nu zelfs meer dan ooit, met 58% van de singles weleens bang is nooit iemand te kunnen vinden. Maar gelukkig is ook bijna de helft van de singles van mening dat de ware ergens rondloopt. Ergens… want singles denken de ware niet makkelijk te vinden – 44% van de singles vreest nog heel veel te moeten daten voordat ze eindelijk ‘the one’ tegenkomen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie