6 signalen van relatieproblemen die hinten naar een donkere wolk

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
12 minuten leestijd

Er zijn veel signalen die op een slechte relatie duiden. Probeer je elkaar steeds vaker te ontlopen of ga je liever met vrienden op pad? Klaag je over de kleinste dingen en hecht je niet veel waarde meer aan intimiteit? Zulke dingen wijzen op serieuze relatieproblemen. Het is belangrijk om van iemand te houden, maar dit is niet altijd voldoende. Relaties veranderen namelijk. Het kan zijn dat wanneer het ‘nieuwe’ van de relatie af is, dit al snel gaat vervelen of zelfs irriteren.

Psychologen hebben aangegeven dat er verschillende signalen zijn die kunnen duiden op toekomstige relatieproblemen. Het is belangrijk om deze op tijd te ontdekken. Op deze manier kun je jouw relatie nog redden. De kleine ergernissen gaan namelijk om totaal iets anders, het grotere plaatje. Er is onvrede en deze moet opgelost worden.

Van alle relaties die stuklopen, doen de meeste dit na ongeveer 15 jaar. Een lange tijd. En achteraf denk je misschien dat je het wel aan zag komen. Maar… dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet waarop je moet letten. We geven je 6 signalen van relatieproblemen die hinten naar een donkere wolk.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Relaties veranderen

In het begin is een relatie vaak nog spannend. Deze spanning zorgt ervoor dat je je aangetrokken voelt tot een ander. Wetenschappers zeggen namelijk vaak dat het slim is om naar een pretpark te gaan op de eerste date. De spanning die je ervaart wanneer je in achtbanen zit, zorgt ervoor dat dit overslaat naar jouw date. Je raakt enthousiast van de spanning, die vervolgens overgebracht wordt naar de persoon waarmee jij op date bent. Spanning houdt de relatie dus draaiende.

Toch is het onvermijdelijk dat een relatie op een gegeven moment verandert. Het wordt allemaal wat gewoontjes en er is niets nieuws meer aan. Als je niet oplet kom je in een sleur terecht, waarbij iedere dag hetzelfde is. Heb je geen ideeën meer hoe je jouw relatie leuk kunt houden? Dan is dit vaak een teken dat er geen uitweg meer is. Het is namelijk erg belangrijk om ervoor te zorgen dat er chemie blijft tussen jullie twee.

Houden van is niet altijd genoeg

Vier bekende woorden die vaak gezegd worden in een relatie: ik hou van jou. Deze woorden betekent in het begin nog veel. Je zegt ze namelijk niet zomaar tegen iemand. Je meent het dus ook daadwerkelijk. De kans is groot dat je dit na enkele maanden of jaren een stuk vaker gaat zeggen. Maar, is houden van wel genoeg?

‘Ik hou van jou’ is gemakkelijk om te zeggen. We houden namelijk ook van onze ouders en vrienden. Toch is dit op een ander niveau. Je kunt nog steeds van jouw partner houden, maar dit is niet genoeg. Je houdt van de persoon en wil het beste voor diegene. Is dat alles? Dan betekent dit dat jouw relatie aan het afzwakken is. Naast houden van dien je namelijk ook verliefd te zijn. Je wilt graag bij die persoon in de buurt zijn en met niemand anders gelukkig worden. Houden van is dus niet altijd genoeg.

6 signalen van relatieproblemen

Nu we eenmaal begrijpen hoe relaties zich kunnen ontwikkelen, is het belangrijk om de signalen te herkennen. Er zijn namelijk een aantal signalen die duiden op serieuze relatieproblemen. Herken je deze? Probeer deze dan op te lossen of hak de knoop door. Is er maar één probleem of zijn de scheurtjes niet meer te lijmen? Deze signalen kunnen wijzen op relatieproblemen in de (nabije) toekomst.

1. Geen intimiteit meer

Het is voor stelletjes niet uitzonderlijk dat zij elkaar dag en nacht aan willen raken. Het liefste zitten zij tegen elkaar aan op de bank en kunnen zij geen genoeg krijgen van elkaar. Toch zijn er ook koppels die het voldoende vinden om een paar keer in de week intimiteit op te zoeken. Er bestaat dan ook geen norm waaraan jouw intimiteit moet voldoen volgens seksuologen. Het hangt vaak ook af van de fase waarin jouw relatie zit. In de eerste jaren is de intimiteit wellicht nog wat groter dan na een jaar of 10.

Wanneer er andere problemen zijn in jullie leven is er geen reden tot paniek, als de intimiteit even wat minder wordt. Stress is bijvoorbeeld een veelvoorkomend probleem. Je hebt even geen behoefte aan een ander en wil het graag zelf eerst op orde krijgen. Toch is het belangrijk om dit signaal in de gaten te houden. Intimiteit in bed versterkt bijvoorbeeld jullie band en verbondenheid. Is dit niet meer aanwezig in jullie relatie? Dan zou het kunnen dat er zich overkoepelende problemen afspelen.

