Heb je je ooit afgevraagd of je partner niet de ware voor je was? Waarschijnlijk wel. En dat is compleet normaal. Deze vluchtige momenten van twijfels over je relatie of partner heeft iedereen. Je bent dus echt niet de enige.
Maar als het gevoel hebt dat de onzekerheid en angst over de relatie of je partner je leven gaan beheersen, dan heb je misschien R-OCS: de Relatie Obsessieve Compulsieve Stoornis.
Wat is R-OCS?
De Relatie Obsessieve Compulsieve Stoornis is een vorm van een obsessieve compulsieve stoornis, ook wel bekend als de dwangstoornis.1 Het is een chronische psychiatrische aandoening dat zich niet makkelijk laat behandelen. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de dwanggedachten en mogelijk zelfs handelingen gericht op de relatie, of de partner.
Hardnekkige twijfels over de relatie in het algemeen of voortdurend alles over je partner in twijfel trekken; er is bij deze stoornis een angst aanwezig, waardoor je dingen gaat doen die je eigenlijk niet wil doen.
De obsessieve compulsieve stoornis (OCS)
De meeste mensen zijn al bekend met de obsessieve compulsieve stoornis (OCS). En als je nog niet wist wat dit was, dan heb je waarschijnlijk dankzij het televisieprogramma ‘Levenslang met Dwang?’ inzicht gekregen in de confronterende werkelijkheid van de mensen die dit hebben.
In de kern draait het bij OCS om dwanggedachten (obsessie) en dwanghandelingen (compulsies). De dwanggedachten zijn het gevolg van een denkbeeldige angst. En daarop volgt een ritueel om die angst te neutraliseren of te voorkomen. Jammer genoeg eindigt dit in de ernstige gevallen in een vicieuze cirkel, waarin de gedachten je leven gaan beheersen.
Van gedachte naar ritueel
Ben je vergeten de deur op slot te doen? Je controleert de deur en denkt er verder niet meer over na; het betekent niets voor je, kan gebeuren. Maar iemand met OSC legt dit niet naast zich neer, maakt er een herhaaldelijk ritueel van en raakt in paniek als de routine niet gedaan kan worden. En dat is zwaar als je het hebt, omdat de angst niet zo makkelijk verdwijnt.
OCS komt in verschillende vormen en maten voor bij mensen, en ook zijn de gedachten en handelingen per persoon anders. Je bent bijvoorbeeld bang dat je ziek wordt van bacteriën en maakt daarom de hele dag door het huis schoon. Of je controleert je zakken 1000x per dag, omdat je bang bent je portemonnee te verliezen waardoor iets ergs gebeurt.
Je relatie en dwang
Een ander veelvoorkomend onderwerp voor dwanggedachten zijn relaties. En dit wordt dus de Relatie obsessieve compulsieve stoornis genoemd, afgekort tot R-OCS. Het is een obsessieve twijfel over de relatie of je partner.
Sommige mensen die dit hebben ervaren relatiegerichte symptomen, dus op de relatie in het algemeen, anderen ervaren partnergerichte symptomen. En dan zijn er nog meer mensen die beide typen ervaren. Hier kun je zoal over twijfelen als je R-OCS hebt:
- Je twijfelt of je wel de juiste partner hebt.
- Je hebt twijfels of je wel echt van je partner houdt.
- Je twijfelt of dit andersom zo is.
- Je hebt twijfelt of deze relatie wel goed voor je is.
- Je twijfelt of je wel kunt omgaan met je partners tekortkomingen.
Als je een serieuze relatie hebt gehad of de beginfase van daten hebt meegemaakt, dan komen deze twijfels je waarschijnlijk bekend voor. Twijfels komen in het begin van elke relatie voor, om wat voor reden dan ook, en als je wat langer een relatie hebt dan kun je gaan twijfelen over andere dingen, zoals aantrekkingskracht, doelen en gevoelens.
Maar hoewel de meeste mensen ermee dealen, gaan deze twijfels voor mensen met R-OCS gaan veel verder dan een onzekerheid. Je denkt dan niet dat het normale gedachten zijn maar dat er iets ernstig mis is met de relatie. En deze gedachten komen zo vaak terug dat er wel iets aan de hand moet zijn.
R-OCS herkennen
Komt dit je bekend voor? Je voelt een angst om verlaten te worden, angst om te binden of je hebt een andere angst die gekoppeld is aan je relatie of je partner. De spanning bouwt zich op, de stress wordt meer en je voelt je onrustig.
De onzekerheid over de relatie of je partner maakt je gek; maar ergens weet je dat het geen reële angst is. Het gevolg is dat je herhaaldelijk naar geruststelling of bevestiging zoekt, dwanggedachten hebt over de relatie of dwangmatige handelingen uitvoert.2
1. Geruststelling zoeken
Je overlegt dwangmatig met anderen over de relatie. Dit zou de bevestiging moeten geven dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Of je zoekt continu naar geruststelling van je partner over de liefde die jullie voor elkaar voelen.
2. Bewijzen zoeken
Je zoekt naar bewijzen die je vertellen dat je partner een goede match is. Wederom, deze bewijzen moeten je keuze voor deze partner en relatie bevestigen.
3. Vergelijkingen maken
Je maakt continu en ongewild vergelijkingen tussen je eigen relatie en die van anderen. Of dat nu de relaties van collega’s zijn, van vrienden of van televisiestelletjes.
4. Mentale rituelen uitvoeren
Je bent vaak uren aaneen aan het denken over de relatie of je partner. In je gedachten ben je al honderden keren gedumpt en maak je je continu zorgen over het worst-case-scenario.
Zoals je kunt begrijpen als je het bovenstaande hebt gelezen is het aardig tijdrovend om zo te moeten leven. Het gedrag helpt je voor geen meter. De routines en dwangmatige handelingen nemen de twijfels over de relatie niet weg. Misschien dat ze tijdelijk verlichting bieden, maar uiteindelijk blijven ze de angst versterken. En daarom is het verstandig om professionele hulp te zoeken.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.