Relatie is niet meer leuk? 14 signalen dat het niet goed gaat

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
12 minuten leestijd

Je hebt al een tijdje een relatie. In het begin was alles nog leuk en spannend, maar langzaamaan begin je je steeds meer te vervelen in de relatie. De romantische momenten worden spaarzaam en het lijkt alsof de liefde tussen jullie geleidelijk verdwijnt. Daarom begin je je af te vragen of dit wel de juiste partner voor je is.

Nu ben je op het punt gekomen dat je wilt dat er iets verandert. De dagelijkse routine begint je te vervelen en je voelt dat er iets mist in je leven. Misschien heb je je partner zelfs al gevraagd wat er aan de hand was, maar deze vond het ‘eigenlijk wel prima zo’. Daarom sta je nu voor de vraag: wat moet ik doen?

Waarom veranderen relaties?

In het begin, als je iets voor het eerst doet, is alles spannend. Denk maar eens terug aan de eerste keer rijden in een auto. Je stapte in de auto, startte de motor en voelde de spanning in je lichaam opbouwen. Je was zo gespannen dat je handen begonnen te trillen bij het aanraken van versnellingspook. Toen je je voet op het gaspedaal zette, versnelde je hartslag. Met een bonzend hart reed je de straat uit.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Naarmate je meer kilometers maakte, begon je meer vertrouwen te krijgen in je vaardigheden als automobilist. De spanning nam af en uiteindelijk voelde je je kalm en beheerst. Nu denk je niet eens meer na over alle handelingen als je achter het stuur zit. Het wordt zelfs een beetje saai als je een afstand van tien kilometer of langer moet afleggen. Net zoals autorijden, kunnen relaties saai en voorspelbaar worden.

Na een jaar is de relatie niet meer nieuw. Je bent niet meer benieuwd naar wat er gaat gebeuren en je weet wat je kunt verwachten. De verliefdheidshormonen zijn teruggekeerd naar een normaal niveau en jullie hebben beiden niet meer dezelfde nieuwsgierigheid en energie als in het begin. Je hebt het gevoel dat je alles al een keer hebt meegemaakt en dat er geen ruimte meer is voor verrassende ervaringen. Het gevolg is dat de relatie verandert.

Uiteindelijk veranderen relaties omdat wij – de mensen die deze relaties hebben – veranderen. We groeien, veranderen en ontwikkelen ons op verschillende manieren en soms kunnen deze veranderingen een negatieve invloed hebben op de relatie. En daardoor kun je de relatie niet meer leuk vinden.

14 signalen dat de relatie niet goed gaat

Relaties kunnen saai en voorspelbaar worden door een gebrek aan communicatie, verandering en avontuur. Hoe je weet dat een relatie niet meer leuk is? Deze veertien signalen zeggen dat het niet goed gaat met je relatie.

1. Je brengt minder tijd samen door

Als je merkt dat je minder tijd samen doorbrengt dan eerder, kan dit een duidelijk teken zijn dat er iets mis is met je relatie. Dit kan komen door een drukke werkagenda of andere activiteiten die invloed hebben op jullie sociale en liefdesleven.

2. Er is weinig communicatie

Een gebrek aan communicatie is een van de meest voorkomende redenen waarom een relatie niet goed loopt. Als jullie niet open en eerlijk met elkaar praten, kunnen problemen niet worden opgelost en kan de relatie stuklopen.

3. Er zijn regelmatig ruzies, die vaak onopgelost blijven

Ruzies zijn onvermijdelijk in een relatie, maar als jullie er steeds weer in verzeild raken en het probleem onopgelost blijft, kan dat je relatie verpesten. Dit kan er heel makkelijk voor zorgen dat je de relatie niet meer leuk vindt.

4. Er is geen respect meer voor elkaar

Respect is van cruciaal belang in een relatie. Als je elkaar niet meer respecteert, is het moeilijk om nog verder te komen in de relatie. Respectloos gedrag is als vergif voor een relatie.

5. Jullie luisteren niet naar elkaar

En tegelijkertijd negeer je wat de ander zegt. Als je elkaar niet meer hoort en negeert wat de ander zegt, kan dit leiden tot onbegrip.

6. Er worden geen compromissen gesloten

Als je geen compromissen sluit in een relatie, kan dit leiden tot conflicten, frustratie en ontevredenheid. Het is niet leuk. Dit kan het vertrouwen in de relatie ondermijnen en de communicatie verstoren. Het kan ook leiden tot een gevoel van isolement, alsof je alleen staat in de relatie.

7. Gebrek aan interesse in elkaars leven

Het gevoel dat er geen interesse meer is in elkaars leven, kan ook een teken zijn dat de relatie niet meer leuk is. Je bent misschien minder geneigd om te luisteren naar wat je partner te zeggen heeft en minder geïnteresseerd in hun dagelijkse activiteiten.

8. Je voelt je verwaarloosd door je partner

Vaak voelen partners zich verwaarloosd door hun partner als ze niet genoeg aandacht krijgen of als hun behoeften genegeerd worden. Dit gevoel van emotionele verwaarlozing kan leiden tot afstand tussen jullie tweeën.

9. Er is een gebrek aan intimiteit en affectie

Intimiteit en affectie zijn belangrijke componenten van een gezonde relatie. Als dit er niet meer is, kan dit leiden tot het gevoel dat je partner jou niet meer nodig heeft.

10. Jullie staan niet meer open voor elkaars ideeën en meningen

Openstaan voor elkaars ideeën en meningen is een simpele manier om de relatie fris en gezond te houden. Als dat niet het geval is, dan stopt dat elke vorm van vernieuwing. Als je partner constant tegen je ideeën ingaat, kan dit leiden tot negatieve gevoelens over de relatie en frustraties over jezelf als individu.

11. Jullie zijn onzeker over de relatiestatus

Als je twijfelt aan wat je samen hebt of als je bang bent om toe te geven dat je gevoelens zijn veranderd, kan dit leiden tot ongemak en spanning in de relatie.

12. Jullie hebben geen plezier meer samen

Plezier maken in een relatie is essentieel om ervoor te zorgen dat jullie beide gelukkig blijven in de lange termijn. Als je geen plezier meer hebt, verliest de relatie haar warmte en ervaar je de relatie niet meer als een positieve toevoeging aan je leven.

13. Er zijn verschillende verwachtingen over hoe de relatie moet zijn

De verwachtingen van de relatie kunnen verschillend zijn tussen twee partners. Jij wilt iets anders dan je partner. Jij wilt meer activiteiten doen, je partner minder. Verschillen in verwachtingen kunnen leiden tot conflicten binnen de relatie waardoor communicatiedrempels ontstaan die moeilijk te overwinnen zijn.

14. Elkaar alleen maar negatief beoordelen

Als je partner alleen maar op negatieve manier reageert op wat je doet of zegt, kan dit ook een signaal zijn dat er iets mis is met de relatie. Als je partner voortdurend kritisch naar jouw handelingen kijkt en deze vervolgens bekritiseert, kan dit resulteren in eenzaamheid bij jullie beiden.

Wat je eraan kunt doen

Als je je relatie spannend wilt houden, is het belangrijk om regelmatig tijd samen te besteden en nieuwe dingen te proberen. Het helpt ook om veel te praten over dingen die je interesseren, openhartig te zijn over je gevoelens en op zoek te gaan naar manieren om de relatie en jezelf uit te dagen. Als je deze tips volgt, kun je de relatie spannend houden en ervoor zorgen dat jullie beiden blijven genieten van elkaars gezelschap.

1. Verbeter de communicatie

Het belangrijkste bij het verbeteren van een verslechterende relatie is om open en eerlijk met elkaar te communiceren. Bespreek wat er misgaat in jullie relatie en hoe jullie hiermee omgaan. Praat over wat je denkt, voelt en nodig hebt van elkaar. Dit helpt om problemen op te lossen en betere oplossingen te vinden voor toekomstige conflicten.

2. Breng meer tijd samen door

Eén van de beste manieren om weer meer plezier uit je relatie te halen is door meer tijd samen door te brengen. En dan bedoelen we niet dat je samen op de bank gaat liggen met ieder z’n smartphone in de hand. Breng samen meer tijd door terwijl je andere activiteiten doet die jullie beiden leuk vinden om te doen. Probeer samen iets nieuws uit, doe iets wat jullie nog niet eerder gedaan hebben en leer elkaar opnieuw kennen. Zo bouwen jullie weer vertrouwen en genegenheid op.

3. Vergroot de eerlijkheid en openheid

Om een betere relatie te hebben, is het belangrijk om open en eerlijk te zijn naar elkaar. Wees niet bang om je gevoelens te tonen of om jezelf kwetsbaar op te stellen. Als je partner iets doet wat ij niet leuk vindt, vertel het dan en voer een constructief gesprek waarin je duidelijk maakt wat je verwacht. Zo voorkom je dat er miscommunicatie ontstaat.

4. Zorg dat er genoeg ruimte is voor beiden

In een gezonde relatie is het belangrijk om elkaar genoeg ruimte en privacy te geven, vooral als je samenwoont. Geef ieder van jullie de vrijheid om dingen te doen die je leuk vindt, zoals sporten of uitgaan met vrienden.

5. Probeer samen conflicten te overwinnen

Het is normaal om conflicten te hebben in een relatie, maar het is belangrijk dat je hiermee omgaat op een constructieve manier door samen naar oplossingen te zoeken die gunstig zijn voor allebei. Probeer open minded te blijven en luister naar elkaars punten om het van beide kanten te bekijken.

Het kan moeilijk zijn om vast te stellen of een relatie nog leuk kan worden. Dat de relatie nu niet meer leuk is betekent echter niet dat het hopeloos is. Door deze tips te volgen kunnen jullie misschien weer terug naar een gelukkige en gezonde relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie