Mensen die een relatie hebben, hebben over het algemeen seks met hun partner. Dat hoort voor velen immers bij het hebben van een liefdesrelatie. Als je van elkaar houdt, dan ga je ook met elkaar naar bed. Maar er zijn situaties waarbij een relatie zonder seks voorkomt.
Soms is dat al vanaf het begin van de relatie, maar het kan ook gebeuren dat een relatie mét seks uiteindelijk verandert in een relatie zonder seks. En dat is vaak niet eens bewust of gewild. De meeste Nederlanders beschouwen seks als een vanzelfsprekend element van een liefdesrelatie; maar wat als een partner het niet wil doen?
Waarom mensen een relatie zonder seks hebben? Als je je dit afvraagt, omdat je het je niet kunt voorstellen, dan is het goed om te weten dat dit de oorzaken kunnen zijn.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Een zieke partner
Als je een relatie hebt zonder seks dan kan dat te maken hebben met ziekte. Als je partner of jij een aandoening heeft die seks onprettig of zelfs onmogelijk maakt, dan gaat de seks op een laag pitje en kan uiteindelijk helemaal verdwijnen. Hoe lang zo’n situatie zonder seks in de relatie duurt is natuurlijk mede afhankelijk van de aard van de ziekte.
Als dit tijdelijk is, dan kan de draad wat seks betreft na het herstel weer worden opgepakt. Maar als er sprake is van een chronische aandoening of een ziekte die progressief is, dan kan het heel goed zijn dat er helemaal geen sprake van seks meer is in de relatie.
Een handicap bij jou of je partner
Niet alle handicaps zijn aangeboren. Je kunt bijvoorbeeld invalide raken na een ziekte of ongeval. Stel dat je bij een ongeval een dwarslaesie oploopt, dan kan dit ervoor zorgen dat je geen seksuele relatie meer met je partner kunt hebben. Helaas zijn er relaties die stuk lopen om deze reden.
De gezonde partner voelt zich dan te veel iemand die de ander verzorgt en er ontstaat een ongelijkwaardige situatie. Sommige stellen kunnen hier prima mee omgaan, maar het kan ook zo zijn dat dit leidt tot verwijdering, en uiteindelijk een relatiebreuk. Zeker als een handicap pas op latere leeftijd ontstaat kan dit een zware wissel trekken op de relatie.
Maar ook als je een relatie aangaat met iemand die al een beperking heeft, dan kan dit resulteren in een relatie zonder seks, waar je uiteindelijk geen bevrediging meer in vindt.
Als er kinderen komen
Als jij en je partner kinderen krijgen dan heeft dit vaak gevolgen voor de seks. De vrouw zal tijdens haar zwangerschap en kort na de bevalling minder zin hebben om te vrijen. Als de baby er eenmaal is dan verandert jullie leven drastisch.
Nachtvoedingen, een huilbaby en kwaaltjes kunnen allemaal invloed hebben op je nachtrust en dus ook op je behoefte aan seks. En als de kinderen groter worden ontstaat bij sommige stellen het probleem dat ze niet willen vrijen als het risico bestaat dat er ineens een kind in de slaapkamer staat.
Dit probleem kun je oplossen met een slot op de deur, maar desondanks komt het regelmatig voor dat stellen het minder ontspannen vinden om te vrijen, als ze niet meer de enigen zijn in huis.
Problemen bij het vrijen
Een relatie zonder seks kan ook het gevolg zijn van problemen bij het vrijen. De man kan bijvoorbeeld impotent zijn. Als het een keer niet lukt is dat misschien niet zo’n probleem, maar als dit vaker gebeurt gaat de man zich hier meestal erg onzeker over voelen en zal seks proberen te vermijden.
Bij de vrouw kan seks pijnlijk zijn als zij bij het vrijen onvoldoende vochtig wordt of last heeft van vaginisme. Als er lichamelijke problemen zijn waardoor een stel tegen hun wil in een relatie zonder seks terecht is gekomen kunnen gesprekken met een seksuoloog of medisch onderzoek soms uitkomst bieden. Ook zijn er hulpmiddelen zoals erectiepillen of glijmiddel beschikbaar om het vrijen weer mogelijk of prettiger te maken.
De relatie kan platonisch worden
Bij de meeste stellen verdwijnt de hevige verliefdheid na verloop van tijd en gaat over in “houden van”. De relatie komt in rustiger vaarwater en de seks hoeft allemaal niet meer zo heftig en niet meer iedere dag. Maar dit kan ook doorslaan.
Stellen die al heel lang samen zijn belanden soms in een bijna platonische relatie: ze zijn meer goede vrienden, of broer en zus, dan dat er nog sprake is van een liefdesrelatie. Als je dit wilt voorkomen is het zaak om regelmatig tijd voor elkaar te nemen, elkaar weer opnieuw te ‘ontdekken’ en nogmaals verliefd te worden.
Een relatie zonder seks kan overigens prima werken als jullie hier allebei vrede mee hebben. Sommige stellen die al jaren bij elkaar zijn hebben geen behoefte meer aan seks. Als dat voor beiden geldt en jullie hebben daar vrede mee dan is er natuurlijk niets aan de hand.
Wat kun je doen bij een relatie zonder seks?
Als je in een relatie zonder seks zit, en je ervaart dit als een probleem, dan zijn er meerdere dingen die je kunt doen. Je kunt, als er geen lichamelijke redenen zijn maar ‘het er gewoon niet meer van komt’, bijvoorbeeld vaker iets leuks gaan doen met z’n tweeën of een romantische vakantie boeken.
Deze reis hoeft echt niet meteen naar de Malediven te gaan: een weekendje weg in een romantische stad zoals Parijs kan al wonderen doen. Tijdens deze dagen kunnen jullie volop aandacht aan elkaar besteden. Laat de kinderen thuis, die willen vaak wel een paar nachtjes bij opa en oma of een vriendje logeren. Ga samen uit eten met een lekker wijntje en wie weet komt de romantiek vanzelf terug.
Als dit de oplossing voor jullie is, plan dit soort uitstapjes dan regelmatig. Het hoeft echt niet iedere maand, maar als jullie een paar keer per jaar op deze manier tijd voor elkaar nemen is de kans op een relatie zonder seks meteen een stuk kleiner.
Zoek hulp als er een medische reden is
Als er een duidelijke medische reden is voor een relatie zonder seks, bijvoorbeeld pijn bij het vrijen, vaginisme of erectieproblemen, zoek hiervoor dan hulp. Je hoeft je niet te generen: een huisarts en zeker een seksuoloog heeft dagelijks te maken met mensen en stellen die problemen hebben bij het vrijen en zal hier zeer professioneel mee omgaan.
Het is verstandig om een relatie zonder seks niet te lang te laten voortduren als jullie daar problemen mee hebben. Het is verstandig om hierover te praten, en als dat samen niet lukt dan is het helemaal niet ongebruikelijk om hier hulp bij te zoeken van een psycholoog of seksuoloog. De huisarts kan jullie hiervoor doorverwijzen. De consulten worden doorgaans vergoed door je zorgverzekering.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.