Alsof het nog niet moeilijk genoeg is om een relatie te vinden, is het nog moeilijker om een relatie te behouden. De sprankelende rush die je aan het begin van de relatie voelde is niet permanent. Na verloop van tijd veranderen je gevoelens en neemt de relatie een andere vorm aan. Dat betekent niet dat het gevoel verdwijnt; het verandert. Het ontwikkelt zich in iets anders.
De seksuele opwinding maakt plaats voor een diepe emotionele band. Oftewel: het bed kraakt niet meer elke dag, maar de bank steeds vaker. En dat is heel normaal. Maar met de sleur op de loer is het gevaarlijk om vast te roesten in patronen die de relatie geen goed doen.
Omdat de wereld om je heen verandert, verandert ook de relatie. Jij verandert, je partner, alles verandert. Relaties zijn een work in progress. En terwijl alles anders loopt dan je had verwacht, vraag je je af hoe de relatie de tand des tijds moet doorstaan. Hoe houd je de relatie goed? Hoe houd je het leuk? En wat zijn de beste relatietips om het te laten slagen?
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Relaties zijn als… machines
De beste relatietips gaan eigenlijk allemaal over relatie-onderhoud: hoe je het levendig houdt, tijd voor elkaar vindt en hoe je omgaat met de lastige ups en downs. Net als machines hebben relaties onderhoud nodig zodat de motor blijft draaien. Soms vervang je een onderdeel, andere keren is alleen een servicebeurt voldoende en soms heeft de motor wat extra olie nodig.
Nu zijn we geen monteurs. En we weten nooit hoelang de machine meegaat. Maar als je de machine goed onderhoudt, verleng je de levensduur. Dit zijn 29 relatietips die je helpen om de relatiemotor draaiende te houden.
Communicatie en praten
We hunkeren allemaal naar verbinding. Zelfs als je alleen bent, blijf je verbonden met familie en vrienden. Het is een behoefte. Maar waar je vooral connectie zoekt is bij een partner. De basis van deze connectie is communicatie: het is essentieel voor een gelukkige relatie. En dat gaat verder dan vragen hoe je partners dag was. Het gaat zelfs meer om luisteren dan om praten.
1. Blijf nieuwsgierig
Aan wie geef jij de meeste aandacht? Aan mensen die je nooit een vraag stellen of degenen die je continu vragen stellen? Het antwoord is duidelijk. We geven mensen die aandacht teruggeven altijd meer aandacht dan degenen die het niet retourneren. Vertaal dit naar je relatie en je begrijpt meteen waarom sommige mensen ongelukkig zijn in hun relatie als ze zich niet gezien of gehoord voelen. En dat kan voorkomen worden door nieuwsgierig te blijven. Geef je partner de tijd en ruimte om zichzelf te uiten door zelf vragen te blijven stellen.
- 101 vragen voor een goed gesprek met je lief
- 86 interessante vragen voor een boeiend gesprek
- 999 vragen aan je partner
- 162 ‘Hoe goed ken je mij’-vragen om je kennis over elkaar te testen
2. Blijf manieren vinden om oogcontact te maken
Het zal niemand zijn ontgaan dat oogcontact maken iets met je doet. Als we verliefd zijn hopen we op blikken die kruisen, als we liegen dan willen we ze vermijden. Oogcontact is een krachtig wapen om je relatie op peil te houden. Hoewel het heel simpel is om oogcontact te maken in een relatie, doe je dit misschien veel minder dat je zou kunnen.
Volgens psychologie-onderzoeker Barbara Fredrickson levert het maken van oogcontact synchronisatie op. Het maakt de gesynchroniseerde afgifte van het knuffelhormoon oxytocine mogelijk, waardoor je je beter voelt over jezelf en over elkaar. Bovendien blijkt uit onderzoek dat dat wanneer mensen op een fijne manier aangekeken worden ze zich meer begrepen en veiliger voelen, zo stelt Michael Ellsberg in het boek ‘The Power of Eye Contact‘.
3. Leer elkaars liefdestaal kennen
Als je niet bekend bent met Gary Chapman’s “De vijf talen van de liefde”, dan is er iets dat je nog niet weet over liefde en relaties. In het boek, dat meer dan twintig jaar oud is, deelt Chapman het concept van de ‘moedertaal’ der liefde die hij opdeelt in 5 universele liefdestalen. Iedereen spreekt deze liefdestalen, maar toch is er één die jou het meest aanspreekt. En als je ontdekt welke liefdestaal jij en je partner ‘spreken’, dan kom je te weten in welke taal jullie elkaar het beste kunnen aanspreken. De relatietip? Leer welke van de vijf talen bij jou hoort:
- Positieve woorden
- Lichamelijk aanraking
- Cadeautjes geven en krijgen
- Hulp bieden
- Tijd en aandacht
Je geeft je partner een bosje bloemen, maar deze wil liever tijd met je doorbrengen. Of je partner doet alles voor je, van het strijken van je sokken tot het complete huishouden, maar jij zou dat graag inruilen voor meer lichamelijk contact. Het boek leert je veel over de moedertalen van de liefde; hoe jij en je partner het liefst liefde ontvangen. Maar vooral leert je dat iedereen zich op een andere manier geliefd wil voelen. En als je dat weet, kun je liefde tonen op een manier zodat ze het ook echt voelen.
Bekijk ‘De vijf talen van de liefde’
4. Agree to disagree
Niemand is hetzelfde. We hebben allemaal een andere achtergrond, ervaringen en daardoor andere meningen. En dat is maar goed ook. Hoewel dat kan botsen in een relatie, is het een kunst om andere meningen te hebben en daar vrede mee te hebben. Het maakt conflicten zoveel makkelijker om op te lossen. Erkennen dat je partner een andere mening heeft, is een must als je op een gezonde manier met meningsverschillen wilt omgaan. Als je geregeld ruzie hebt omdat iets op één manier gedaan moet worden, besef dan dat het ook anders kan – ook al is dat niet jouw keuze.
5. Werk aan eerlijke conflicten
Conflicten zijn natuurlijk en komen in elke relatie voor. Omdat conflicten dus onvermijdelijk zijn, is het geen kwestie van vermijden, maar van beheersen. Elk conflict in een relatie is een teken dat er behoefte is aan verandering. En dat is weer een kans op groei van de relatie. Eerlijke meningsverschillen en tips om er sterker uit te komen? Zo ga je beter met conflicten om:
- Accepteer dat conflicten erbij horen.
- Blijf kalm.
- Luister actief.
- Analyseer het meningsverschil.
- Gebruik neutrale taal.
- Scheidt de persoon van het probleem.
- Werk samen.
- Agree to disagree.
- Focus op de toekomst.
- Neem afstand van de gewenste uitkomst.
- Deel waarom je iets wil.
- Wees creatief en specifiek.
6. Bied je excuses aan
Als je je excuses moet aanbieden, verontschuldig je dan snel. Doe het niet omdat je een ruzie wilt stoppen. Doe het niet omdat het gezeur moet ophouden. Doe het omdat je beseft dat je verkeerd zat. Een welgemeende ‘sorry’ is voor de meeste mensen waardevoller dan een meningsverschil ‘winnen’. Het is geen teken van zwakte; het is een teken van kracht. Erken je fout, leg het uit, zet het recht en zeg ‘sorry’. Het klaart de lucht vaak snel op.
Psychotherapeute Harriet Lerner zegt in haar boek Sorry Hoor dat ‘het spijt me’ pas betekenis heeft als degene die het zegt dat op een oprechte manier doet. Halve of neppe excuses – zoals ‘Het spijt me als ik je heb gekwetst’ – kunnen de pijn juist verergeren, terwijl een werkelijk betekenisvolle manier van spijt betuigen relaties kan redden.
Affectie tonen
Niemand kan de toekomst voorspellen. Maar wetenschappers kunnen aan de hand van affectie wel voorspellen hoe tevreden mensen zijn met hun relaties. Hoeveel je ook van je partner houdt en hoe vaak je dat ook zegt, volgens onderzoek kun je het gevoel beter overbrengen door het te tonen.
7. Verras elkaar
Bijna iedereen houdt van een positieve verrassing. Kleine geschenken – van welke aard dan ook – worden altijd op prijs gesteld. De tips is dat het niet niet duur hoeft te zijn of origineel: een bosje bloemen, chocoladekoekjes van de bakker, concertkaartjes of ontbijt op bed. Relatietips zijn op dit vlak eigenlijk overbodig. Zo’n beetje alles dat je partner laat weten dat je de tijd en moeite hebt genomen om een extra stap te zetten is al goed voor de relatie.
8. Schrijf een liefdesbrief
Als schrijven jouw ding is, zijn liefdesbrieven een mooie manier om je gevoelens te uiten en je dankbaarheid te tonen. En als schrijven niet jouw ding is, doe het dan ook. Een handgeschreven brief waarin je laat weten hoeveel je van je partner houdt doet wonderen. Zelfs als je geen woordkunstenaar bent. Het is echt, als je schrijft vanuit de grond van je hart. En als je eenmaal op papier hebt wat je wilt zeggen, dan wordt het zoveel meer gewaardeerd dan het duurste cadeau dat je ooit hebt gegeven.
9. Toon je waardering
We weten allemaal hoe lekker het voelt om op iemand te zeuren. Maar ondanks dat het je op dat moment beter laat voelen, helpt het om je partner van je weg te duwen. Waarom straffen voor iets dat ze verkeerd doen als je ze ook kunt belonen als ze iets goed doen? De aanpak van positiviteit werkt altijd beter. Geef je partner dus de waardering als ze iets doen waar je dankbaar voor bent. Gedrag dat wordt beloond, wordt sneller herhaald.
- App je partner om deze eraan te herinneren hoeveel je van hem of haar houdt.
- Plak overal in het huis post-it’s met complimenten erop zodat je partner ze kan vinden.
10. Probeer micro-dating
We zijn allemaal druk. Deadlines, carrières en up-to-date social mediaprofielen vragen nu eenmaal veel energie. Om dan ook nog een relatie te onderhouden, dat is soms helemaal niet makkelijk. En zodra er kinderen in spel komen, dan brengt het regelen en plannen van quality time meer stress met zich mee dan het ooit kan wegnemen. En dat terwijl quality time juist bedoeld is als lust en niet als last. De oplossing? Micro-dating: een alternatief op de traditionele date night. Het is de gewoonte om meer te genieten van de kleine momenten in de relatie en daar bewust van te zijn.
Micro-dating is een methode om de intimiteit en romantiek te behouden in een ‘drukke’ relatie. Geen date nights, maar het herkennen en waarderen van de kleine momenten die al in je relatie bestaan. En het zoeken naar mogelijkheden om meer van deze momenten te creëren. Zelfs als de tijd er niet is, zijn er momenten die je kunt aangrijpen voor een fragment van quality time: een hand op de rug, een kus op de wang of een knuffel om 3 uur ‘s nachts. Kleine momenten die opgeteld het verschil maken, omdat het geheel daarvan meer is dan de som der delen.
11. Zeg het niet, toon je liefde
‘Ik hou van je’ zeggen heeft veel minder betekenis dan je liefde voor iemand tonen. Je hoeft de vier magische liefdeswoorden niet eens uit te spreken om te laten zien hoeveel iemand voor je betekent. Daden spreken zelfs luider dan woorden. Zonder het uit te spreken, kun je op verschillende manieren laten weten dat jij om je partner geeft:
- Kook een favoriete maaltijd als je partner een slechte dag heeft gehad.
- Wacht je partner op bij thuiskomst van werk.
- App uit het niets een oprecht compliment.
- Geef ongepland en onverwacht een knuffel.
- Vraag je partner om advies.
- Probeer te voorspellen wat je partner wil, voordat ze zelf weten dat ze iets willen.
12. Raak elkaar aan
Als mensen verlangen we naar aanraking. En in relaties is aanraken en aangeraakt worden nog belangrijker, omdat deze vorm van affectie tonen helpt bij de binding. Bij lichamelijke affectie komen feelgood-hormonen vrij die een kalmerend gevoel geven. Dat is ook de reden waarom knuffelen, handen vasthouden en aanraken zo goed voelt, omdat daardoor het oxytocine-niveau wordt verhoogd. Oxytocine, ook wel bekend als het ‘knuffelhormoon’ komt vrij tijdens seks maar ook als gevolg van aanraking, zoals onderzoek aantoont.
- Verlaat nooit het huis zonder een kus te geven.
- Focus op de kwaliteit van de intimiteit die je deelt met je partner.
- Doe onderzoek naar hoe je de actie in de slaapkamer kunt opfleuren.
13. Reageer positief op positieve ervaringen
Opgewonden reageren als je partner iets met je deelt, kan een grote impact hebben op je relatie. Ze noemen deze positieve feedback op ervaringen ook wel ‘kapitalisatie’. In 2014 noemde het Amerikaanse TheCut dit ‘het belangrijkste relatieconcept waar je nog nooit van hebt gehoord’. Natuurlijk is de headline een beetje overdreven, maar volgens onderzoek is kapitalisatie beter voor een relatie dan het bieden van steun bij negatieve gebeurtenissen. Dus, de volgende keer dat je geliefde een persoonlijk succes deelt, bedenk dan dat een ‘Gefeliciteerd!’ belangrijker is dan je zou denken.
Breuk voorkomen
Een professor met de naam Ogolsky, universitair docent aan de Universiteit van Illinois, heeft zijn carrière toegewijd aan het begrijpen van de positieve kanten van relaties. Zo voerde hij een groot onderzoek uit naar het geheime ingrediënt van succesvolle relaties. Wat maakt relaties succesvol? Ogolsky bekeek en analyseerde met zijn team alle vanaf 1950 gepubliceerde onderzoeken – meer dan 1.100 stuks – die enigszins gerelateerd waren aan relaties tussen mensen.
Tijdens deze grondige analyse identificeerde hij samen met zijn team de meest gebruikte strategieën en technieken die stellen gebruiken om bij elkaar te blijven. Ze keken dus niet zozeer naar de redenen waarom mensen uit elkaar gaan, maar vooral hoe mensen bij elkaar blijven. Ze kwamen tot een duidelijke conclusie. Mensen in succesvolle relaties gebruiken technieken om een breuk te voorkomen, maar ook technieken die de relatie verbeteren.
14. De partner en relatie idealiseren
Mensen in de langstdurende relaties idealiseren hun partner (of relatie) en geloven dat wat zij hebben, speciaal is. Ze stellen zich de relatie voor alsof het een ideale relatie is. Beter dan in het in werkelijkheid is. Ze hebben de illusie dat het om een bovengemiddeld gelukkige relatie gaat. En als over de partner gaat dan is deze knapper, leuker of aantrekkelijker dan anderen. Je partner idealiseren maakt de relatie sterker, vooral als beiden dit doen.
- Haal herinneringen op aan de goede tijden.
- Zeg tegen anderen hoe goed je partner wel niet is.
- Besef dat het gras bij de buren niet groener is.
- Wees blij en tevreden met wat je hebt.
15. De alternatieven negeren
Wanneer mensen een relatie hebben, geven ze vaak geen of weinig aandacht aan anderen. “Ik heb al een vriend(in), dus ik hoef niet meer te kijken naar anderen.” Ze maken zichzelf wijs dat andere mensen lelijker (of minder aantrekkelijk) zijn dan hun eigen partner. Anderen proberen de interesse gewoon helemaal uit te schakelen. En dat werkt. De relatietip? Dat het negeren van alternatieven een positieve invloed op de relatie heeft en helpt om een breuk te voorkomen.
16. Ruzies vermijden, conflicten niet
Stellen die samen willen blijven, moeten een oplossing vinden voor hun geschillen en meningsverschillen. Of dat nu lukt door een compromis te sluiten, de ander tegemoet te komen of door je te verontschuldigen. Als je conflicten uit de weg gaat of weigert om tot een oplossing te komen, heb je minder kans om bij elkaar te blijven.
- Bewaar de geheimen van uw partner – hoe klein ze ook zijn.
- Deel nooit privé-informatie met je anderen.
- Begin met een compliment voordat je je mening deelt.
- Maak je niet druk om onbenullige dingen.
- Wacht met reageren als je boos bent.
- Probeer je partner niet te veranderen.
- Neem verantwoordelijkheid voor je acties.
17. Vergeven
Om een relatie te laten slagen, is het nodig om elkaar te kunnen vergeven. Niemand is perfect. We maken allemaal fouten. Maar wat we niet allemaal kunnen, is elkaar vergeven voor de fouten die we maken. En dat is vaak wel nodig in een vaste relatie. Fouten vergeven is het standaardrecept voor de meeste scripts van romantische komedies, maar op de achtergrond zit er wel een kern van een harde waarheid in. Relaties waarin je elkaar kunt vergeven zijn sterker. En daardoor heb je een grotere kans op een gedeelde toekomst.
18. Partnergedrag positief interpreteren
Heb je weleens in een relatie gezeten waarin je niets goed kon doen? Terwijl je je best deed om de beste versie van jezelf te laten zien? In een ongelukkige relatie komt het vaak voor dat je nooit iets goed kan doen in de ogen van je partner. Al je goedbedoelde gedrag wordt negatief geïnterpreteerd. Vanzelfsprekend dat niet bevorderlijk voor je relatie.
Wat wel gunstig is voor de relatie, is het tegenovergestelde: al het gedrag van je partner positief interpreteren, zo blijkt het onderzoek van Ogolvy. De mensen die het altijd van de zonnige kant zien als hun partner iets ‘verkeerd’ doet, hebben een punt.
Elkaar het voordeel van de twijfel geven helpt om een breuk om te voorkomen. Doet je partner iets geks? Het was niet gemeend, onbedoeld of een (onschuldig) grapje; het gedrag van hun partner wordt positief opgevat. Partners krijgen vaker het voordeel van de twijfel, zodat de kans op een breuk kleiner is.
19. Elkaar helpen
Als je elkaar veelvuldig helpt, dan leidt dit tot onderlinge afhankelijkheid. Je bent op elkaar aangewezen, wat door wetenschappers ‘faciliteren’ wordt genoemd. Je kunt je partner bijvoorbeeld helpen bij het maken van plannen, taken voltooien of doelen bereiken. Zo help je je partner om in zijn of haar fysieke of emotionele behoeften te voorzien en vice versa.
- Onderhoud goede relaties met elkaars vrienden.
- Geef elkaar de ruimte om quality time met anderen door te brengen.
- Steun je partner om dromen waar te maken.
- Vraag om je partner’s support als je dat nodig hebt.
- Geef geen ongevraagd advies aan je partner.
- Toon medeleven.
20. Elkaars stress verlichten
“Ga even zitten en vertel me waar je je zo druk om maakt.” Als partner kun je elkaar helpen om de stress te verminderen. Of het nu om financiële problemen gaat, werkloosheid of een conflict met een collega; je kunt het makkelijker maken voor je partner door erover te praten en eventueel te handelen. Elkaars stress verminderen is een beproefde techniek om het langer met elkaar uit te kunnen houden.
- Besteed aandacht aan de kleine dingen die je partner storen.
- Zorg dat de financiën op orde zijn (voor beiden).
- Laat je partner toe om je te helpen.
21. Opofferen
Relaties vragen om opofferingen. Niet alleen de opoffering van je vrije tijd om bij de ander te kunnen zijn, maar ook vergevorderde opofferingen van je diepste verlangens en dromen. Een relatie voor het leven betekent dat je bereid moet zijn om iets waardevols van jezelf op te offeren. Wat dat precies is, verschilt per persoon.
Je ziet af van eigenbelang en activiteiten; je offert je op voor je partner. Dit is een belangrijk aspect in het onderhouden van een relatie. Maar het moet wel van beide kanten komen; een balans is nodig om het te laten werken.
Relatie verbeteren
Na de analyse van meer dan duizend individuele onderzoeken ontdekte Professor Ogolsky dat stellen die bij elkaar blijven vaker manieren zoeken om hun relatie te verbeteren. Niet alleen gebruiken mensen in langdurende relaties technieken om een breuk te voorkomen, maar ook technieken die de relatie verbeteren. De relatietip van Ogolsky: bekijk hoe je je relatie kunt verbeteren. Hijzelf ontdekte een aantal opvallende manieren om de relatie te verbeteren die zich vaak herhaalden in alle onderzoeken die hij bekeek.
22. Bidden voor je partner
Als iemand die niet gelooft, gaat bidden voor je partner misschien wat te ver. Maar omdat meer dan de helft van de Nederlanders zegt te bidden, zo blijkt uit onderzoek, kan het helpen als je dat ook voor je partner doet. Verschillende onderzoeken tonen aan dat bidden voor je partner de relatie kan helpen. Naast de bovennatuurlijke verklaring dat bidden helpt, kan een gebed op dezelfde manier werken als mindfulness. En als je nooit bidt, dan kan het helpen om met je volledige aandacht na te denken over je partner.
Wij > ik
23. Denken in wij-vorm
Navigeer je door het leven in de ik-vorm of in de wij-vorm? Er zit namelijk een verschil in de voornaamwoorden die je gebruikt. Het koppel dat ‘ik’ gebruikt opereert als twee verschillende mensen die “toevallig” een relatie hebben. De ‘wij’-koppels vormen een team. Welke van de twee stellen heeft meer kans op slagen, denk je?
Een onderzoek van de University of California uit 2010 toont aan dat koppels die woorden als ‘wij’, ‘onze’ en ‘ons’ gebruiken minder stress vertoonden en positiever tegenover elkaar stonden. Mensen die uitgaan van de relatie – en niet van zichzelf – houden het langer vol met elkaar.
24. Vrijgevig zijn
De auto van je partner stofzuigen als je wat vrije tijd over hebt. Een klusje die je partner zou doen (maar geen tijd voor had) voor eigen rekening nemen. Of zomaar, uit het niets, een zelfgemaakt cadeau aan je partner geven. Alle gulle dingen die je voor je partner doet, helpen de relatie. Het hoeft niet eens geld te kosten of veel tijd; elke willekeurige daad van vriendelijkheid naar je partner telt mee. En verwacht er helemaal niets voor terug.
25. Dankbaarheid tonen
Hoe vaak bedank jij je partner als deze het avondeten heeft bereid? Of wanneer je kleding weer schoon in de kast ligt? Gestreken en klaar om gedragen te worden? Het is makkelijk om dat alles voor lief te nemen als dit de standaardroutine is. Maar het helpt de relatie zóveel als je keer op keer je dankbaarheid toont.
Dankbaarheid staat ook wel bekend als het paradepaardje van positieve psychologie. Waarschijnlijk denk je meteen dat dankbaarheid je partner een beter gevoel geeft, maar uit onderzoek is gebleken dat dankbaarheid meer doet dan dat: het verbetert in feite de relatie voor beide partijen.
Volgens psycholoog Sara Algoe dient dankbaarheid om onze relaties met anderen te versterken. Dankbaar zijn helpt je om dichter bij anderen te komen, zo tonen onderzoeken aan. Wanneer mensen dankbaar zijn voor iets dat iemand voor hen heeft gedaan, zijn ze meer gemotiveerd om een relatie met deze persoon op te bouwen.
26. Samen leuke dingen doen
Het komt niet als een verrassing, maar leuke dingen met elkaar doen is cruciaal als je de relatie lang wilt laten meegaan. Dagjes weg, uitjes, reizen, vakanties: ze helpen om de communicatie te verbeteren, rollen te definiëren en de tevredenheid in de relatie te vergroten. Partners die samen dingen doen, raken nauwer met elkaar verbonden en kunnen daardoor genieten van elkaars gezelschap. Dat komt omdat gedeelde ervaringen je iets gemeen geeft; het helpt je een goed gevoel over elkaar te hebben.
27. Praten over de relatie
Koppels die op een onverklaarbare manier al vele jaren bij elkaar zijn praten veel met elkaar over de relatie. Hoe gaat het? Wat kan beter? Wat willen ze nog bereiken? En worden de behoeftes vervuld? Koppels die regelmatig en periodiek reflecteren op de staat van de relatie, houden het langer met elkaar vol. Ze bespreken hoe het gaat, wat ze aan de relatie kunnen verbeteren, waar ze naartoe gaan en wat de problemen zijn.
28. Tijd voor elkaar maken
Vrijuit met elkaar praten over de relatie? Dat kan alleen als je tijd voor elkaar vrijmaakt, zodat je rustig en met aandacht een gesprek kunt voeren. Deze relatietip is niet zo moeilijk, maar wel lastig voor stellen die zijn vastgegroeid in bepaalde patronen. Deze patronen belemmeren een relatie waarin je elkaar aandacht geeft. Maak dus tijd voor elkaar.
Wanneer je thuiskomt van je werk eet je bijvoorbeeld niet alleen op de bank, maar wacht je op elkaar zodat je samen kunt eten. ’s Avonds lig je niet languit op de bank met je smartphone in de hand, maar leggen beiden de telefoon weg om tijd voor elkaar te maken. Tijd voor aandacht voor elkaar.
29. Humor gebruiken
Mensen die op de juiste manier grappig zijn, kunnen hun relatie in stand houden. Humor die je inzet om stress te verminderen helpt de relatie. En ook kun je een stressvolle situatie verlichten door het met een grapje te benaderen. Het helpt de relatie, omdat het voordelig is voor beiden in de relatie.
Bovendien kan het helpen om een beter gevoel te krijgen voor elkaars humorstijl: de humor-categorie waar je van houdt. Volgens een studie van de University of Kansas blijven koppels die hetzelfde gevoel voor humor delen langer bij elkaar. Niet verrassend, maar wel goed om te weten.
Ondanks de liefde voor een andere vorm van humor kun je alsnog voor altijd bij elkaar blijven. Er zijn zoveel verschillende soorten humor dat er altijd wel een gedeeld gevoel van humor gevonden kan worden. Van alle categorieën – zoals grappige anekdotes, droge humor, en zelfspot – is er altijd wel één humorstijl die aansluit bij wat je partner leuk vindt.
Inside jokes
Een speciale rol is weggelegd voor de inside joke: de prive-grap die je alleen begrijpt als je bekend bent met de achterliggende situatie. Wanneer jij en je partner grappen maken die alleen door jullie worden begrepen, dan bevestigen jullie de relatie. Volgens een ander onderzoek van de University of Kansas, gepubliceerd in het vakblad Personal Relationships, helpen inside jokes om de relatie te verstevigen. En dat geldt ook voor teasen en plagen, zo blijkt uit de resultaten. De wetenschappers twijfelen er niet aan: koppels die samen lachen, blijven samen.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.