Serieuze relatie? Wat het is, wat het niet is en hoe je het kunt vinden

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
14 minuten leestijd

Relaties zijn soms onduidelijk. Dat besef je elkaar als je tussen de regels door probeert te lezen van elk ontvangen bericht van je liefje. Jullie delen memes, verhalen en af en toe spreken jullie ook samen af. Maar ergens knaagt er een vraag bij je: ‘Is dit het nou?’

Je geliefde is zorgzaam, attent, en jullie chemie is onmiskenbaar. Maar als je vrienden vragen of jullie iets serieus hebben, haal je je schouders op. Daarom vraag jij je ook af of dit luchtige, flirtende hoofdstuk een inleiding is naar een serieus verhaal met diepgang óf een kortverhaal dat elk moment afgelopen kan zijn. Laten we eens het eens hebben over wat een serieuze relatie eigenlijk inhoudt, wat het zeker niet is, en hoe jij zo’n relatie kunt krijgen.

Wanneer heb jij een serieuze relatie?

Een serieuze relatie is een relatie tussen twee mensen die verder gaat dan oppervlakkige interacties en casual daten. Het is een relatie waarin jullie allebei oprechte emoties, tijd en moeite investeren om een hechte band op te bouwen. Openheid, toewijding, respect en communicatie staan centraal.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

In een serieuze relatie ben je niet meer alleen een individu, maar maak je deel uit van een team. Je gaat samen door het leven, deelt vreugde en verdriet, en hebt oog voor elkaars behoeften. Het is een relatie waarin je je veilig voelt om jezelf te zijn, zonder oordeel of veroordeling. Een serieuze relatie gaat verder dan oppervlakkige liefde en draait om het opbouwen van een diepere connectie met je partner.

Het belangrijkste kenmerk van een serieuze relatie is dat je alleen maar oog hebt voor één persoon. Je hebt niet of nauwelijks belangstelling voor andere mogelijke relatiekandidaten of een snelle flirt. Het enige wat je wilt is deze persoon, iemand waarmee je oud mee wilt worden. Je hebt maar één doel voor ogen: een duurzame relatie met iemand waarmee je door dik en dun wil gaan, tot je samen grijs bent geworden.

In een serieuze relatie:
  • Staan jullie klaar voor elkaar, in goede en in slechte tijden.
  • Zijn jullie betrokken bij elkaars leven en houden rekening met elkaars behoeften.
  • Zijn jullie transparant en open naar elkaar toe.
  • Geven jullie elkaar de ruimte om te groeien en ontwikkelen als individu.

Als je een serieuze relatie hebt, begin je termen te horen als samenwonen, de kindervraag en het smeden van toekomstplannen. Dit komt niet zomaar uit je mond over als het bij een simpele crush blijft of een friend with benefits. Het gebeurt vanzelf als je het idee hebt dat deze persoon meer voor je betekent dan een voorbijgaande verliefdheid. Dan gaan de gesprekken op een gegeven moment over het vinden van een huis voor jullie samen. Of over de vraag of jullie kinderen willen, hoe veel en wanneer. Of wat jullie in de toekomst nog zouden willen doen samen, zoals mooie reizen maken of misschien zelfs in het buitenland wonen.

In een serieuze relatie zit je ook niet in met het wereldkundig maken van je romance. Samen uit, samen thuis – zo simpel ligt het. ‘Wij’ en ‘ons’ worden onderdeel van je nieuwe vocabulaire, waar je eerst nog ‘ik’ en ‘mijn’ gebruikte. Je lief aan je vriendenkring en familie introduceren en vervolgens onderdeel maken van jouw inner circle, het voelt allemaal natuurlijk. En dat allemaal met een trotse glimlach – jullie zijn immers een team.

Hoe herken je een serieuze relatie?

Een serieuze relatie herken je aan de diepgang en de mate van betrokkenheid. Het gaat verder dan oppervlakkig flirten en daten. Het is meer dan dat, veel meer. Je voelt een sterke emotionele connectie en je kunt jezelf volledig openstellen. Jullie delen niet alleen de leuke momenten met elkaar, maar kunnen ook moeilijke gesprekken voeren en conflicten op een volwassen manier oplossen.

Een serieuze relatie gaat ook verder dan alleen fysieke aantrekkingskracht. Het gaat om een dieper begrip van elkaars persoonlijkheid, waarden en doelen in het leven. Je voelt je veilig en geborgen bij je partner, en kunt jezelf zijn zonder angst voor afwijzing. Er is een wederzijds wens om samen te groeien en te investeren in de relatie.

Kenmerken
  • Sterke emotionele verbinding
  • Vertrouwen, respect en openheid
  • Samen doelen nastreven
  • Bereidheid om te investeren in de relatie
  • Volwassen communicatie en conflictbeheersing

Als je deze kenmerken ziet in jouw relatie, kun je er zeker van zijn dat je een serieuze relatie hebt. Maar onthoud, een serieuze relatie is een voortdurende inspanning en vereist dat beide partners blijven werken aan de groei en het onderhoud van de relatie.

Niet-serieuze relaties

Er bestaan natuurlijk ook van die relaties waarvan je zegt: ‘Nah, niet echt serieus’. Maar, soms zit je best wel een tijdje vast aan dezelfde persoon en dan zou je kunnen zeggen dat het toch een soort van ‘relatie’ is. Wat is het dan? Laten we een paar typische voorbeelden bekijken.

Friends with benefits

Neem nou de welbekende ‘friends with benefits’-situatie, of afgekort FWB. Dat is wanneer twee mensen denken: ‘Laten we elkaar af en toe niet alleen emotioneel, maar ook fysiek ‘steunen’’. Prima deal, zolang jullie allebei daarmee instemmen. Jullie zijn het er beiden over eens dat het geen serieuze relatie is, maar een manier om elkaars behoeften te vervullen.

Het gevaar van friends with benefits is dat één van jullie beiden toch gevoelens krijgt die verder gaan dan vriendschap. Dit kan leiden tot jaloezie, als de ander iemand ontmoet waar hij of zij een liefdesrelatie mee krijgt, waardoor het friends with benefits concept verandert in ‘alleen vrienden’. Daarom zijn er regels waar je je aan moet houden bij deze relatievorm, want anders werkt het niet.

Een scharrel

En dan heb je die groep die écht geen zin heeft in vastigheid. Die mensen die snel de kriebels krijgen als ze te lang bij dezelfde persoon hangen, of die het idee hebben dat ze de loterij missen als ze zich settelen. Deze mensen zijn vaak scharrel-koningen en -koninginnen: losse flodders zonder veel diepgang, vooral gebaseerd op lichamelijk contact.

Zie je het voor je? Eerst een avondje losgaan op de dansvloer en dan samen de nacht doorbrengen, om vervolgens elkaar weken niet te appen of alleen maar als je weer wil stappen. En ook dat is helemaal prima, zolang jij en je scharrel hetzelfde liedje willen zingen. Maar dat is dus ook geen serieuze relatie.

Als een van jullie toch serieus wordt? Tja, dan wordt het een beetje een gecompliceerde dans. Misschien word je zelf wel hoteldebotel op diegene die je eigenlijk als een scharrel zag. Als dat gevoel niet wederzijds is, dan zit je daar mooi met een gebroken hart. Dat is nog eens een plot twist die je liever in films ziet dan ervaart.

De platonische relatie

Dan is er ook nog de platonische relatie – dat is als een unicorn onder de relaties. Sommige mensen geloven gewoon niet dat je puur vriendschappelijk kan zijn met iemand op wie je in theorie zou kunnen vallen, of je nu hetero bent of gay. Maar er zijn echt mensen die hun platonische vrienden niet zouden ruilen tegen hun gewicht in goud.

