Rode vlaggen: waarom mensen ze negeren in nieuwe relaties

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

Op een gegeven moment komt het besef: je was verblind door de liefde. Je dacht dat je nieuwe lover een schat was, maar het bleek een gemenerik. Je was ervan overtuigd dat je een verantwoordelijk iemand had ontmoet, totdat je erachter kwam dat de rekeningen niet betaald werden. En je dacht dat je partner goed voor zichzelf zorgde, maar ook dat bleek niet het geval te zijn.

Je partner leek perfect toen je aan het daten was, maar nu begin je spijt te krijgen als blijkt dat deze persoon bijna het tegenovergestelde is. Is het gewoon zo’n geweldige acteur of actrice? Of heb je alle rode vlaggen genegeerd?

Het kan zowel verdrietig of geruststellend zijn om te weten dat bijna iedereen dit een keer meemaakt. Alle relaties bereiken die fase ooit een keer, waarin je reflecteert op de relatie die je hebt. Maar terwijl sommige mensen tot de conclusie komen dat ze de juiste keuze hebben gemaakt, zijn anderen daar niet zo zeker van. En op dat punt begin je dingen te denken als:

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

  • “Maar dit heb ik niet gewild.”
  • “Dit is niet waar ik mij voor heb aangemeld.”
  • “Hoe ben ik hierin beland?”
  • “Heb ik de rode vlaggen gemist?”

11 rode vlaggen in relaties

Wanneer het niet goed gaat met een relatie is het normaal om erover na te denken en je af te vragen of er rode vlaggen waren die zeiden dat je partner geen goede match zou zijn. Heb je ze gemist? Niet goed opgelet? Of bewust genegeerd? Psychotherapeut Sharon Martin zegt tegen PsychCentral dat dit 11 veelvoorkomende rode vlaggen zijn:

  1. Onvermogen om conflicten op te lossen.
  2. Beheersend gedrag of een gebrek aan vertrouwen.
  3. Je hebt niet het gevoel dat je volledig jezelf kunt zijn.
  4. Je vrienden en familieleden hebben hun zorgen geuit over je partner of relatie.
  5. Je geeft toe in plaats van compromissen te sluiten.
  6. Moeite met het delen van gevoelens – jij of de ander.
  7. Je vrienden, interesses of doelen opgeven.
  8. Druk om te snel te serieus te worden.
  9. Liegen of vertrouwensbreuk.
  10. Misbruik van welke aard dan ook – emotioneel, verbaal, fysiek, seksueel, financieel.
  11. Symptomen van mentale of fysieke gezondheidsproblemen.

Niemand wil met iemand daten die de neiging heeft om te bedriegen. Ook willen de meesten van ons niemand daten die niet eerlijk is en veelvuldig liegt. Iemand die geregeld vreemdgaat in relaties is ook geen ideale partner. Een rode vlag is een signaal dat je partner één van die neigingen heeft, ondanks dat je partner zijn of haar best doet om die neiging te verbergen. Onderzoek zegt dat we deze rode vlaggen zien in onze partners, maar dat we ze ook vaak negeren. Waarom we dat doen?

Waarom we rode vlaggen negeren

Lawrence Josephs, professor psychologie van de Adelphi University, zegt tegen PsychologyToday dat het al begint bij de eerste ontmoeting. “We zetten ons beste beentje voor als we met iemand gaan daten, omdat we een goede eerste indruk willen maken als we hopen op een tweede date”, zegt Josephs. “We doen ons best om een ​​geïdealiseerd beeld van onszelf te presenteren en hopen dat onze dates die geïdealiseerde zelfpresentatie onweerstaanbaar vinden.”

Volgens onderzoek is de eerste indruk bepalend voor het verloop van een relatie. Dit wordt het ‘primacy effect’ genoemd – de eerste gebeurtenis in een reeks gebeurtenissen onthoud je het best. In feite beoordeel je een date op basis van die eerste indruk en dit kleurt alle toekomstige oordelen over diezelfde persoon.

“Zodra we een eerste indruk vormen van iemand met wie we aan het daten zijn, treedt er iets op dat ‘bevestigingsbias’ wordt genoemd”, vertelt Josephs. “We zoeken selectief naar bewijs van alles dat onze eerste indrukken bevestigt. En als we twijfels hebben, laten we onze vrienden bevestigen en valideren wat we al geloven over onze nieuwe geliefde.”

Alles wat niet strookt met de eerste indruk wordt genegeerd of in twijfel getrokken. Selectief negeren we alles wat niet overeenkomt met de eerste indruk, ook de rode vlaggen. Je begint bijvoorbeeld excuses te maken voor alles wat niet past in het geïdealiseerde beeld dat je hebt van de persoon op wie je verliefd begint te worden. Waarom je dat doet? Omdat je het beeld van je ideale partner wilt behouden.

De vooroordelen die je hebt over je nieuwe geliefde worden aangedreven door het beeld dat je in stand wilt houden. Je wilt graag geloven in het geïdealiseerde beeld dat je hebt gevormd van je geliefde. Daar heb je een goede reden voor, want je bent het zat om single, eenzaam en seksueel gefrustreerd te zijn. Je hebt dus alle reden om te geloven in het geïdealiseerde beeld dat je nieuwe liefde portretteert.

Rode vlaggen interpreteren

Ondanks het feit dat we de rode vlaggen kunnen zien, wordt er niet altijd naar gehandeld. Josephs zegt dat het probleem is dat we allemaal overtuigingen hebben die van invloed zijn op hoe we de rode vlaggen interpreteren. En deze overtuigingen zorgen ervoor dat de rode vlaggen niet meer zo rood zijn of een andere kleur krijgen. Eén van die overtuigingen is dat mensen ‘te repareren zijn’.

Josephs: “De veronderstelling is dat er aan relaties gewerkt moet worden en als je eraan werkt, kunnen mensen veranderen. Dus, rokkenjagers kunnen monogaam worden, misbruikers kunnen aardig worden, narcisten kunnen empathie verwerven en verslaafden kunnen herstellen. Datingpartners zijn ruwe diamanten en als je ze genoeg poetst, zullen ze helder schijnen naar jouw smaak.”

Een andere overtuiging is dat relatieproblemen altijd opgelost kunnen worden. Rode vlaggen zijn een indicatie van mogelijke toekomstige relatieproblemen. Maar als je gelooft dat je in staat zult zijn om die relatieproblemen te overwinnen, dan zullen die rode vlaggen je niet tegenhouden om verder te gaan met de relatie.

“Dat maakt je kwetsbaar om te ontdekken dat de problemen veel ernstiger zijn dan je dacht en mogelijk niet meer op te lossen. Maar dan zit je misschien vast in een slechte relatie waar je niet zo gemakkelijk uit kunt komen omdat je getrouwd bent, kinderen hebt, financieel en emotioneel afhankelijk bent.”

Wat zegt je gevoel?

Een rode vlag is een alarm dat afgaat wanneer er iets niet in orde is. Het is je intuïtie dat zegt: “Nu moet je even opletten”. Rode vlaggen geven je een raar gevoel dat er iets niet klopt.

“Een rode vlag is een indicatie van de karakterfoutjes waarmee je op de lange termijn zult moeten leren leven als deze persoon je levenspartner wordt”, legt Joseph uit. “Je kunt compassie voelen voor je datingpartner, omdat we uiteindelijk allemaal onze eigen gebreken hebben en geen van ons perfect is.”

“De echte vraag is of je ondanks de gebreken nog steeds van deze persoon kunt houden als hun gebreken onherstelbaar blijken te zijn. Als het antwoord ‘ja’ is, ga dan door. Als het antwoord ‘nee’ is, ga dan niet verder.”

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie