Na een half jaar daten en talloze nachten samen besluiten jullie dat het maar eens tijd wordt om te gaan samenwonen. Je zegt de huur van je eigen woning op en trekt in bij je nieuwe liefde. Maar vanaf dat moment wijzigt niet alleen je burgerlijke staat van alleenstaand naar samenwonend, ook de relatie zelf verandert. Want dan pas merk je dat jullie verschillende ideeën hebben over alles wat met de relatie te maken heeft.
Jij bent van nature een onafhankelijk persoon die ervan houdt om eigen ruimte te hebben. Je doet de dingen graag op je eigen manier zonder afhankelijk te zijn van anderen. Je partner daarentegen heeft van nature meer behoefte aan aandacht en leunt graag op anderen. Dat botst met de manier waarop jij het graag ziet. En dat is nog lang niet het enige waar jullie verschillend over denken. Daarom vraag jij je af: is er wel een match tussen onze relatiewaarden?
Wat zijn relatiewaarden?
Relatiewaarden zijn de waarden die bepalen hoe jij je gedraagt in relaties met anderen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om vertrouwen, respect, integriteit en loyaliteit. Deze waarden helpen je om gezonde en positieve relaties hebben met anderen. Ze kunnen ook bepalen hoe je reageert op uitdagingen en conflicten en daarom hebben deze waarden veel invloed op je gedrag en houding in een relatie.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
De relatiewaarden omschrijven welke dingen jij graag ziet in een relatie. Niet wat je graag in een partner ziet, maar vooral wat er tussen jou en je partner speelt. Het zijn de dingen die jou gelukkig maken als je een relatie hebt. Jouw relatiewaarden helpen je om een basis te vormen voor hoe jij – als koppel – wil samenleven en communiceren.
Als je dezelfde of vergelijkbare relatiewaarden hebt als je partner, is de kans groter dat je op een harmonieuze manier kunt samenleven. Bij conflicten sta je sneller op één lijn en daardoor kun je ze beter oplossen. Als de relatiewaarden van jou en je partner sterk verschillen, kan dit leiden tot spanningen en ruzies. En dan kunnen de verschillende relatiewaarden een probleem vormen voor je relatie.
34 relatiewaarden die belangrijk kunnen zijn
Wat is voor jou belangrijk in een relatie? Wat zijn de dingen waar jij waarde aan hecht? Dat zijn de relatiewaarden die voor jou persoonlijk aanwezig moeten zijn in een relatie om het te laten slagen. Waar je dan aan moet denken? Dit zijn 34 relatiewaarden die belangrijke pijlers kunnen zijn.
1. Respect
Respect is een van de meest fundamentele relatiewaarden waar je naar moet streven in je relatie. Het is onmisbaar. Het betekent niet alleen dat je elkaar respecteert, maar ook dat je elkaars meningen, gevoelens en persoonlijke ruimte respecteert. Pas als je respect toont voor elkaar, kun je echt een connectie voelen met elkaar.
2. Vertrouwen
Vertrouwen is de basis van elke succesvolle relatie. Om vertrouwen te creëren is het belangrijk dat je consistent bent in wat je zegt en doet en dat je elkaar nooit bedriegt of liegt. Als je hierin faalt, gaat het vertrouwen verloren en is het moeilijk om deze terug te winnen.
3. Integriteit
Integriteit betekent dat je oprecht handelt en trouw bent aan jezelf, je partner en aan de relatie. Door te handelen naar wat er van jou wordt gevraagd of verwacht, laat je zien dat je betrouwbaar bent en dat er op jou gerekend kan worden.
4. Eerlijkheid
Eerlijkheid is echt cruciaal in een relatie, dat weten we allemaal. Eerlijk zijn over wat er speelt in je leven, wat er fout gaat of wat er beter kan in de relatie. Als je niet openhartig bent tegenover je partner, wordt het moeilijker om de problemen op te lossen, wat kan leiden tot frustraties of conflicten.
5. Communicatie
Communicatie is de olie waar de relatiemachine mee blijft draaien. Zonder goede communicatie je de problemen niet oplossen en zullen er ongetwijfeld nieuwe problemen blijven ontstaan. Met communicatie in relaties gaat het vooral om het uitdrukken van je gedachten, gevoelens en behoeften naar elkaar toe, in alle openheid, zodat beiden zich gehoord voelen en begrepen worden.
6. Romantiek
Romantische momenten kunnen helpen bij het versterken van de band tussen partners, wat resulteert in een sterkere emotionele connectie.
7. Compromis zoeken
Het kan soms lastig zijn om overeenstemming te bereiken met een partner die van standpunt verschilt. Maar in een relatie is het belangrijk om compromissen te sluiten.
8. Waardering
Waardering tonen naar elkaar toe is misschien wel één van de beste manieren om iemand dicht bij je te houden. Daarmee laat je weten dat je om elkaar geeft, wat een gevoel van veiligheid en verbondenheid geeft.
9. Liefde
Liefde is voor de meeste mensen de meest essentiële relatiewaarde die er is. Maar liefde betekent niet alleen dat je van elkaar houdt, maar ook dat je er altijd voor elkaar bent in goede tijden en slechte tijden. Het betekent ook dat je bereid bent om te investeren in je relatie door samen leuke dingen te doen, affectie te tonen en de ander te steunen waar nodig.
10. Loyaliteit
Loyaliteit helpt je om elkaar vertrouwen te geven. Het zorgt ervoor dat je je echt verbonden kunt voelen met elkaar. Als we trouw bent aan elkaar, weet je dat je op elkaar kunt rekenen en dat jullie er voor elkaar zullen zijn wanneer het nodig is.
11. Intimiteit
Intimiteit is een brede term voor alles wat te maken heeft met verbondenheid. Het betekent dat er echt naar elkaar wordt geluisterd, met respect en vertrouwen. Intimiteit betekent ook dat er ruimte is om een emotionele connectie te creëren.
12. Seks
Als je mensen vraagt wat ze belangrijk vinden in een relatie, wordt seks vaak genoemd. Daarom is seks een belangrijke relatiewaarde. Hoe vaak jij seks wilt, op welke manier en in welke vorm, het zijn allemaal dingen die belangrijk voor je kunnen zijn in een relatie.
13. Tijd samen doorbrengen
Tegenwoordig is het makkelijker dan ooit om afgeleid te worden door sociale media of Netflix, maar om echt verbonden te blijven met elkaar moet je tijd samen doorbrengen. Dit kunnen leuke activiteiten zijn zoals eten uitgaan, maar ook simpele dingen zoals met elkaar praten tijdens het avondeten of een wandeling maken.
14. Begrip
Begrip tonen betekent niet alleen dat je luistert naar wat iemand zegt, maar ook dat je de ander probeert te begrijpen. Daarmee geef je je partner de ruimte om gedachten en gevoelens uit te drukken.
15. Steun
Eén van de beste manieren om je partner te steunen? Dat is door aandacht te geven wanneer je partner erom vraagt of wanneer je merkt dat je partner wel wat hulp kan gebruiken. Dit kan betekenen dat je advies geeft over iets waarbij jouw mening belangrijk is, maar ook dat je emotionele steun biedt.
16. Open minded zijn
In een relatie kan het belangrijk zijn om open minded te zijn, omdat we allemaal verschillende behoeften en verlangens hebben. Door open minded te zijn over de behoeften van je partner kun je je relatie versterken door meer begrip voor elkaar hebt.
17. Verantwoordelijkheid nemen
Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen acties en woorden in een relatie, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan die de relatie kunnen verpesten.
18. Vergeven en vergeten
De kunst van vergeven en vergeten is belangrijk als het gaat om conflicten in een relatie. Soms is het moeilijk om je partner te vergeven voor iets wat deze heeft gedaan. Maar als je de relatie wilt behouden, moet je leren vergeven.
19. Samen lachen
Lachen is goed voor de geest en het lichaam. Maar lachen met je partner is nog beter. Samen lachen creëert een echte band.
20. Samenwerken
Samenwerken hoort bij iedere relatie, omdat het simpelweg niet mogelijk is om alleen problemen op te lossen. Als er problemen optreden in de relatie, bespreek deze dan samen en zoek samen naar oplossingen.
21. Plezier maken
Plezier maken betekent niet alleen dat je het leuk met elkaar hebt als jullie samen iets leuks gaan doen, maar ook dat je de tijd neemt om plezier te maken met je partner op de alledaagse momenten.
22. Actief luisteren
Dit betekent dat je meer doet dan alleen maar kort knikken met je hoofd en ‘mmhm’ zeggen. We hebben het over aandachtig luisteren naar wat de ander zegt en vervolgens vragen stellen om meer informatie te verkrijgen. Door actief te luisteren, kun je een dieper begrip krijgen van iemands perspectief.
23. Samen groeien
Echte liefde gaat verder dan alleen maar samenzijn. Het gaat ook over het versterken van elkaar. Dat kan door middel van ervaringen delen, feedback geven en elkaar helpen bij persoonlijke groei. Als je dat voor je partner doet, voel je je nog meer verbonden. Het zorgt er ook voor dat je samen groeit – in de relatie en daarbuiten.
24. Veiligheid
Veiligheid gaat verder dan fysiek veilig zijn. Het gaat ook om de sfeer van vertrouwen en geborgenheid waarin jij je zich comfortabel voelt om je diepste emoties en verlangens te delen. Als je je veilig voelt bij iemand, zul je veel meer openstaan voor communicatie en intimiteit, wat essentieel is voor een gezonde relatie.
25. Aandacht voor elkaar
Door aandacht te besteden aan wat je partner van jou nodig heeft, laat je hem of haar weten dat je partner belangrijk voor je is.
26. Toewijding
Meer investeren in je relatie? Dan hebben we het over toewijding. Het betekent dat je je best doet om de relatie serieus te nemen en dat je bereid bent om ervoor te werken. Toewijding laat zien dat je er moeite voor doet om de relatie te laten slagen.
27. Zorgzaamheid
Zorgzaamheid betekent dat je altijd liefdevol naar elkaar toe wilt zijn. Je handelt met begrip en staat elkaar toe om fouten te maken.
28. Flexibiliteit
Wil je een partner die bereid is om de eigen mening aan te passen als de situatie daarom vraagt? Al is het alleen maar om een meer constructieve oplossing te vinden? Dan is flexibiliteit een relatiewaarde die belangrijk voor je is. Dankzij flexibiliteit is het mogelijk om verschillende achtergronden en perspectieven te combineren.
29. Acceptatie
Acceptatie betekent dat je bereid bent om je partner als een een volwaardige persoon te accepteren. Of anders gezegd: je accepteert je partner zoals deze is, inclusief alle goede en slechte kanten. Acceptatie is belangrijk om elkaars unieke kwaliteiten te waarderen.
30. Gelijkwaardigheid
Een fundamentele waarde in moderne relaties is gelijkwaardigheid. Erkennen dat zowel jij als je partner dezelfde inbreng hebben, ongeacht jullie verschillende persoonlijkheden, achtergronden of overtuigingen.
31. Levensstijl
Om gelukkig te kunnen zijn met een partner zijn verschillende overeenkomsten nodig, waarvan de levensstijl er één is. Als jij graag de rust van het platteland opzoekt, terwijl je partner zich wil onderdompelen in de energie van de grote stad, dan lopen de levensstijlen uiteen. Dat is ook het geval wanneer de een graag een gezinsleven wil opbouwen en de ander geen kinderwens heeft.
32. Persoonlijke groei
Door samen te werken aan jullie persoonlijke doelen kun je samen groeien als partners en als individuen. Investeren in jezelf geeft de relatie ook kans om te groeien.
33. Geduld
Geduld is erg belangrijk als het gaat om relaties omdat problemen niet altijd direct opgelost kunnen worden. Soms hebben dingen tijd nodig om opgelost te worden.
34. Religieuze overtuigingen
Als je partner een andere religieuze achtergrond heeft dan jij, kan dit een dealbreaker zijn. In een relatie verwacht je dat je partner deze relatiewaarde ook belangrijk vindt en in ieder geval openstaat voor je opvattingen over religieuze onderwerpen.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.