Wat als je relatie niet meer is zoals het was? Het gevoel in de relatie is weg, de vlinders zijn nergens meer te verkennen en je zit al tijden niet meer op de roze wolk.
Een van de oplossingen is dan om samen met je partner voor relatiecoaching te kiezen. Deze vorm van coaching richt zich op het oplossen van relatieproblematiek. Door het verkrijgen diepe inzichten in de oorzaak van de problemen, kan een relatiecoach je begeleiden naar het herstel van communicatie. Hierdoor kun je je relatie verbeteren, een nieuwe kijk krijgen op je partner en kan de liefde weer stromen.
Wat is relatiecoaching?
Relatiecoaching wordt vaak door koppels gekozen om hun relatie een nieuwe kans te geven. Zo kan relatiecoaching je bijvoorbeeld helpen bij het inzien op wat voor manier de problemen jullie leven beïnvloeden. Ook kun je leren beter te communiceren en samen te werken aan een betere omgang. Relatiecoaching is ervoor om meer respect te krijgen voor elkaar en de onderlinge communicatie te stimuleren en te herstellen.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Relatiecoaching helpt je bij het vinden van het antwoord op verschillende relatievragen. Hoe vind ik het gevoel terug? Hoe laat je elkaar vrij? Kan ik mijn partner nog vertrouwen? Dit zijn slechts enkele van de vragen die je kunt aanstippen tijdens de coaching. Een relatiecoach is iemand die jullie kan helpen om de communicatie én de relatie te verbeteren.
Voor wie is relatiecoaching?
Relatiecoaching is echt iets voor jullie als jullie samen van je problemen af willen. En vooral ook bereid zijn om aan de problemen te werken. Als jullie al hebben geprobeerd over zaken te praten, maar dit nog steeds niet heeft geholpen, kan een relatiecoach helpen.
Of misschien is de communicatie enorm verslechterd en is het tijd om op zoek te gaan naar onbewuste oorzaken van jullie problemen, ruzies, verdriet en boosheid. Leef je langs elkaar heen? Een relatiedip? Bij tal van relatieproblemen kan coaching van pas komen. Er zijn daarom ook een groot aantal verschillende soorten vormen van therapie.
Effectiviteit van relatiecoaching
Is het mogelijk om een compleet uitgeblust koppel weer stapelverliefd te laten worden? Dat hangt vooral af van de inzet die wordt getoond voor de coaching. Het effect van relatiecoaching is vooral afhankelijk van de moeite die beide partners er voor willen doen.
Als een van de twee geen moeite doet en zijn mond dichthoudt, kan de ander ook weinig doen. Als beide partners bereid zijn om er samen voor te gaan, dan kan er binnen enkele sessies al een hoop vooruitgang worden geboekt. Je zult dan vaak een mildere, nieuwe kijk op je partner hebben en een verbetering merken in de communicatie.
Verschillende vormen van relatietherapie
Aangezien er een groot aantal problemen zijn die kunnen opspelen in een relatie, zijn er ook tal van vormen van relatietherapie. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan het ene type coaching een stuk beter bij je passen, dan het andere. Zo zijn er bijvoorbeeld kortdurende trajecten en langere therapiesessies.
Een speciale rol is weggelegd voor Emotionally Focussed Therapy (EFT). Dit is een vorm van therapie die de laatste tijd enorm populair is geworden. Deze vorm van coaching richt zich vooral op de manier waarop je je aan elkaar hecht en de onderliggende emoties. Verder is er ook therapie volgens de gestaltvisie, dat zich vooral richt op het intensiveren van het contact. De gedragstherapeutische benadering legt de nadruk op cognitieve gedragstherapie en geven cliënten opdrachten om samen uit te voeren.
Wat doet een relatiecoach?
Het is belangrijk om te weten dat een relatiecoach niet al jouw problemen zomaar voor je kan oplossen. Er is geen toverstokje die de liefde zomaar weer laat oplaaien. De focus ligt vooral op de manier waarop een stel met elkaar communiceert en contact maakt. Door middel van opdrachten kan het contact weer worden hersteld.
Een voorbeeld van zo’n opdracht is bijvoorbeeld om een uur per week met elkaar te praten of iets te ondernemen. Het is vaak erg lastig om gewoontes te veranderen, waardoor het ook moeite kost om de opdrachten uit te voeren.
Een andere functie van de relatiecoach is om duidelijk te maken wat er er mis is met de manier van communiceren. Er valt vaak enorm veel winst te behalen op dit vlak. Zo kun je bijvoorbeeld leren om elkaar te laten uitpraten, meer je best te doen om je gevoelens te verwoorden en om niet in te vullen wat je denkt dat je partner voelt.
Daarnaast moeten koppels ook leren wat voor soort gesprek ze eigenlijk voeren. Als ze weten of ze aan het overleggen, delen, oplossen, verdiepen of discussiëren zijn, verloopt de communicatie vaak ook al een stuk beter.
“Liefde is een keuze die je iedere dag maakt.”
Wanneer kan een relatiecoach hulp bieden?
Op een groot aantal vlakken kan een relatiecoach van pas komen, maar vooral als je een probleem bemerkt in de communicatie met je partner of als je je gevoelens kwijtraakt. Heb je bijvoorbeeld soms de gedachte dat je partner jou niet begrijpt, dat je liever alleen bent of dat je het gezeur van je partner niet meer aan kan horen? Dan is een relatiecoach vaak een goede mogelijkheid.
Ook kun je een relatiecoach inschakelen om bijvoorbeeld je gevoelens terug te krijgen, om conflicten zonder ruzie op te lossen, om je eigen leven te leiden zonder elkaar kwijt te raken en om je partner opnieuw te leren vertrouwen. En deze hulp gaat verder dan wat een relatieboek je kan leren.
Een relatiecoach kan echter alleen hulp bieden als jullie er ook echt samen aan willen werken. In je eentje kun je de relatie slechts voor een deel beïnvloeden; je zult er echt met z’n tweeën voor moeten gaan als je de relatie wilt laten slagen.
Bij de keuze voor een relatiecoach gaat het vooral om de klik. Je moet erop kunnen vertrouwen dat deze persoon jullie daadwerkelijk gaat helpen, zodat je al je problemen open en eerlijk durft te bespreken. Pas als je open en eerlijk durft te communiceren kun je ook echt vooruitgang boeken tijdens de sessies en in je relatie.
Veel voorkomende vragen bij relatiecoaching
Er zijn een groot aantal vragen die keer op keer terugkomen bij sessies van relatiecoaching. Zo willen een groot aantal koppels bijvoorbeeld leren om onzekerheden en gevoelens te uiten zonder dat dit uitloopt op ruzie.
Andere vragen zijn onder andere: hoe kan ik meer mijn eigen leven leiden zonder dat ik mijn partner uit het oog verlies? Hoe kunnen we leren om samen duidelijker te communiceren over lastige situaties? Hoe kan ik op emotioneel en/of fysiek vlak (weer) dichter bij mijn partner komen? Hoe houden we de positieve energie in onze relatie naast het opvoeden van onze kinderen?
Dit zijn slechts enkele van de onderwerpen die vaak voorkomen bij relatiecoaching. Afhankelijk van jullie persoonlijke situatie kun je kijken of therapie ook voor jullie een geschikte optie is.
Waarom kiezen voor relatiecoaching?
Als je zelf geen oplossing meer weet en er samen met je partner niet uit kunt komen, dan kan relatiecoaching een goede mogelijkheid zijn. Door de coaching kun je leren om conflicten op een constructieve manier op te lossen. Je kunt leren de valkuilen te herkennen en inzicht krijgen in terugkerende conflicten in jullie relatie.
Verder kunnen de coachingssessies ervoor zorgen dat het vertrouwen weer wordt opgebouwd. Vaak ontstaat er een langetermijnverandering doordat er, door middel van oefeningen, op de korte termijn doelen worden behaald.
Wat kan relatiecoaching jou opleveren?
Een van de zaken waarbij relatiecoaching kan helpen, is om elkaar beter te leren kennen en je te bevrijden van knellende patronen in je relatie. Hierdoor zullen jullie beter kunnen gaan communiceren waardoor je elkaar ook beter begrijpt. Door het ervaren van diepere inzichten over de problemen en patronen die er spelen, kunnen jullie je gaan focussen op het herstel.
Relatiecoaching is een helingsproces van bewustwording. Het zorgt niet alleen voor een betere relatie met je partner, maar kan ook zeker je eigenliefde versterken. Je kunt bijvoorbeeld beter je grenzen aangeven, meer in je kracht komen te staan en beter leren communiceren. Deze verbeteringen kunnen in veel gevallen de liefde weer terugbrengen in een relatie om weer samen naar de toekomst te kunnen kijken.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.