Je loopt door het gangpad van een supermarkt, op zoek naar je favoriete merk koffie. Plotseling kruist je blik met iemand die even verderop staat. Het is alsof de tijd even stilstaat terwijl jullie naar elkaar kijken. In dat korte moment voel je een golf van opwinding door je lichaam gaan en jullie kunnen je ogen niet van elkaar afhouden. Het is liefde op het eerste gezicht. Je weet niet wat het is, maar er is iets bijzonders aan deze persoon.
Je aarzelt even voordat je de ander aanspreekt, maar je weet dat dit je enige kans is. Je vraagt of de ander jou kan helpen om het juiste merk koffie te vinden. Terwijl je samen naar de gewenste koffie zoekt, praten jullie over van alles en nog wat. Het is alsof jullie elkaar al jaren kennen. Jullie lachen om elkaars grapjes en je voelt je meteen op je gemak. Als de koffie gevonden is, deel je je nummer. Niet lang daarna, als je net thuis bent, ontvang je het eerste bericht: ‘Hey stranger, hoe smaakt de koffie?’
Het scenario dat we zojuist hebben beschreven is precies zoals de meeste mensen hun partner willen ontmoeten. Toevallig, spontaan en uit eigen beweging. Of het nu in de supermarkt is, in het café, sportschool of bij het tankstation; we zouden allemaal willen dat Cupido op het onverwachte moment raak schiet. Jammer genoeg is dat niet de realiteit – het gebeurt nog zelden.
Als je niets aan het toeval wilt overlaten, dan ga je proactief op zoek. Je laat je koppelen door collega’s, probeert speeddate en meld je aan op datingapps. Maar wat als dat allemaal niet lijkt te werken? Dan is er nog een optie: relatiebemiddeling. Voor jongeren een onbekend fenomeen, maar voor volwassenen een serieuze optie om te overwegen.
Wat is relatiebemiddeling?
Als je niet langer zelf op zoek wilt gaan naar een partner, kun je het overlaten aan een relatiebemiddelaar. Relatiebemiddeling is een proces waarbij een professional, die een relatiebemiddelaar of consulent wordt genoemd, mensen helpt bij het vinden van een geschikte partner. Relatiebemiddeling wordt vaak ingezet als mensen moeite hebben om zelf een partner te vinden, of als ze al verschillende relaties hebben gehad die niet hebben gewerkt.
De relatiebemiddelaar begeleidt je in het gehele proces, vanaf het begin tot het einde. Dat begint bij het bepalen van de criteria voor je ideale partner tot het regelen van een eerste date en het opbouwen van een duurzame relatie. De bemiddelaar maakt een persoonlijkheidsprofiel, matcht je op basis van gemeenschappelijke interesses en waarden, organiseert ontmoetingen en geeft advies over hoe je met daten kunt beginnen.
Over het algemeen is relatiebemiddeling een effectieve en tijdbesparende manier om mensen te helpen bij het vinden van een liefdesrelatie. Het heeft voordelen, maar ook nadelen. En daar gaan we het nu over hebben.
8 voordelen van relatiebemiddeling
Zit je eraan te denken om relatiebemiddeling een kans te geven? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat de voordelen zijn en dan vooral in vergelijking met datingsites. Want aangezien de moderne datingsites en apps vrij goedkoop zijn in gebruik, valt dat niet te zeggen over relatiebemiddeling. Daarom kun je je afvragen of relatiebemiddeling het geld waard is. Dit zijn de voordelen van de diensten van een relatiebemiddelaar.
1. De bemiddelaar doet al het werk voor je
Ben je het zat om elke keer weer teleurgesteld te worden als je geen reactie krijgt op je bericht? Je bent niet de enige. Als je de datingapps probeert, word je voortdurend geconfronteerd met deze passieve vorm van afwijzing. Zelfs als je wel een bericht terugkrijgt, is het geen garantie op een date. Voor je het weet ben je talloze dagen, weken en maanden berichten aan het versturen om nooit tot een date te komen.
Als je voor relatiebemiddeling kiest, doet de consulent al het werk voor je. Het zoeken naar potentiële kandidaten, interesse peilen en alles wat erbij komt kijken; het enige dat je hoeft te doen is verschijnen op de date en de beste versie van jezelf te zijn. Met andere woorden, je bespaart veel tijd als je je liefdesleven uitbesteedt.
2. De kandidaten zijn serieus op zoek
Wie een datingapp zoals Tinder probeert, komt er al snel achter dat iemand ontmoeten is een hele opgave kan zijn. Dat komt omdat niet alle appgebruikers daadwerkelijk op zoek zijn naar een date. De een doet het voor tijdverdrijf, de ander voor de egoboost. Er zijn wel degelijk serieuze matches te vinden, maar dit is niet vergelijkbaar met de kandidaten van een relatiebureau.
De overgrote meerderheid van de mensen die professionele koppelaars gebruiken is serieus op zoek naar een vaste partner voor de lange termijn, vergelijkbaar met de leden van een datingapp zoals Lexa.
3. De kopzorgen zijn voorbij
Degenen die een relatiebureau in de arm nemen om aan het werk te gaan hebben hieraan voorafgaand vaak teleurstellende ervaringen gehad met daten. Die tijd is voorbij als een consulent voor je aan het werk gaat. Je kunt de datingapps verwijderen en je gedachten weer op het dagelijkse leven richten, met in je achterhoofd de wetenschap dat iemand actief een partner voor je zoekt.
4. Professionele begeleiding kan je helpen
Met online daten sta je er helemaal alleen voor om te bepalen welke mensen geschikt voor je zijn en welke niet. Vooral voor degenen die uit een lange relatie komen en in een compleet andere datingwereld terug op de markt belanden kan dit moeilijk en overweldigend zijn. Waar begin je en wat je zoek je eigenlijk? Het is niet alleen een zoektocht naar een partner, maar ook in jezelf.
Wanneer je de hulp van een ervaren koppelaar inschakelt, kun je direct profiteren van de expertise, ervaring en intuïtie bij de zoektocht naar de juiste persoon. Relatiebemiddelaars ontmoeten alle cliënten doorgaans persoonlijk om een duidelijk beeld te krijgen met wie ze te maken hebben. Daarbij gaan ze grondig te werken door inzicht te krijgen in deze zaken:
- Gezinssituatie
- Opleidingsachtergrond
- Hobby’s en interesses
- Normen, waarden en religie
- Afknappers en no-go’s
- Persoonlijkheid
- Relatieverleden
- Gewenste eigenschappen partner
5. Gericht zoeken op ‘andere’ kwaliteiten
De meeste datingsites en apps bieden je geavanceerde zoekfuncties waarmee je andere leden kunt filteren op criteria zoals leeftijd, afstand, interesse, religie en nog veel meer. Wat echter niet met deze filters gezocht kan worden? De interessante kwaliteiten die niet in deze hokjes passen. Denk bijvoorbeeld aan ambitie, temperament, normen en waarden.
In de praktijk zijn dit kwaliteiten en eigenschappen die belangrijk zijn bij het bepalen van echte compatibiliteit. Een consulent van een relatiebureau kan deze kwaliteiten veel beter aan die van jou matchen dan jijzelf.
6. Hoge slagingspercentages
Terwijl bijna alle datingapps zichzelf de hemel in prijzen op basis van de ledenaantallen en aantallen matches, gaat het bij de relatiebureaus niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit. Wat heb je immers aan een match als het niet tot een date of meer komt? De combinatie van serieuze singles, het koppelen door de consulent en de hulp bij het daten zorgen ervoor dat een gemiddeld relatiebureau een veel hoger slagingspercentage heeft dan een datingapp.
7. Zorgvuldige screening van kandidaten
Als je zoals de meeste singles bent, dan heb je het weleens meegemaakt. Je spreekt met iemand af die op de foto’s enorm aantrekkelijk is. Maar als je afspreekt om te ontmoeten, valt het tegen. Foto’s op datingsites en apps zijn in de praktijk vaak geen goede weerspiegeling van de werkelijkheid. Eén van de voordelen van een bemiddelaar is dat deze de kandidaten grondig voor je screent.
Leden die totaal niet op hun foto’s lijken worden gevraagd nieuwe foto’s te maken. Zo krijg je niet te maken met onrealistische verwachtingen op basis van een gedateerde of heftig bewerkte foto. Bovendien kom je via een relatiebureau niet in contact met een catfish, scammer of oplichter, wat in deze tijd helaas een reëel risico is.
8. Redelijke anonimiteit
Ben je een high-profile ondernemer, bekende Nederlander of misschien zelfs multimiljonair? Dan is het begrijpelijk dat je jezelf niet tentoon wilt stellen op een openbaar profiel. Voor je het weet is iedereen op de hoogte van je liefdesleven of juist het gebrek eraan. Als je waarde hecht aan privacy, kun je de datingapp beter links laten liggen en kiezen voor een bemiddelingsbureau.
7 nadelen van relatiebemiddeling
De voordelen van een professionele koppelaar spreken voor zich. Als je niet de tijd hebt om zelf op zoek te gaan, volledig anoniem wilt blijven of steeds weer in de armen van de verkeerde persoon belandt, dan kun je relatiebemiddeling overwegen. De diensten van professionele bemiddelaars hebben echter niet alleen voordelen, er zijn ook nadelen.
1. De gemiddelde leeftijd ligt wat hoger
Waar de datingapps worden bevolkt door jongvolwassenen, ligt de leeftijd van de relatiebemiddelingskandidaten gemiddeld wat hoger. In de praktijk hebben twintigers immers nog genoeg tijd en mogelijkheden om liefde op een andere manier te vinden. Voor hen is relatiebemiddeling vaak nog niet aan de orde. Zodra deze singles ouder worden en willen settelen, komt relatiebemiddeling pas aan de orde.
Relatiebemiddeling is hierdoor eerder geschikt voor singles ouder dan 30 jaar, met veel deelnemers die in de 50 plus categorie vallen. Als je nog geen 30 jaar bent dan heb je over het algemeen niets te zoeken bij een relatiebureau, tenzij je geld te veel hebt of een hele goede reden. Jongvolwassenen hebben simpelweg meer succes op de datingsites en apps.
2. Bemiddelaars willen veel van je weten
Heb je er al moeite mee om je favoriete kleur te vertellen als iemand het je vraagt? Dan moet je er niet aan denken wat een bemiddelaar allemaal van je wil weten. Als een bemiddelaar aan het werk gaat, kom je erachter dat deze persoonlijke vragen stelt. Wees voorbereid om vragen te beantwoorden waar je zelf nog niet eens het antwoord op weet. Bovendien zijn de vragen afkomstig van iemand die je nog helemaal niet kent.
3. Er is budget voor nodig
Het is nooit gratis als iemand anders voor je aan het werk gaat. Als je je huis door een professional laat schilderen, dan kost dat geld. Een relatiebemiddelaar is niet anders. Hoeveel het kost? Dat hangt af van de bemiddelaar die je inhuurt, maar de diensten zijn nooit gratis. Het begint meestal bij een bedrag van minimaal 500 tot 700 euro in totaal, maar in sommige gevallen loopt het op tot vele duizenden euro’s. Om een dergelijk bedrag beschikbaar te stellen voor het vinden van een partner is een budget nodig – een aardig groot budget zelfs.
4. Er zijn geen garanties
Niemand kan je een garantie op liefde geven. Hoe hoog de gemiddelde slagingspercentages ook zijn, het lukt niet iedereen om een partner te vinden via relatiebemiddeling. Je kunt er duizenden euro’s tegenaan gooien en nog steeds niemand ontmoeten die je hart sneller laat kloppen. Wederom, het gaat er om de kwaliteit in plaats van de kwantiteit. Dit betekent dat de groep mensen waaruit gekozen wordt aanzienlijk kleiner is dan op een gemiddelde datingapp of website.
5. Het kan even duren
Het lijkt makkelijk. Je schakelt een koppelaar in en je wordt aan de lopende band voorgesteld aan nieuwe kandidaten. Als dit het beeld is dat je hebt van een bemiddelaar, dan kom je bedrogen uit. Het kan namelijk een tijdje duren voordat je de eerste date hebt. Uiteraard hangt dit van het relatiebureau af, maar het komt geregeld voor dat mensen maanden moeten wachten tot de eerste mogelijkheid zich voordoet. Een relatiebureau levert niet automatisch resultaten op, hoe graag je dat ook zou willen als je er dik voor betaalt.
6. De confrontatie met jezelf
Relatiebemiddelaars zijn er om je te helpen. Dat heeft een voordeel, maar ook een nadeel. Eén van de nadelen is dat je misschien dingen te horen krijgt die je eigenlijk niet wilt horen. De bemiddelaars weten wat hun klanten willen en niet willen. Ze weten ook wat je verkeerd doet en wat de achterliggende redenen zijn waarom het je zelf niet lukt om liefde te vinden. Als je interesses te vaag zijn, je eisen te hoog of je wensen te onduidelijk, dan zullen ze het je vertellen. Houd er rekening mee dat je wordt geconfronteerd met de harde waarheid.
7. Er is geen kwaliteitscontrole
Helaas is er geen echte regelgeving in de branche van relatiebemiddeling. Er zijn honderden bureaus en bemiddelaars ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Elk jaar komen er tientallen nieuwe partijen bij terwijl de deuren bij tientallen anderen sluiten. Van al deze partijen is slecht een klein deel aangesloten bij één van de twee brancheorganisaties: de Branchevereniging Erkende Relatiebureaus (BER) en de Algemene Vereniging Relatiebureaus (AVR).
Met andere woorden, de markt van relatiebemiddeling is redelijk ondoorzichtig. Zoals met de meeste bedrijven het geval is, willen sommigen je daadwerkelijk helpen, terwijl anderen zichzelf willen helpen om hun portemonnee te vullen. Zorg ervoor dat je grondig onderzoek doet voordat je de keuze maakt voor een relatiebemiddelaar.
Hoewel er in elke vriendengroep succesverhalen zijn van gelukkige stellen die elkaar online hebben ontmoet, zijn datingapps niet voor iedereen geschikt. Sommige singles willen anoniem blijven, anderen zijn de oppervlakkige gesprekken zat en weer anderen hebben de tijd er niet voor. In deze gevallen kun je profiteren van de voordelen van een relatiebemiddelaar. Maar, zoals je leest, er zijn ook nadelen.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.