2. Klagen over kleine dingen

Volgens verschillende onderzoekers kunnen kleine irritaties een relatie flink onder druk zetten. Houd je echt van elkaar? Dan maakt het niet uit als de ander de wc bril omhoog laat staan of zijn/haar bord een keer niet opruimt. Daar klaag je in eerste instantie dan ook niet over. Tenzij het zich blijft herhalen, want dan wordt het een probleem. Op een gegeven moment ga jij je irriteren aan deze kleine dingen.

Volgens jou is het namelijk maar een kleine moeite om even de wc bril naar beneden te doen. Je bent van mening dat de ander niets om jou geeft en daarom de wc bril maar omhoog laat staan. De kans is echter groot dat de ander er totaal niet bewust mee bezig is.

Probeer het dus op een rustige manier uit te praten en krop deze ergernissen niet op. Op de lange termijn werkt zeuren niet. Blijf je klagen over de kleine dingetjes? Dan zit er iets niet goed in jullie relatie en zal er een overkoepelend probleem zijn.

3. Zwijgen

Waarschijnlijk herken je de volgende situatie wel. Je gaat lekker uit eten of een dagje op pad. Daar zie je ergens een stelletje zitten dat nauwelijks tegen elkaar praat. Hebben ze vandaag een slechte dag of zitten ze altijd zo nietszeggend tegenover elkaar? Misschien hebben ze niets meer te bespreken met elkaar? Het ziet er ongemakkelijk uit. Maar, wat als jij ineens dit stelletje bent geworden?

Het is belangrijk om een emotionele band te hebben en nog belangrijker: te behouden. Het is mogelijk dat jullie veel tegen elkaar praten, maar deze gesprekken moeten ook wel eens de diepte in gaan. Iedereen kan praten over wat hij of zij die dag gegeten heeft of meegemaakt. Maar dat is niet het enige waarover je zou moeten praten. In een relatie is het van belang om intiem met elkaar te praten.

Sluit jullie humor wel op elkaar aan, of slaan jullie hier de plank mis? Het gaat namelijk al snel vervelen wanneer jullie gedachten niet op elkaar aansluiten. Zo kun je namelijk nooit een gesprek beginnen waarin jullie heen en weer blijven praten. Vervolgens zit je zwijgend tegenover elkaar, omdat je niet meer weet hoe je het gesprek draaiende kunt houden.

conflict ruzie

4. Ruzie maken

Over het algemeen is het maken van ruzie geen slecht teken. Het geeft namelijk aan dat jullie van elkaar houden. Maak je helemaal geen ruzie? Dan betekent dit dat jullie je niet veel aantrekken van de ander. Toch zijn er enkele manieren van ruzie maken die wel duiden op relatieproblemen.

  • Een ruzie die in de eerste minuten al ontzettend fel begint.
  • Het geven van harde kritiek tijdens een ruzie, bijvoorbeeld: “jij doet nooit…”
  • Minachtende opmerkingen naar elkaar tijdens de ruzie.
  • De een trekt een muur op en reageert niet meer op de ander.
  • Elkaar fysiek pijn doen tijdens een verbale ruzie.
  • Een ruzie niet bij kunnen leggen.

5. Ergernissen

Aan het begin van een relatie zijn er veel dingen die jij leuk vindt aan je partner. Bijvoorbeeld de grappige opmerkingen die hij of zij maakt. Ga jij je in een later stadium ergeren aan deze dingen? Vind jij bijvoorbeeld dat diegene totaal niet serieus kan zijn? Dan is de kans groot dat de relatie het niet overleeft.

Zo kun je het in het begin leuk vinden dat iemand jaloers is wanneer jij met iemand anders praat. Later kun jij dit juist als bezitterig gaan zien. In het begin van jullie relatie zag je zulke dingen waarschijnlijk nog door de vingers. Later niet meer. Ga jij je hier steeds meer aan ergeren? Bijvoorbeeld aan bezitterig gedrag, oneerlijkheid of onzekerheid? Dan moet jij je zorgen maken om je relatie.

6. Kritiek geven

Er zijn verschillende soorten van kritiek geven. Zo kun je kritiek geven op iemands gedrag, bijvoorbeeld door te zeggen dat hij of zij de volgende keer zijn troep op moet ruimen. Daarnaast kun je ook kritiek geven op iemand als persoon zijnde, bijvoorbeeld door te zeggen dat hij of zij altijd ontzettend bot is. Dit zijn de kleine dingen die grote druk zetten op de relatie.

Kritiek komt namelijk een stuk harder aan dan positieve dingen. Positieve pluspunten vinden we belangrijk en nemen we voor lief, terwijl we vaak niet gediend zijn van de benoeming van slechte eigenschappen. Wanneer jij of je partner alleen nog maar kritiek geeft en geen positieve dingen benoemt, dan is het goed mogelijk dat de relatie niet meer werkt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie