Zenuwachtig voor de eerste ontmoeting met de schoonouders? Maak je geen zorgen, het is heel normaal. Waarom? Nou, ten eerste is er die druk om een goede indruk te maken. Je wilt dat ze je leuk vinden en denken dat je een goede match bent voor hun zoon of dochter. Dat is al genoeg om je hart sneller te laten kloppen, toch?
Dan is er nog die gedachte aan het onbekende. Je weet niet precies wat je kunt verwachten, welke gespreksonderwerpen geschikt zijn, of hoe ze zullen reageren op jou. Het voelt als een sprong in het diepe, en dat kan behoorlijk spannend zijn. Bovendien is er die onzekerheid over hoe je partner zich zal gedragen tijdens de ontmoeting. Je hoopt dat ze je zullen steunen en dat alles soepel zal verlopen. Daarom voelt het voor jou als een belangrijk moment in je relatie, en dat brengt van nature wat zenuwen met zich mee.
19 tips voor schoonouders ontmoeten
Het is spannend om de schoonouders voor de eerste keer te ontmoeten. Maar onthoud, ze zijn waarschijnlijk net zo nerveus als jij. Het draait allemaal om het opbouwen van een positieve relatie en uiteindelijk zal de spanning plaatsmaken voor vertrouwen en comfort. Uiteindelijk willen ouders niets liever dan een leuke en betrouwbare partner voor hun zoon of dochter. Dit zijn 19 tips om die eerste ontmoeting met de ouders onvergetelijk te maken.
1. Kies je outfit zorgvuldig
Als de eerste ontmoeting tijdens een etentje plaatsvindt, kleed je dan passend aan. Kies kleding die geschikt is voor de gelegenheid. Ga niet overboord met parfum of make-up, maar neem vooral een warme glimlach mee.
2. Wees punctueel
Laten we eerlijk zijn, niemand houdt van wachten. Dus zorg ervoor dat je op tijd bent. Als je te laat komt, kan dat de indruk wekken dat je niet echt serieus bent of dat je hen niet serieus neemt. Punctualiteit toont respect voor iemands tijd en laat zien dat je betrouwbaar bent.
3. Breng een klein cadeautje mee
Een klein gebaar van waardering kan wonderen doen. Het hoeft niets groots te zijn, maar laat zien dat je de ontmoeting waardeert. Een flesje wijn voor bij het eten, een bijgerecht die je zelf hebt gemaakt of een speciaalbiertje voor vader als hij daarvan houdt.
4. Doe je huiswerk
Ga niet onvoorbereid het gesprek in met de ouders. Vraag van tevoren wat wel en niet besproken kan worden om ongemakkelijke situaties te vermijden. Vermijd gevoelige onderwerpen waar je een sterke mening over hebt. Houd het gesprek licht en luchtig. Als je al wat weet over de ouders, gebruik die informatie dan om het gesprek soepel te laten verlopen.
5. Respecteer hun regels en tradities
Elk gezin heeft zijn eigen regels en tradities. Hoe apart ze ook kunnen zijn, toon respect voor deze gewoonten, zelfs als ze anders zijn dan die van jouw eigen familie.
6. Geef een stevige handdruk
Een goede handdruk geeft meteen een positieve indruk. Het toont zelfvertrouwen en respect. Niet te slap, niet te stevig, gewoon precies goed.
7. Stel vragen
Deze ontmoeting is geen interview of sollicitatiegesprek. Ze willen jou leren kennen, maar je hoeft jezelf niet te bewijzen. Zie het als een kans om de mensen te ontmoeten die je geliefde hebben opgevoed. Het is ook een kans om meer te weten te komen over de persoon met wie je je leven wilt delen. Stel zelf vragen en toon interesse in wat ze te zeggen hebben.
8. Vermijd politieke of religieuze discussies
Sommige onderwerpen kunnen snel tot conflicten leiden. Het is verstandig om politieke en religieuze discussies te vermijden, tenzij je zeker weet dat ze er open voor staan om te discussiëren. Maar beter begin je er niet aan.
9. Vraag naar hun levensverhalen
Mensen houden van praten over hun leven. Vraag naar hun ervaringen, herinneringen en avonturen. Dit kan fascinerende gesprekken opleveren en meteen een leuke band creëren. Hetzelfde geldt voor passies en interesses. Vraag naar wat hen enthousiast maakt, en als je echt geïnteresseerd bent, kan dit boeiende gesprekken opleveren.
10. Geef complimenten
Iedereen houdt van complimentjes, zelfs ouders. Ze weten dat hun kind geweldig is, maar het is altijd leuk om dat van anderen te horen. Geef complimenten over hun zoon of dochter, maar wees ook attent op andere dingen. Let er wel op dat je niet overdrijft, zodat het niet lijkt alsof je slijmt.
11. Vermijd telefoongebruik tijdens het gesprek
Tijdens het gesprek met je schoonouders is je telefoon even niet belangrijk. Kijken naar je telefoon kan onbeleefd overkomen. Richt je aandacht op de schoonouders in plaats van op je digitale wereld.
12. Denk positief
De gedachte aan het ontmoeten van de ouders kan soms wat zenuwslopend zijn, maar ga er niet vanuit dat ze je zullen beoordelen of kritisch zullen zijn. Ze willen gewoon een goede partner voor hun kind, niets meer. Verwacht dat ze je graag willen ontmoeten en nieuwsgierig zijn naar de persoon waar hun zoon of dochter zo enthousiast over is. Ga ervan uit dat het een positieve ervaring zal zijn.
13. Wees oprecht en authentiek
Het klinkt misschien cliché, maar wees gewoon jezelf. Je schoonouders willen de echte jij leren kennen, niet een geacteerde versie. Oprechtheid straalt vertrouwen uit en legt de basis voor een goede relatie die mogelijk nog vele kan zal standhouden.
14. Let op je lichaamstaal
Woorden vertellen slechts een deel van het verhaal. Je lichaamstaal spreekt vaak luider. Let op je houding, gezichtsuitdrukkingen en gebaren. Een open en vriendelijke lichaamstaal laat zien dat je comfortabel bent met wie je bent en dat zien de schoonouders graag. Laat je zenuwen niet de overhand nemen, ook al vind je het superspannend. Een gezonde dosis zelfvertrouwen straalt positieve energie uit.
15. Wees open en luister goed
Openheid is de sleutel tot een succesvolle ontmoeting. Luister actief naar wat ze te zeggen hebben, stel vragen en deel oprecht je gedachten. Een open gesprek bevordert de connectie. Oogcontact is daarbij een krachtige manier om te laten zien dat je eerlijk bent. Het laat zien dat je volledige aandacht hebt voor wat ze zeggen en dat je bereid bent om echt contact te maken.
16. Praat niet te veel over jezelf
Natuurlijk willen ze jou leren kennen, maar overdrijf dat niet. Het gesprek zou een balans moeten zijn tussen geven en nemen. Luister ook naar hun verhalen en ervaringen. Het helpt dus veel als je zelf meer vragen stelt dan vragen beantwoordt.
17. Toon initiatief
Dit is het moment om jezelf van je beste kant te laten zien. Wacht niet tot anderen bedanken voor het etentje; wees de eerste om je waardering uit te spreken. Als er tafels moeten worden opgeruimd, bied dan aan om te helpen. Een eenvoudig maar doeltreffend gebaar. Laat zien dat je attent en behulpzaam bent, en niet alleen maar achteroverleunt.
18. Toon waardering voor het eten
Als er één ding is waar mensen trots op zijn, is het hun kookkunsten. Toon oprechte waardering voor het eten dat ze hebben bereid. Het is een teken van respect.
19. Bedank voor de gastvrijheid
Aan het einde van de ontmoeting, vergeet niet om je schoonouders te bedanken voor hun gastvrijheid. Zeg dat je het leuk vond om de ouders te ontmoeten en dat je er al een tijdje naar uitkeek. Bedank ze voor de tijd die ze met je hebben doorgebracht.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.