Ruzie met je vriend of vriendin goedmaken? Volg deze 9 stappen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Maak je veel ruzie met je partner en vinden jullie het beiden lastig om een ruzie uit te praten? Als je aan bepaalde gedragspatronen gewend bent geraakt, kan het wat oefening vergen voordat je klaar bent om beter samen te werken. Het is lastig om op een constructieve en kalme manier te praten wanneer je het oneens met elkaar bent. Dat weet iedereen. En daarom zeggen ze ook: relaties zijn altijd werk in uitvoering.

9 stappen om de ruzie goed te maken

Ruzies en discussies komen voor in elke relatie. Een zekere mate van conflict kan zelfs gezond zijn. Waarom? Omdat het betekent dat beide personen in de relatie zich kunnen uiten, in plaats van dat ze alles binnenhouden en de emoties opkroppen. Maar als je constant ruzie met je vriend of vriendin hebt en over elk onderwerp een meningsverschil hebt, kan het zijn tol gaan eisen in de relatie.

Het is in elke relatie van cruciaal belang om te leren hoe je meningsverschillen op een constructieve manier kunt aanpakken. Conflicten zijn onvermijdelijk: het gaat om hoe je ermee omgaat. We leggen je 9 stappen uit waarmee je een ruzie kunt goedmaken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Ontdek waarom je ruzie maakt

Ruzie is vaak slechts het symptoom, niet het probleem. Het is belangrijk om te ontdekken waar de ruzie echt over gaat of wat precies de oorzaak is. Als je merkt dat jij en je partner vaak ruzie maken over dezelfde dingen, is het belangrijk om tot de oorzaak van het conflict te komen.

Gaat het niet over iets diepers dat je dwars zit? Is het een eigenschap van de ander? Is er iets waar je je zorgen over maakt? Zijn er recente veranderingen in jullie leven geweest die een van jullie extra onder druk zet?

Denk hierbij aan kinderen, verhuizen, financiële problemen of werkdruk. Heeft er zich een incident voorgedaan of spendeer je minder quality time met elkaar? Kijk verder dan de emoties en kijk naar de bredere context van de situatie.

2. Praat erover

Om achter de oorzaak van de ruzie te komen, is het van belang dat je samen met je partner gaat praten. Praat rustig en constructief over wat het met de ander doet. Vraag naar de gevoelens en koppel het los van de situatie. Dit kan heel moeilijk zijn als je je emotioneel voelt, maar het is erg belangrijk.

3. Kies een geschikt moment om te praten

Een ruzie kan ervoor zorgen dat de emoties hoog oplopen. Kies daarom voor een geschikt moment om te praten over de ruzie. Het kan verstandig zijn om later op het onderwerp terug te komen, als jullie allebei gekalmeerd zijn. Zorg er ook voor dat je er allebei echt de tijd voor het gesprek neemt en dat je je alleen op het gesprek kunt focussen. Doe dit dus niet wanneer er iemand op het punt staat om naar werk te gaan of wanneer een televisie de aandacht afleidt.

4. Start het gesprek met iets positiefs

Hoe boos of verdrietig je je ook voelt, start nooit een gesprek met een sarcastische of kritische opmerking. Het kan handig zijn om te beginnen met iets positiefs te zeggen. Vertel bijvoorbeeld dat je veel van je partner houdt of veel om hem of haar geeft. Vanuit dat startpunt kun je vervolgens vertellen wat je dwars zit. Maar doe dat wel vanuit je eigen gevoelens en perspectief.

5. Probeer de dingen vanuit het perspectief van je partner te zien

Om ervoor te zorgen dat een gesprek goed verloopt, is het van essentieel belang dat beide personen gehoord worden. Het kan verleidelijk zijn om je punt duidelijk te willen maken, maar als je dingen wilt oplossen is het belangrijk dat je de tijd neemt om ook te horen wat je partner te zeggen heeft. Je partner kan namelijk een heel ander perspectief hebben.

Het perspectief van de ander moet je leren begrijpen als je achter de oorzaak van het probleem wilt komen. Probeer elkaars gevoel te valideren door te zeggen dat je zijn of haar kant begrijpt. Je partner zal zich gehoord voelen, waardoor het gesprek constructief verder kan verlopen.

6. Spreek vanuit ‘ik’ en niet vanuit ‘jij’

Door constant vanuit de ik-vorm te praten, zorg je ervoor dat je partner minder het gevoel heeft aangevallen te worden. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen emoties. Vermijd zinnen als ‘Jij luistert nooit’ en zeg in plaats daarvan ‘Ik voel me niet gehoord’.

7. Wees bereid om een compromis te sluiten

Een compromis sluiten is vaak de enige manier om tot een oplossing te komen. Als jullie allebei stevig aan je standpunt vasthouden, zal de ruzie eindeloos doorgaan. Alleen door compromissen te sluiten kun je verder gaan. Regelmatig compromissen sluiten hoort nu eenmaal bij het hebben van een gezonde relatie. Je kunt het namelijk nooit altijd met elkaar eens zijn.

8. Vermijd minachting

Gebruik geen minachting, sarcasme en zet de ander nooit voor schut. Naast dat het erg kinderachtig is helpt het de relatie niet. Sterker nog, je vernedert en kleineert de ander er alleen maar mee. Als dat gebeurt, kom je nooit tot een volwassen en constructief gesprek. En van goedmaakseks zal er dan al helemaal geen sprake zijn.

9. Vermijd kritiek

Wanneer je een ruzie uitpraat is het erg belangrijk dat je de ander zo min mogelijk bekritiseert. Door nog meer negatief commentaar te geven, bovenop het huidige probleem, kom je niet verder. Het enige dat je ermee bereikt is dat de ander zich aangevallen en bedreigd voelt. Dit gedrag zorgt vaak voor een defensieve reactie, waardoor je niets opschiet.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie