Ondanks alle goede en slechte tijden hou je van je partner en als het aan jou ligt, blijft dat voorlopig ook zo. Inderdaad, het is een wat zwaar begin van dit blogbericht, maar dat is het onderwerp ook.
We zijn namelijk beland in een wat mindere fase als het om relaties gaat. Sterker nog, we gaan het vandaag hebben over het redden van je relatie. Want ondanks alle sprookjesverhalen kan de liefde soms ook verdraaid lastig zijn.
Zo kan het ook heel goed voorkomen dat het langere tijd uitzichtloos lijkt en dat je zelfs zult moeten vechten om een einde van de relatie te voorkomen. Zo medelevend als we hier zijn bij GratisDatingTips steken we je daarom ook graag een hart onder de riem. Hoe? Door je onder andere 7 tips te geven om een vroegtijdig einde te voorkomen.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Waarom je relatie redden?
Simpelweg omdat het redden van je relatie van directe invloed is op de rest van je leven. Misschien wil je wel samen kinderen of misschien hebben jullie al kids. Door toch voor je relatie te vechten maak je een levensveranderende beslissing. Die beïnvloedt met name het verdere levensverloop van jou en je partner, maar ook alles wat aan jullie relatie is gekoppeld.
Denk aan financiële zaken, misschien hebben jullie wel een gezamenlijke bankrekening, of sterker nog: misschien hebben jullie zelfs samen een huis of bedrijf. Alleen dat zijn al redenen om toch voor je relatie te vechten, en dan hebben we het nog niet eens gehad over het meest belangrijke van alles: de liefde zelf. Want als de liefde er nog is, dan is je relatie redden hoogstwaarschijnlijk de moeite waard.
Wanneer het beter is om afscheid te nemen
De liefde, da’s niet altijd makkelijk, zoals we allemaal wel weten. Zie het als een soort van bloem. Als je er niet voor zorgt, dan houdt het vanzelf op met bloeien. Wat dat betekent? Dat je de bloem voldoende water moet geven. Toch zijn er ook situaties denkbaar dat ook dat geen zin meer heeft.
Soms is het gewoon over en uit en zal zelfs een beetje water er niet meer voor zorgen dat de liefde opbloeit. Hoewel relaties soms kunnen doodbloeden, bijvoorbeeld als jullie twee uit elkaar zijn gegroeid, wordt het anders als er sprake is van misbruik in de relatie.
Emotioneel misbruik
Bij misbruik denken we al snel aan het fysieke deel, maar laten we vooral het emotionele of psychologische misbruik niet vergeten. In dat geval word je op emotioneel vlak gekleineerd en spelen vooral verbale en mentale kwellingen een grote rol.
Op relationeel vlak spreken we dan van een voortdurend patroon waarbij één van de partners verbaal wordt onderuit geschopt. Dat kan zich uiten in verbaal geweld, bedreigingen, continue kritiek, manipulatie en zelfs intimidatie. Herken jij dit? Dan is het toch echt beter om de relatie te verbreken.
Fysieke mishandeling
Emotionele mishandeling kan in de meest extreme gevallen ook gepaard gegaan met fysieke mishandeling. In dat geval heeft één van de partners losse handjes en er ernstige moeite mee om zichzelf te beheersen. Leidt dat tot fysiek geweld? Dan kun je het best al bij de eerste keer stappen gaan nemen.
Voel je je geïntimideerd en ben je bang voor eventuele gevolgen van een relatiebeëindiging? Schakel dan toch zoveel mogelijk de hulp in van vrienden, familie en de politie.
Vreemdgaan
Hoewel we niet in ieders relatie kunnen duiken, lijkt het ons in elk geval duidelijk dat vreemdgaan ook reden is om een relatie uit te maken. Vreemdgaan hoort niet: niet in de meeste relaties tenminste. Daarbij willen we nogmaals benadrukken dat het op een afstandje natuurlijk makkelijker is om te oordelen, dus waarschijnlijk weet je voor jezelf wel welke beslissing je moet nemen.
Ga je zelf vreemd? Dan kan ook dat reden zijn om een relatie met je huidige partner te beëindigen. Misschien dat je denkt dat het vreemdgaan goed is voor je relatie, in de praktijk kleven er nog altijd wat meer nadelen aan.
7 tips om een einde te voorkomen
Laten we vooropstellen dat we optimistisch zijn gesteld en er daarom goede hoop op hebben dat je de relatie toch kunt redden. Deel jij die gedachte? Dan hebben we in elk geval een zevental tips voor je die je kunnen helpen om een einde te voorkomen:
1. Back to basic
Soms moet je even terug naar de basis en dat kan ook van pas komen in de relatie. Wat dacht je er namelijk van om weer terug te gaan naar de tijd dat alles rozengeur en maneschijn was? Dan moeten we vooral denken aan de eerste fase dat jullie elkaar leerden kennen, oftewel de tijd dat er nog sprake was van verliefdheid in plaats van liefde.
Graaf met z’n tweetjes in jullie geheugen en ga terug naar de momenten dat jullie elkaar leerden kennen. Waar was dat? En waarom liet jouw partner jouw hart zo snel kloppen? Benoem de positieve punten van elkander eens en schroom niet om deze op te schrijven.
Hebben jullie inmiddels al een mooi lijstje samengesteld? Ga dan terug naar de plek waar het allemaal begon. En doe gerust dezelfde dingen als op die eerste date. Zien we al een glimlach?
2. Houd de communicatie persoonlijk
Vaak gaat het mis binnen de communicatie en in lang niet alle gevallen is dat zo bedoeld. Als jullie al in een mindere fase zitten dan kan het zomaar zo zijn dat de kleinste misverstanden al tot de grootste ruzies kunnen leiden. Het is om die reden belangrijk om goed met elkaar te communiceren.
Dat klinkt op zich vrij logisch, maar soms kan het doorvragen ervoor zorgen dat de vraag ineens heel anders wordt begrepen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over online communiceren. Online kunnen berichten onbedoeld heel anders overkomen en juist in dat geval is het goed om een extra vraag te stellen.
Wat die online communicatie betreft: zorg ervoor dat de belangrijke vragen of onderwerpen persoonlijk worden besproken. Gewoon face-to-face, lekker ouderwets.
3. Benoem het positieve
In relaties waar het wat slechter gaat is er meestal een hoop negatieve energie. Er wordt (te) veel aandacht besteed aan wat er allemaal fout gaat. Misschien heb je er zelf ook wel een handje van om je partner er voortdurend op te wijzen op wat hij of zij verkeerd doet. Of misschien gebeurt dat andersom wel bij jou.
Hoe dan ook, al die negativiteit zorgt logischerwijs voor een hoop frictie en spanningen en dat is nou niet bepaald wat jullie kunnen gebruiken. Hoewel het vrij makkelijk klinkt, willen we je verzoeken om je in elk geval van jouw kant je op het positieve te richten. Doe dat maar eens een tijdje en kijk of je partner dat doorkrijgt. Misschien pikt hij of zij het vanzelf wel op.
Lijkt je partner het niet helemaal door te hebben? Stel dan maar eens bewust de vraag of de ander heeft gemerkt dat jij je juist op het positieve hebt gericht? Uiteindelijk is het doel dat jullie allebei op het positieve richten.
4. Doe eens iets geks
Gaan jullie elke zondag bij de schoonouders op bezoek? En gaan jullie elke eerste vrijdag van de maand uit eten bij hetzelfde restaurant? Dat kan natuurlijk hartstikke leuk zijn als je een leuke band hebt met je schoonfamilie en misschien haalt dat restaurant ook wel iets nostalgisch naar boven. Maar anders het is een ander verhaal als deze routines een soort van sleur worden.
Varieer in dat geval en doorbreek saaie en voorspelbare dingen. Onderneem eens iets geks, boek een verre reis, meld jullie aan voor een Spaanse kookworkshop of ga op het strand dansen tijdens de zonsondergang. We noemen maar wat, maar waarschijnlijk snap je wel wat we willen zeggen. Onderneem iets nieuws.
5. Houd de focus op jullie zelf
Dat het slecht gaat tussen jullie twee is niet makkelijk, maar het wordt nog een stuk lastiger als de relatie alsmaar wordt vergeleken met die van vrienden en familie. Het heeft geen enkele zin om te benadrukken hoe waardeloos jullie relatie is en hoe perfect de relatie is van jullie beste vrienden.
Sociale media dragen daar bijvoorbeeld ook aan bij en dan kan het al vrij snel lijken of anderen in jullie sociale kring het een heel stuk beter hebben dan jullie. Vermijd daarom zoveel mogelijk vergelijkingen.
Bovendien lijkt het gras bij de buren altijd groener. Het is misschien een wat slap cliché, maar het klopt in dit geval als een bus. Wat wel doen? Focus zoveel mogelijk op jullie zelf. Jullie mogen best trots zijn op elkaar.
6. Stop met vingertje wijzen
Dat trots zijn op elkaar wordt wat lastig als jullie steeds maar met de vingertjes naar elkaar wijzen en de verwijten zich daardoor opstapelen. Natuurlijk wordt in elke relatie wel eens een sneer uitgedeeld, maar het moet niet structureel worden. Bovendien is het wel heel makkelijk om je handen van iets af te trekken en zelf geen verantwoordelijkheid te nemen.
Kijk eerst naar wat je zelf verkeerd doet en kom dan pas eventueel met kritiek op de ander. Want hoewel je partner van alles en nog wat fout kan doen is het wel zaak dat jullie samenwerken. En om goed samen te werken zal je toch eerst altijd bij jezelf moeten beginnen.
7. Maak geen beslissingen tijdens emotionele buien
Met tranen in je ogen, je handen in je haren, en een schelle stem de knoop doorhakken; da’s niet zo slim. Natuurlijk zijn er situaties denkbaar die gewoon onhoudbaar zijn, maar als we het hebben over ‘die welbekende zoveelste druppel’, dan is het misschien slimmer om eerst even stoom af te blazen.
Veel relaties worden om iets knulligs verbroken, juist omdat het om die druppel ging. Zorg ervoor dat elke beslissing die jullie nemen op een zo rationeel mogelijk moment plaatsvindt. Drink een bakkie koffie, kom even tot rust, en bespreek het nog eens. Grote kans dat je je relatie nu wel redt in plaats van verknalt. Succes!
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.