Platonische vrienden kunnen heel waardevol zijn omdat ze vaak beter in staat zijn om de tand des tijds te doorstaan dan andere relatievormen. Als je met iemand een puur platonische relatie hebt, dan maakt het vaak niet uit als jullie elkaar een hele tijd niet zien door omstandigheden. Als jullie elkaar daarna weer treffen, pak je de draad vaak op alsof jullie elkaar een week geleden nog hebben gezien.

Ook zijn platonische vrienden of vriendinnen vaak heel nuttig om dingen mee te bespreken die je niet met je geliefde of familie bespreekt. Vaak hebben ze een verhelderende kijk op zaken en kunnen ze je daardoor prima helpen bepaalde problemen het hoofd te bieden.

Opbouw van een serieuze relatie

Een serieuze relatie begint vaak met een periode van kennismaken en elkaar beter leren kennen. Dit is de eerste fase van een relatie, ook wel bekend als de kennismakingsfase. Vervolgens komt de fase van verdieping, waarin jullie de relatie verder ontwikkelen en naar een dieper niveau gaan. Ten slotte is er de overgang naar een serieuze relatie, waarin jullie samen geruisloos overgaan op een serieuze relatie.

Eerste stadia van een relatie

De kennismakingsfase is een spannende tijd waarin jullie elkaar beter leren kennen. Jullie gaan op dates, voeren interessante gesprekken en ontdekken steeds meer over elkaars interesses, waarden en doelen in het leven. Dit is de tijd waarin jullie de basis leggen voor een sterke band en een diepgaande connectie.

Tijdens de fase van verdieping groeit jullie relatie verder. Jullie gaan meer tijd met elkaar doorbrengen en leren elkaars gewoonten, routines en eigenaardigheden kennen. Jullie delen steeds meer met elkaar en creëren mooie herinneringen. Deze fase is cruciaal voor het opbouwen van vertrouwen en het versterken van de band tussen jullie beiden.

Overgang naar serieuze relatie

Op een gegeven moment kan er een punt komen waarop jullie besluiten om de relatie een serieuze wending te geven. Dit kan gebeuren wanneer jullie het gevoel hebben dat jullie klaar zijn voor meer commitment en toewijding. En ja, dat kan een spannende stap zijn, omdat jullie nu voor langere tijd samen willen blijven en een toekomst samen willen opbouwen.

De overgang naar een serieuze relatie gaat vaak gepaard met het bespreken van toekomstplannen. Jullie praten over wat jullie verwachten van de relatie en wat jullie doelen zijn op zowel persoonlijk als gezamenlijk vlak. Jullie maken afspraken over hoe jullie de relatie willen vormgeven en hoe jullie eventuele uitdagingen willen aanpakken.

Hoe krijg ik een serieuze relatie?

Goed punt. Daar zijn dus genoeg manieren voor. Je komt de ware misschien tegen tijdens het hossen op een festival, terwijl je je in het zweet werkt op de sportschool, of wanneer je beide fanatiek bezig bent met een knutselhobby. En dan die koppelaars in je vriendengroep, die jou en je potentiële liefde samen uitnodigen voor een borrel. Het schijnt dat veel liefdesbloeiers elkaar ook op de werkvloer vinden.

Is Cupido in jouw buurt z’n pijlen kwijt? Geen stress. De wondere online wereld staat voor je open. Waar online daten vroeger net zoiets was als je sokken in de soep laten vallen, is het nu cool om jouw digitale liefdesverhaal te delen. Zit je niet te wachten op ongevraagde berichtjes waar ‘goeiemorgen’ vervangen is door ‘zin in…’? Dan is het verstandig om je op een datingapp te storten die de serieuze toon aanslaat. Daar vind je – met wat swipes en kliks – mensen die hetzelfde liedje als jij willen zingen: samen hand in hand door het park struinen, ‘voor altijd en eeuwig’ en meer. Dit zijn ze:

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie